spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

ATACUL DIN LONDRA ar fi fost foarte greu de prevenit, spun specialistii în contra-terorism

- Advertisement -

Autor:  Simona Mãties

Un fost ofiter al serviciilor secrete britanice sustine cã ar fi fost „incredibil de greu de prevenit” uciderea militarului Lee Rigby în cartierul londonez Woolwich.

Serviciile secrete ale Marii Britanii vor fi supuse unei anchete în Camera Comunelor, dupã ce s-a dovedit cã cei doi bãrbati arestati pentru uciderea militarului erau cunoscuti de serviciile secrete MI5 de opt ani, potrivit BBC.

Atacatorii au fost identificati ca fiind Michael Adebolajo si Michael Adebowale.

Fostul sef al diviziei antitero a MI6, Richard Barrett, a spus cã nu pot fi fãcute prea multe lucruri pentru a opri atacurile care nu necesitã o pregãtire prea mare. El a spus cã cei doi suspecti „nu au avut probabil pânã relativ recent intentia de a comite o crimã ca aceasta”.
„Presupun cã aceste persoane provin dintr-un grup mic, care nu are neapãrat legãturi în strãinãtate sau orice alte legãturi mai extinse în Marea Britanie, care sã fi putut intra în atentia servciilor de securitate mai mult decât s-a întâmplat deja”, a spus el. „Când o persoanã care exprimã viziuni radicale, care intrã într-un grup terorist, face pasul si devine un extremist violent? Consider cã este extrem de dificil de gãsit semnale (…)”, a adãugat el.

Chiar dacã serviciile de securitate au avut indicii cã „acesti tipi reprezentau  o problemã” ce a determinat retinerea numelor lor, „e cu totul altceva sã actionezi invaziv pentru a le urmãri miscãrile”, a mai spus Barrett.

Avertismentul sãu vine în contextul aparitiei unei înregistrãri video, obtinutã de Daily Mirror, care aratã momentul în care politia îi împuscã pe Adebolajo, 28 de ani, originar din Romford, Essex, si Adebowale, 22 de ani, din Greenwich, din sud-estul Londrei.

În înregistrare se poate vedea cum unul dintre bãrbati amenintã politistii aflati într-o masinã de patrulare. El dã drumul la un cutit în timp ce este împuscat si cade la pãmânt. Celãlalt bãrbat este arãtat cum îndreaptã o armã spre politisti, în timp ce aleargã într-o altã directie. Pe înregistrare se aude cum politia trage opt focuri de armã înspre cei doi bãrbati.

Atacatorii se aflã sub pazã în spitale separate, starea lor fiind stabilã, fãrã sã fi suferit rãni care sã le punã viata în pericol.
Cititi mai mult: ATACUL DIN LONDRA ar fi fost foarte greu de prevenit, spun specialistii în contra-terorism – International > EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.