spot_img
spot_imgspot_img
29.1 C
Vaslui
02-iun.-2024

Copilã muscatã de mamã, salvatã din familie

- Advertisement -

Povestea crudã a unei copile, chinuitã în propria ei familie, s-a încheiat, vineri, în Vaslui. Fetita de 11 ani a fost luatã de asistentii sociali si dusã într-un centru de plasament, în urma bãtãilor primite de la mama sa. Din pãcate, interventia autoritãtilor a venit cu greu. Suferinta prin care trecea copila era cunoscutã încã de acum doi ani.

Povestea tristã a fetitei din localitatea Valea Popii a fost difuzatã, într-o emisiune televizatã, în urmã cu doi ani. Atunci, fetita povestea cu lacrimi în ochi cã îsi dorea sã meargã la scoalã, sã învete carte si sã devinã un om puternic. Asta în timp ce tatãl sãu vitreg îi interzicea sã-si facã temele si o obliga sã munceascã în gospodãrie, în locul lui. Iar mama sa nu îi era de nici un ajutor, fiind preocupatã mai mult de bãuturã. Impresionatã de drama copilei, o femeie cu suflet bun din Timisoara i-a trimis acesteia pachete în fiecare lunã, cu haine, jucãrii si rechizite. La Vaslui, asistentii sociali nu au fost la fel de impresionati. Atât cei din sat, cât si cei de la oras spun cã au aflat de situatia dificilã a fetei abia în urmã cu o lunã. Atunci, diriginta copilei a sesizat autoritãtile, dupã ce eleva a venit la scoalã bãtutã si cu urme de muscãturi pe brate. Sãtenii stiau deja amãnuntele unui tablou înfricosãtor, cu mama fetei în rol negativ.

« Fetita avea muscãturi pe mâini ! »

Oamenii povestesc cum femeia îsi lovea adesea fiica, atunci când bea, iar apoi o alunga de acasã. Copila dormea si sub cerul liber, numai ca sã nu mai fie bãtutã. « Mã duceam si o scoteam eu sã nu o mai batã. O musca, o trãgea de cap. O ameninta cã dacã vine Protectia Copilului îi taie o mânã si un picior. La scoalã nu prea o lasã, vai de capul ei ! Îmi este milã de ea. Acum trei zile a dormit la deal, a stat pânã aproape de miezul noptii. Când a fugãrit-o de acasã, prin pãdure a stat !a stat la deal in padure cand a fugarit-o. Ãstia nu sunt pãrinti, asta nu e mamã, nu e mamã de copii ! E Valea Plângerii ! aici ! Trebuia luatã mai demult, dar nimeni nu a fãcut », au povestit localnicii. Directoarea scolii din sat a fost impresionatã de drama acestui copil. « Fetita a început sã fie mult mai retrasã. Colegii au sesizat cã are si semne, asa cã imediat au anuntat-o pe domna dirigintã. Avea muscãturi pe mâini », a declarat Angela Lazar, directoarea scolii. În tot acest timp, mama bietei fete nu are nimic sã-si reproseze. « Am muscat-o o singurã datã, de mânã. Eram nervoasã. Eu la stat nu o dau, cã doar o singurã datã s-a întâmplat chestia asta », a spus femeia. Pe 11 iunie, copila a fost alungatã de acasã de cea care a adus-o pe lume. Vineri, asistentii sociali din cadrul primãriei Todiresti au scos-o pe micutã din familie. « De trei ori am sesizat în scris Directia de Protectia Copilului Vaslui, dar nu am primit niciun rãspuns. Acum douã sãptãmâni a fost aici o echipã de la DPC, dar nu am primit niciun rãspuns în scris pentru solutionarea cazului », a sustinut Mihaela Mariciuc, asistent social în comunã.

S-a actionat conform legii!

Fetita a ajuns în grija unui asistent maternal. « Noi am fost sesizati de Primãria Todiresti, printr-un fax, pe data de 17 mai, cu privire la faptul cã un copil de 11 ani a fost agresat de mama lui si de concubinul acesteia. Am fost anuntati cã fetita a fost muscatã de mâni. S-au deplasat colegii de la Serviciul de Interventie în Regim de Urgentã, dar nu s-au constatat acele semne ale agresiunii care trebuiau sã fie evidente. Am înteles cã acest caz a intrat si în atentia politiei. Datoritã fapului cã a lipsit o sesizare scrisã cãtre aceastã institutie, care trebuia fãcutã de primãrie, nu s-a putut merge cu copilul la Medicinã Legalã pentru constatarea traumelor si a leziunilor suferite. Nu am putut sã separãm copilul pe baza unor simple acuzatii venite din comunitate. Împreunã cu Asietenta Socialã din primãrie s-a stabilit un plan de monitorizare a familiei, iar autoritatea localã a mers aproape zilnic la ei. Totul a culminat pe 11 iunie când pãrintii fiind sub influenta alcoolului au alungat copilul de acasã. Vineri, fetita a ajuns într-un centru de primire si va merge într-o familie substitut. Noi încercãm, pe cât posibil, sã evitãm separarea copilului de pãrinti, iar atunci când intervenim o facem pe baza unor probe, iar în acest caz, pânã zilele trecut, dovezile au fost insuficiente. Întotdeauna respectãm litera legii. Pe 14 iunie, politia si asistentul social au luat fetita din familie. Primãria are competenta de a observa si semnala asemenea cazuri, întrucât noi nu putem trimite zi de zi oameni în teren », a declarat Ionut Dãnilã, purtãtorul de cuvânt al DGASPC Vaslui. Cel mai probabil, mama copilei va fi decãzutã din drepturile parintesti. În plus, ea este cercetatã pentru rele tratamente aplicate minorului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.