spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

CHEVRON-MANIA!

- Advertisement -

Dumitru Buzatu o dã în paranoia

DUBIOS Pe zi ce trece, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, devine tot mai fanatic, când vine vorba de Chevron si de sondele-minune care vor crea 100 de locuri de muncã. La ultima sedintã a Consiliului Judetean, Buzatu i-a invitat pe zecile de alesi judeteni sã facã „o vizitã într-o comunã în care este montatã o sondã din asta de exploatare”, anuntând cã vrea sã plece în Polonia, însotit de consilieri judeteni, pentru a vedea cât de corect lucreazã compania americanã si cât de grijulie este cu mediul înconjurãtor. Este de neînteles fanatismul lui Buzatu, care vrea sã impunã compania Chevron în judet, în ciuda protestelor mai mult sau mai putin voalate ale primarilor din partidul pe care-l conduce, dar si a miilor de vasluieni care regretã faptul cã l-au votat anul trecut. Si mai grav, Buzatu este sustinut în secret de oficialii de la compania de PR a Chevron din România.

În ciuda protestelor opiniei publice din România, care refuzã sã permitã Chevron sã distrugã mediul înconjurãtor, Buzatu o tine pe-a lui: vrea sã vadã montate primele sonde de explorare în cele trei comune vizate de compania Chevron, respectiv Gãgesti, Pungesti si Bãcesti. Si mai are o placã favoritã: americanii ne aduc 100 de locuri de muncã si salvãm economia… La ultima sedintã a Consiliului Judetean, presedintele CJ si-a dat arama pe fatã (dacã mai era ceva de adãugat fatã de atitudinea de pânã acum!). Si-a luat complici si pe consilierii judeteni în planul sãu diabolic de a forta populatia judetului sã „înghitã” substantele toxice ale Chevron.

„Uãi bãieti, hai sã vedem si o sondã din acelea de explorare”

În pauza sedintei de Consiliu, Buzatu s-a gândit sã propunã consilierilor judeteni o vizitã prin judet, un fel de pelerinaj pe banii contribuabililor, pentru a vedea marile investitii care se vor face prin judet. Presedintele CJ Vaslui a propus sã se meargã la Perieni, sã se facã o sedintã de Consiliu la Bârlad, o vizitã la viitoarea groapã de gunoi de la Rosiesti si, atentie!, sã se viziteze o comunã în care Chevron vrea sã instaleze sonde de explorare. Ba chiar, ar vrea sã facã o sedintã de CJ la Pungesti, Bãcesti sau Gãgesti, însã nu gãsesc acolo sãli de sedintã care sã permitã un numãr atât de mare de persoane. „Sã vizitãm si o comunã unde este o sondã din aceea de explorare”, ar fi spus Buzatu, în fata consilierilor judeteni uimiti de întorsãtura lucrurilor. Tot Buzatu a plusat: „Intentionez sã fac o excursie în Polonia, pe banii mei, la care sã participe trei-patru consilieri judeteni, pentru a vedea cum lucreazã Chevron acolo, care sunt conditiile de lucru cu acele sonde”. Ori, Buzatu stie cã totul este o minciunã si cã, din cele 39 de proiecte de explorare planificate pentru acest an, pânã în luna mai au fost initiate numai douã, potrivit datelor Ministerului Mediului din Polonia. Presedintele CJ Vaslui mai stie cã Polonia si-a propus sã frâneze dezvoltarea industriei gazelor de sist, dupã ce mai multe investitii au esuat, iar guvernul a transmis semnale cã va impune conditii dure investitorilor strãini, inclusiv o taxã de 80% pe profiturile generate. Guvernul de acolo, mult mai patriot decât slugarnicii din USL, vrea sã impunã companiilor de explorare sã intre în parteneriate cu o societate de stat odatã cu trecerea la faza de extractie.

În ultimii ani, numeroase companii americane si canadiene s-au înghesuit sã prospecteze dupã gaze de sist în Polonia, dar s-au retras vãzând conditiile impuse de guvernul polonez. Deja, grupul american Exxon Mobil s-a retras din Polonia dupã rezultatele dezamãgitoare înregistrate la primele puturi de explorare sãpate în tarã. Un alt grup, Talisman, a plecat din Polonia invocând o schimbare de strategie, ca si compania americanã Marathon Oil (SUA).

Buzatu si campaniile otrãvite ale Chevron

Atitudinea lui Buzatu este parte a unui amplu plan de a forta intrarea Chevron în judet, pe cãi mai mult sau mai putin ortodoxe. Informatia cã Buzatu vrea sã plece în Polonia alãturi de consilierii judeteni apare dupã ce, în Pungesti si Bãcesti, au apãrut deja zvonuri despre plecarea unui grup de localnici tot în aceeasi zonã a Europei. Se pare cã Buzatu si cei de la compania Chevron au pus la cale o actiune de mituire a populatiei, prin organizarea unor excursii la sondele Chevron din Polonia. Conform unui site care se ocupã cu actiunile anti-fracking, pãrintele Adrian Tapu din Pungesti a fost vizitat de Cosmin Ghitã, consilierul PR al Chevron. Angajatul Chevron i-a propus sã organizeze o prezentare a proiectului de explorare al companiei chiar în bisericã. Ghitã a motivat alegerea locatiei prin dorinta „de a folosi acelasi mediu utilizat de Asociatia Vira în vara anului trecut”. Cum parohul l-a refuzat, consilierul de la Chevron i-a spus cã va încerca obtinerea unei aprobãri de la Episcopia Husilor pentru desfãsurarea acestor „informãri” în bisericã. Acest consilier de la Chevron umblã de douã luni prin Pungesti si Bãcesti si pregãteste o excursie cu mai multi localnici în Polonia, la obiectivele Chevron de acolo. Devine de la sine înteles cã actiunile celor de la compania de imagine a Chevron se coordoneazã cu cele ale conducerii Consiliului Judetean, despre care se spune cã ar pregãti sã finanteze si ea aceastã excursie de informare! Situatia în care se aflã Buzatu acum a fost cel mai bine sintetizatã de un realizator de la Realitatea TV, care a fost la Bârlad, la emisiune: „Domnul Buzatu are un rol ingrat în judetul care este printre cele mai sãrace din tarã si trebuie sã gãseascã solutii pentru a rezolva iesirea din aceastã situatie. Asta nu este însã o scuzã pentru felul în care s-a adresat alegãtorilor în aceastã searã, dar sã nu uitãm cã în acelasi timp el a avut peste 110 000 de voturi de la cetãteni. Asta înseamnã cã trebuie sã fie oamenii mai responsabili si mult mai atenti când pun stampila pe buletinul de vot si sã nu se lase influentati emotional sau de cine stie ce pachete electorale. Pentru cã, iatã, se aleg cu exact ce au votat”.

Ele sunt amazoanele lui Buzatu!

În timp ce Buzatu si „asociatii” de la Chevron pregãtesc excursii în Polonia, alte personaje din judet se ocupã de afacerile gigantului petrolier american, la ordinele sefului de la Consiliul Judetean. Cu binecuvântarea lui Buzatu, în fruntea unor institutii cu rol cheie în rezolvarea doleantelor Chevron au fost numite câteva femei din cercul de apropiati ai presedintelui PSD, care au rolul de a executa slugarnic toate indicatiile primite de la Consiliul Judetean. La Garda de Mediu, Carmen Boghitã, cunoscutã pentru implicarea în campaniile electorale ale PSD, are grijã ca niciun comisar sã nu facã investigatii în judet cu privire la Chevron, în timp ce la Agentia de Protectie a Mediului o altã pesedistã apropiatã de Buzatu, Mãdãlina Nistor, se ocupã cu devotament de eliberarea la foc automat a tuturor autorizatiilor de care Chevron are nevoie. Nu în ultimul rând, în poveste intrã si Ramona Mocanu, amicã apropiatã a lui Buzatu, despre care se spune cã ar fi „o obligatie” a presedintelui CJ pentru a i se gãsi un post de conducere în judet. De aceea, preoteasa de la Osesti a fost „teleportatã” la Muzeul Judetean, institutie care trebuie sã dea descãrcare de sarcinã arheologicã, pentru ca petrolistii de la Chevron sã înceapã nenorocirile în judet. Mai precis, Mocanu trebuie sã spunã cã Chevron nu are nicio problemã în a explora în judet cu sonde si substante nocive, întrucât în zonele respective nu sunt zone arheologice sau situri protejate de statul român. Nimic mai fals, dar cine mai urmãreste si acest lucru…

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.