spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

COZI INTERMINABILE SI NERVI LA EVIDENTA POPULATIEI

- Advertisement -

Aglomeratie la cãrtile de identitate

SCANDAL… Dat fiind cã luna august este, prin excelentã, luna în care stranierii revin acasã, pe lângã faptul cã economia judetului parcã renaste în aceastã perioadã, datoritã banilor câstigati în tãri strãine si acum cheltuiti în tarã, apare si latura dificilã. Practic, dat fiind cã, în aceastã perioadã, adresabilitatea cãtre cele douã servicii, cel municipal de eliberare a actelor de identitate, si cel judetean, de pasapoarte, este ridicatã, inevitabil se formeazã cozi, unele persoane fiind obligate sã astepte ore întregi în soare pentru depunerea cererilor. Asa s-a întâmplat în ultimele douã zile la Vaslui, unde sute de persoane au fãcut cozi la Evidenta Populatiei pentru a depune actele si a primi noile cãrti de identitate. Oamenii au acuzat modul de lucru si orele pierdute la cozi, însã sefii Serviciului Public de Evidenta Populatiei spun cã se munceste foarte mult, chiar si peste program, doar ca sã se rezolve cererile. Au fost deja luate mãsuri de suplimentare a posturilor de lucru, iar functionarii lucreazã zi-luminã, pânã la primirea tuturor cererilor. La aglomeratia de la ghisee a contribuit si zilele libere de pe 15 si 16 august, mai spun sefii Serviciului.

În aceste zile, cozile la serviciile de stare civilã sau de pasapoarte s-au mãrit de peste trei ori, fiind nevoie atât de prelungirea orarului de lucru a functionarilor acestor servicii, cât si, cum este cazul la Vaslui, de suplimentare a posturilor de realizare a fotografiilor. Conform declaratiei lui Dacian Dumitriu, seful biroului de stare civilã din cadrul Primãriei Vaslui, fatã de 80 – 90 de cereri depuse într-o perioadã normalã, numãrul cererilor depuse s-a triplat, pânã la circa 250 solicitãri zilnice. “În cele mai multe cazuri, este vorba de cetãteni români plecati la lucru în strãinãtate, si care, în aceastã perioadã, în luna august, lunã a concediilor pentru multi dintre stranieri, doresc fie sã-si reînoiascã actele de identitate pe cale de expirare, fie sã le înlocuiascã pe cele pierdute. Cert este faptul cã, în aceastã perioadã, numãrul de solicitãri zilnice a crescut de la 80 – 90, câte sunt într-o lunã obisnuitã, la peste 250. Pe lângã faptul cã, pentru a satisface toate cererile, s-a dublat numãrul posturilor de fotografiere, s-a luat decizia prelungirii programului de lucru cu publicul, pânã la epuizarea tuturor apelantilor. O altã mãsurã luatã în aceste zile este cea de restrictionare a accesului persoanelor la biroul de stare civilã, din cauza cãldurii, lucrãtorii politiei locale urmând a permite accesul a 10 – 12 persoane odatã”, a declarat Dacian Dumitriu, directorul Serviciului Public Comunitar Local pentru Evidenta Populatiei din cadrul Primãriei Vaslui. Conform declaratiei lui Dacian Dumitriu, la SPCLEP Vaslui sunt arondate, în afara celor peste 55.000 locuitori ai muncipiului Vaslui, alte nu mai putin de 29 de comune din aria de competentã, acesta fiind si motivul pentru care, în aceastã perioadã, acest serviciu este foarte aglomerat.

Moldovenii vin si ei cu zecile, la ghiseele de la Evidenta Persoanelor

Un alt motiv al interminabilelor cozi la SPCLEP Vaslui este datorat persoanelor cu dublã cetãtenie, românã si moldoveneascã, care vor sã-si rezolve problema locativã, pentru ca, ulterior, sã poate primi pasapoartele românesti, acte care le permit accesul în tãrile apartinând UE. “De la circa 10 – 15 persoane cu dublã cetãtenie, românã si moldoveneascã, care, într-o perioadã <<normalã>>, solicitã acte de identitate eliberate de serviciul nostru, afluxul practic s-a dublat în aceastã perioadã”, a mai declarat Dacian Dumitriu. Costul eliberãrii unui nou act de identitate este de 11 lei, din care 4 lei este taxa de timbru, perioada de eliberare a unui nou act de identitate fiind de maxim 15 zile, perioadã în fapt la jumãtatea celei conform legii, “timpul redus de asteptare a unui nou act de identitate fiind posibil doar profesionalismului lucrãtorilor serviciului nostru si faptului cã acestia lucreazã, de multe ori, peste program, pentru a procesa toate cererile depuse”, a tinut sã remarce Dacian Dumitriu, directorul SPCLEP Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.