Abonatii E.On au fost înstiintati de companie cã nu mai pot achita facturile prin intermediul postasilor sau a oficiilor postale, motivul invocat fiind acela cã Posta Românã vira cu întârziere banii aferenti încasãrilor. Chiar dacã, în scrisoarea trimisã abonatilor, se vorbeste despre eficientizarea serviciilor, efectul imediat al acestei mãsuri este acela cã încât mii de persoane în vârstã sau bolnave, în special din mediul rural, sunt obligate sã strãbatã kilometri pânã la primul bancomat sau punct de încasare PayPoint.
Zeci de mii de persoane, în special din mediul rural, sunt în imposibilitatea de a-si achita facturile la curent, dupã ce compania distribuitoare, E.On Moldova, a reziliat contractul cu Posta Românã, începând cu 1 iulie, de încasare a facturilor. Pânã de curând, abonatii din satele mai depãrtate aveau aceastã posibilitate, de a achita facturile, inclusiv cele pentru curentul electric, la factorii postali, de obicei imediat ce primeau pensia, alocatiile copiilor sau ajutoarele sociale. Acum, zeci de mii de abonati ai E.On se vãd nevoiti sã strãbatã distante lungi, chiar si pe vreme rea, pânã la locatiile din centrul comunei unde pot achita facturile. Pentru a veni chipurile în ajutorul populatiei, E.On a decis sã deschidã puncte de încasare de tip PayPoint în magazinele sãtesti, dar, chiar si asa, pentru bãtrâni sau persoanele bolnave ori cu handicap, aceasta nu este o solutie. Mai mult decât atât, nici la ghiseele postale nu se mai poate face plata facturii de curent iar în acest moment, în judetul Vaslui, sunt peste 270 de sate fãrã POS-uri, bancomate sau fãrã agentii bancare. Trebuie spus cã, lunar, prin intermediul Postei Române, se încasau circa 40 – 50 de mii de facturi, asigurându-se astfel continuitatea serviciilor în special pentru persoanele în vârstã, invalizi, ori bolnavi.
Sãtenii, revoltati!
Dat fiind cã în aceastã perioadã se distribuie pensiile, multe persoane au fost revoltate de faptul cã nu pot plãti si facturile la curent, asa cum erau obisnuite, prin intermediul factorului postal. Mai mult decât atât, prin intermediul scrisorii trimise odatã cu ultima facturã la energie electricã, Posta Românã este acuzatã voalat de faptul cã este principala vinovatã de situatie. “încercãm astfel sã reducem neplãcerile cauzate dumneavoastrã prin întârzierea neînregistrãrii plãtilor în termenul înscris pe facturã si sã eficientizãm procesul de încasare prin extinderea canalelor moderne si rapide de platã”, se aratã în scrisoarea E.On. în comuna Berezeni, postasul care deserveste trei sate, Rînceni, Stuhulesti si Musata, Iulian Mustatã, spunea cã, de obicei, atunci când achita mandatele postale oamenilor din aceste localitãti, acestia plãteau pe loc si facturile. “Oamenii sunt foarte supãrati de faptul cã acum trebuie sã meargã pe jos sapte kilometri pânã la Berezeni. Este vorba de peste 400 de gospodãrii, deci 400 de abonati care acum, si varã, si iarnã, trebuie sã se ducã pânã în centrul comunei, chiar dacã nu au altã treabã, doar ca sã plãteascã factura la curent. Noi încercãm sã-i ajutãm, dându-le posibilitatea sã trimitã banii prin mandat postal, dar costul expedierii, chiar dacã nu e mare, e suportat de oameni, din pensia de mizerie, ori din ajutorul social”. Chiar dacã, în multe comune, E.On a adus aparate de încasat pentru punctele PayPoint, puncte de cele mai multe ori situate în magazine care, ca la tarã, sunt de multe ori si baruri, se pare cã, în graba de a acoperi întreg judetul cu puncte de încasare, uneori nici nu s-a încheiat contract cu patronii. “Au venit oamenii la primãrie, sã se plângã de lucrul acesta, am fost si eu la conducerea judeteanã a postei sã vãd care este situatia, dar nu am cu ce-i ajuta. Mai grav este cã suntem în plinã campanie agricolã, oamenii au treabã la câmp, altii sunt bolnavi ori bãtrâni si nu se pot deplasa. Cum vor plãti ei facturile? Chiar dacã vin pânã în centrul comunei, uneori magazinele unde pot achita facturile ba sunt închise, ba, chipurile, nu au sã dea rest, si sunt obligati sã facã cumpãrãturi… Nu stiu cine a luat aceastã decizie, dar bine nu a gândit!”, era de pãrere unul dintre primari.
Posta Românã, în pericol
între timp, actuala situatie nu este bunã nici pentru Posta Românã, care se vede astfel în situatia de a-i scade astfel încasãrile, si asa mult reduse fatã de anii trecuti. în plus, circa 4000 de postasi, din totalul de 32.000, sunt în pericol în a fi disponibilizati în acest an, tocmai din cauza situatiei financiare dezastruoase în care se aflã compania, iar alte sute de lucrãtori postali pleacã deja din sistem, din cauza salariului foarte mic si a volumului din ce în ce mai mare de muncã. Sunt chiar comune care nu mai au destui postasi care sã acopere toate satele, cum este cazul la Puscasi sau Pãdureni, iar conducerea companiei si guvernantii nu iau nici o mãsurã. Mai mult decât atât, la protestele lucrãtorilor postali de acum câteva luni, chiar prim-ministrul Ponta îi ameninta cã va lipsi compania de o altã sursã importantã de venituri, respectiv plata pensiilor si a altor ajutoare ori drepturi sociale, lucru care, dacã s-ar întâmpla, ar putea duce la falimentul Postei Române. Este adevãrat cã existã si alte societãti care asigurã servicii postale, dar acestea, de obicei, nu deservesc decât orasele sau comunele principale, nepreluând colete sau trimiteri postale pentru satele depãrtate.