spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
21-mai-2024

Viile din Jariştea (Vrancea) au fost calamitate în procent de pană la 90%

- Advertisement -

Imagini de coşmar în viile de la Jariştea după grindină u primele estimări arată că aproape jumătate din podgoria comunei este afectată.La nivelul judeţului procentul de calamitare este cuprins între 50 şi 90% u cum iar am fost loviţi de necaz, autorităţile scot din sertar proiectul Staţiei Antigrindină

Aproape 500 de proprietari de vie din Jariştea au fost afectaţi de grindina căzută timp de aproximativ 10 minute duminică după amiaza. Autorităţile locale au inventariat 800 de hectare făcute “praf”. Procentul de calamitate urcă pană la 70%. Imaginile din vii sunt apocaliptice: viţe desfrunzite şi numai frunze pe jos. Pomii fructiferi au fost de asemeni afectaţi. Viticultorii au fost loviţi de blestemul vremii şi la începutul anului cand îngheţul a calamitat viile din zona de vale a comunei. Acum, cele din zona de deal, care au scăpat  de îngheţ, au fost ciuruite de “piatră”. “Totalul de vie în comuna Jariştea este de 1.690 de hectare, din care jumătate, 800 de hectare, sunt calamitate în procent de 70%. Am făcut solicitare către Prefectura Vrancea şi Consiliul Judeţean, dar şi către Finanţele Publice pentru a-i sprijini pe viticultori măcar cu substanţe, ca să cicatrizeze plantele lovite de grindină. Să fie scutiţi de norma de venit”, ne-a spus Cătălin Toma, primarul comunei Jariştea. Din spusele oamenilor, grindina a venit ca un val de gheaţă şi a lovit puternic satele Pădureni şi Vărsătura, dar şi centrul comunei Jariştea. Unul dintre viticultorii importanţi din Jariştea, Adrian Porumb, spune că a fost norocos pentru că a scăpat cu 15-20 de hectare afectate în proporţii cuprinse între 40 şi 80%, însă în primăvară îngheţul i-a afectat alte 80 de hectare. Podgorenii spun că din pricina capriciilor naturii strugurii ar putea fi mai scumpi la toamnă. ”Nu pot să estimez o cifră, dar vor fi strugurii mai scumpi”, a spus viticultorul Adrian Porumb.

Autorităţile judeţene, primele reacţii

Prefectul Cătălin Kanty Popescu s-a întâlnit ieri cu conducerea Direcţiei Judeţene de Agricultură pentru a identifica soluţii de ajutorare a proprietarilor de terenuri agricole care au fost afectaţi de grindină. În judeţul Vrancea a fost semnalată grindina în şapte comune, respectiv: Panciu, Ţifeşti, Boloteşti, Broşteni, Jariştea, Slobozia Bradului şi Vîrteşcoiu. Din informaţiile transmise către Instituţia Prefectului de către primării, culturile agricole şi viţa de vie au fost afectate în procente cuprinse între 50 şi 90%. Prefectul a semnat ordinul de constituire a unei comisii mixtre formate din reprezentanţi ai Prefecturii, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia Agricolă, Finanţele Publice şi Sistemul de Gospodărire a Apelor ce se va deplasa în aceste zile în localităţile afectate pentru a evalua pagubele. “Rezultatele comisiei vor fi validate în cadrul unei şedinţe extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ce se va desfăşura joi, 30 mai 2013, şi vor fi trimise Ministerelor de resort pentru obţinerea unor ajutoare de urgenţă”, se arată într-un comunicat al Prefecturii.

Cand cade “piatra” se vorbeşte de Staţia Antigrindină

citeste tot articolul: ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.