spot_img
spot_imgspot_img
25.4 C
Vaslui
03-iun.-2024

Fraudarea BCR Moinești a ajuns în instanță

- Advertisement -

Tribunalul Bacău a început judecarea pe fond a dosarului în care opt persoane, foste angajate ale BCR Moinești (inclusiv directorul) și complici din afara băncii sunt acuzate de delapidare cu consecințe deosebit de grave, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și acces fără drept la un sistem informativ. Membrii grupării ar fi întocmit în fals 121 de credite în lei și valută pe numele a 83 de persoane, pe baza unor documente fictive. Prejudiciul cauzat BCR Moinești este de 1.944.920 lei și 134.288,58 euro.

Cătălina CHIFU

În octombrie 2011, dosarul de fraudare a BCR Moinești a fost declinat de la Parchetul de pe lângă Tribunal către DIICOT după ce s-a constatat că, pe lângă infracțiunile de delapidare și abuz în serviciu, au fost comise și infracțiuni informatice. Dosarul a fost deschis în urma unei plângeri venite din partea BCR București împotriva unei angajate BCR Moinești – Diana Isabela Ciuraru – consilier client retail care, în perioada 2005 – 2007, a acordat mai multe credite în mod fraudulos, cu încălcarea gravă a normelor și procedurilor bancare. În urma unui audit al băncii s-a descoperit că la dosarele de credit s-au aflat adeverințe de salariu eliberate de trei societăți comerciale – SC Eurotrans Internațional, SC Auto Ted și SC J&J Excenge – administrate de Ionuț Lovin.

Unele dosare de credit nici nu existau în arhiva BCR Moinești, iar o parte dintre ele erau contrafăcute de Diana Ciuraru. Aceasta a recunoscut faptele de care este acuzată și a susținut că a făcut aceste credite pentru a-și ajuta prietenii – Ionuț Lovin și Laura Elena Macsim – care desfășurau activități comerciale în oraș și cumpărau diverse bunuri de o valoare mare, cum ar fi TIR-uri. Ulterior au început să curgă și plângerile penale din partea a zeci de persoane fizice care s-au trezit cu somații de plată a ratelor la credite în lei sau valută, deși acestea nu solicitaseră și nu contractaseră niciodată un credit la BCR Moinești și nici nu ridicaseră vreo sumă de bani de la această bancă. În urma cercetărilor, s-a stabilit că, în perioada 2004 – 2009, Geta Dascălu, director la acea vreme a BCR Moinești, Diana Isabela Ciuraru, consilier clienți retail, și casierele Rodica Pricopi, Iuliana Antochi, Adriana Zaharia, cu complicitatea unor persoane din afara băncii – Nela Adam, Laura Elena Macsim, Ionuț Lovin și Laurin Prăjescu – au întocmit 121 de credite – nevoi personale, în lei și euro, pe numele a 83 de persoane, totalizând 1.944.920 lei și 134.288,58 euro.

mai mult.. ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.