spot_img
spot_img
17.3 C
Vaslui
12-iul.-2025

Candidată la bac-ul de toamnă: „Îmi venea să plâng de cum am văzut subiectul“

- Advertisement -

Subiectele date ieri la bacalaureatul de toamnă i-au prins pe picior greşit pe mulţi dintre candidaţi. În toiul examenului pentru restanţieri, astăzi, la IŞJ, zeciştii din vară vor fi premiaţi.

Mulţi dintre absolvenţii de liceu înscrişi la sesiunea a doua a bacalaureatului au fost luaţi prin surprindere de al treilea subiect primit la proba scrisă de limbă şi literatură română. Descrierea relaţiei dintre două personaje dintr-o comedie studiată i-a dat peste cap mai ales pe tinerii de la filiera tehnologică. Aceştia au declarat că sperau să primească un roman, aşa că nu au mai învăţat poezia sau operele dramatice. Dintre cei 1.800 de înscrişi la proba de ieri, 228 de candidaţi au absentat. Încercarea de a copia i-a mai scos din joc pe alţi şapte concurenţi, care au fost eliminaţi din examen: unul la Târgu Frumos, doi la Paşcani şi la patru la Iaşi.
Haz de necaz cu dl Goe.

În curtea Colegiului Tehnic „I.C. Ştefănescu“, absolvenţii analizau ieri baremul de zor, în speranţa că rezolvarea primelor două subiecte le va aduce şi nota de trecere mult dorită. La primul subiect, elevii au primit spre rezolvare cerinţe pe marginea unui text la prima vedere din nuvela „Budulea taichii“ de Ioan Slavici. La al doilea subiect, aceştia ar fi trebuit să redacteze un text argumentativ despre importanţa comunicării pentru succesul muncii în echipă. „Am încercat să scriu la subiectul al treilea despre Zoe şi Nae Caţavencu din «O scrisoare pierdută». Nu am învăţat suficient de mult, însă, ca să pot să o descriu pe Zoe. Nu am ştiut relaţia dintre cele două personaje şi am încercat mai mult să povestesc ce s-a întâmplat. Sper să trec pe primele două subiecte, pentru că vreau să mă înscriu la facultate, la Construcţii de Maşini“, ne-a menţionat Alexandru. Una dintre colegele sale este mai stăpână pe subiect şi speră la un 7 – 8, notă care i-ar permite promovarea bacalaureatului fără să mai susţină celelalte două probe. „A fost mai uşor decât în prima sesiune, când am luat 6 la română. Am ales să vorbesc despre Pristanda şi Tipătescu. M-am axat pe faptul că Pristanda este inferior lui Tipătescu, pentru că unul e prefect, iar celălat un simplu poliţai. Dacă trec, anul ăsta nu mă înscriu la facultate, dar mă pregătesc pentru Medicină“, a punctat candidata. La Colegiul de Transporturi, în schimb, tinerii încă dezbăteau asupra operei pe care ar fi putut să o abordeze, întrebându-se dacă vor fi punctaţi pentru „D-l Goe“- schiţă, nicidecum comedie. „Mă aşteptam la nuvelă sau roman, nu ştiam nicio comedie. Deja vreau să spun că pic, îmi venea să plâng de cum am văzut subiectul. Sunt foarte supărată“, a mărturisit o absolventă. Alţi tineri au făcut haz de necaz şi s-au salutat – mai în glumă, mai în serios – cu „Ne vedem la vară!“. „Nici la română nu am scris, dar la mate iau 1,20 maxim. Asta dacă îmi dau 20 de sutimi pentru nume. Plus că, dacă mă apuc de pregătire pentru anul viitor, trebuie să încep cu materia de clasa a IX-a“, spune unul dintre elevi.

Festivitate de premiere astăzi la IŞJ

Bacalaureatul continuă miercuri cu proba obligatorie a profilului şi vineri cu proba la alegere a specializării. „Miercuri sunt aşteptaţi 1.586 de candidaţi, dintre care 157 susţin examen la istorie, iar 429 susţin examen la matematică. Vineri, bacalaureatul se încheie cu proba E)d), unde sunt înscrişi 1.652 de candidaţi. Primele rezultate se vor afişa conform calendarului stabilit de MEN în ziua de 2 septembrie“, a precizat Sabina Manea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean. În timp ce aproximativ 2.300 de candidaţi susţin sesiunea de toamnă a bacalaureatului, zeciştii din luna iulie sunt premiaţi de minister.

Astăzi, la sediul ISJ, începând cu ora 11, va avea loc o festivitate de premiere în cadrul căreia cei 13 elevi vor primi câte 3.000 de lei.

Controversă pe tema înregistrării audio „la bac“

Ministrul Remus Pricopie a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că există posibilitatea ca, începând de anul viitor, elevii să fie înregistraţi audio în timpul probelor de bacalaureat. Consiliul Naţional al Elevilor a luat o poziţie oficială cu privire la măsurile propuse de mter. Astfel, deşi susţin organizarea corectă a examenului de bacalaureat, prin intermediul unor mijloace corespunzătoare reducerii ratei de fraudă a examenului, tinerii trag un semnal de alarmă asupra consecinţelor financiare. „Ridicăm problema costului unei investiţii în sisteme de înregistrare audio, în contextul în care Guvernul nu a plătit nici până în acest moment suma necesară decontării transportului elevilor în acest an şcolar. De aceea, este posibil ca în noul an şcolar rata abandonului să crească“, a punctat Cristian Gîrneaţă, secretar al Departamentului de Relaţii Externe din cadrul CNE.

Cititi:http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/candidata-la-bac-ul-de-toamna-imi-venea-sa-plang-de-cum-am-vazut-subiectula–20468.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.