spot_img
spot_img
22.3 C
Vaslui
10-iul.-2025

ZONELE din România de care TREBUIE să TE FEREȘTI

- Advertisement -

România se zbate în cea mai acută perioadă de criză, dar există zone care au reuşit să îşi revină, şi unde afacerile se redresează şi se dezvolta. În schimb, altele regiuni o duc tot mai rău.

Anul în curs este cel mai prost pentru firme, de la declanşarea crizei financiare, este de părere Constantin Coman, şeful companiei de consultanţă Coface România. Nu toate regiunile ţării arată însă la fel. Unele cunosc o revenire puternică, ceea ce se poate vedea şi în numărul de cazuri de insolvenţă deschise, altele încă suferă.

Ca şi anul trecut, în primele şase luni din an, topul regiunilor cel mai afectate de insolvenţă este condus de regiunea Sud-Est (Brăila, Constanţa, Galaţi, Buzău, Tulcea, Vrancea), unde 2.100 de companii şi –au cerut insolvenţa în 2013. Printre acestea se află şi Aromet, companie cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro. Grav afectată este şi regiunea Sud (Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu etc).

În schimb, o zonă unde merită să faci afaceri este Regiunea Vest (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş), spune Coman. Numărul de insolvenţe a scăzut aici cu 26% în prima parte din 2013 faţă de aceeaşi perioadă din 2012, la doar 1.000 de dosare deschise.

Mai multe firme mari

Spre deosebire de 2012, în 2013 tot mai multe companii mari îşi cer insolvenţa. „Or, o companie mare trage după sine cel puţin zece alte companii mici”, a spus Coman. În primul semestru din 2013 au intrat în insolvenţă nouăcompanii cu cifră de afaceri peste 50 de milioane de euro, dublu faţă de aceeaşi pe­rioadă din 2012. În acelaşi interval, numărul companiilor cu cifră de afaceri peste un milion de euro intrate în insolvenţă s-a dublat, la 414 cazuri.

În 2013, firmelor mari le-a ajuns cuţitul la os. Băncile au refuzat să mai dea împrumuturi, iar marile companii au preluat rolul de creditor. Altfel spus, şi-au păsuit datornicii şi au extins la extrem răstimpul în care au încasat banii de la aceştia, susţine şeful Coface România. După patru – cinci ani de zile de criză efectul acestor întârzieri de plată s-a văzut. Firmele mari au rămas la rândul lor fără bani, accesul la credite era restricţionat, au ajuns în incapacitate de plată, apoi în insolvenţă.

Iancu Guda, analist financiar al Coface, doar 5% din firmele insolvente se redresează. În schimb, băncile preferă să acorde credite statului. „Soluţia ar fi ca statul să nu se mai finanţeze pentru deficit, ci pentru a pune banii în mişcare, prin investiţii, dând astfel şi firmelor de lucru”, susţine Guda.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.