spot_img
spot_imgspot_img
18.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

De marţi se opreşte apa caldă în tot Galaţiul. 200.000 de gălăţeni se întorc în epoca duşului la lighean

- Advertisement -

Luni ar putea fi ultima zi în care Galatiul va beneficia de apã caldã * Romgaz a somat Electrocentrale sã plãteascã o datorie, iar Electrocentrale a somat Apaterm * Dacã nu se vor face plãtile, Romgaz nu va mai livra Electrocentrale gaze naturale, Electrocentrale nu va mai distribui Apaterm agent termic, iar Apaterm nu le va mai da gãlãtenilor apã caldã

Gãlãtenii care nu au centrale termice proprii ar putea sã mai primeascã apã caldã doar pânã luni. Cel putin asa sustine conducerea Electrocentrale, care a anuntat cã va întrerupe furnizarea de energie termicã începând cu data de 28 mai, ora 0.00. Motivul invocat este faptul cã, la rândul ei, societatea Electrocentrale, nu va mai primi gaze naturale de la Romgaz, din cauza unei datorii de 56,5 milioane de lei.
În vreme ce Primãria sustine cã Apaterm a fãcut mai multe plãti cãtre Electrocentrale, conducerea Electrocentrale spune cã datoria pe care o are fatã de Romgaz este aproximativ echivalentã cu datoria pe care o are Apaterm fatã de Electrocentrale. Disputa dintre cele douã institutii pe tema datoriilor este una mai veche, însã, ca de fiecare datã, victimele sunt cetãtenii, cei care ar trebui sã beneficieze de apã caldã. Partea bunã este cã suntem la început de varã si gãlãtenii nu vor fi nevoiti sã si înghete în apartamente din cauza unor dispute institutionale.

Reactie în lant

Conducerea Electrocentrale a fost informatã miercuri de faptul cã Romgaz va sista livrarea de gaze naturale dacã nu se achitã o datorie de peste 50 de milioane de lei. “Dacã pânã la data de 27.05.2013 SC Electrocentrale Galati SA nu face plãti de minim 56,5 milioane de lei, în asa fel încât sã se încadreze cu sumele datorate în limita valorii garantiei, în conformitate cu prevederile contractuale se vor sista în totalitate livrãrile de gaze naturale cãtre aceastã societate, începând cu data de 28.05, ora 6 a.m.”, se aratã într-o adresã a Romgaz.
La rându-i, Electrocentrale a fãcut acelasi demers mai departe, cãtre principalul beneficiar, Apaterm SA. “Mentionãm cã, dacã nu vã achitati în totalitate facturile scadente, SC Electrocentrale Galati SA va fi nevoitã sã sisteze livrarea energiei termice începând cu data de 28.05.2013 ora 0,00, în conformitate cu prevederile art. 3 litera c din Anexa nr. 7 a contractului de vânzare-cumpãrare a energiei termice nr. 1/2010 încheiat între SC Electrocentrale Galati si SC Apaterm SA în baza contractului-cadru aprobat prin ordinul ANRE nr. 50/2009, acesta constituindu-se în preaviz pentru întreruperea livrãrilor de energie termicã”, se aratã într-o adresã a SC Electrocentrale cãtre SC Apaterm.

Primãria sustine cã Apaterm a fãcut plãti cãtre Electrocentrale

Primãria Galati a reactionat în momentul în care a primit acest preaviz din partea Electrocentrale, transmitînd o informatie de presã care cuprinde o detaliere a plãtilor efectuate în ultima perioadã de Apaterm cãtre Electrocentrale. “Primãria Municipiului Galati precizeazã cã în perioada 16-22 mai 2013, Apaterm a efectuat cãtre Electrocentrale Galati SA patru plãti, dupã cum urmeazã: 16 mai – 235.405 lei, 17 mai – 260.000 lei, 20 mai – 300.000 lei si 21 mai – 100.000 lei. De altfel, de la începutul anului, Apaterm a efectuat cãtre Electrocentrale Galati plãti în sumã totalã de 33.218.636 lei, dupã cum urmeazã: în luna ianuarie – 6.668.372 lei, în luna februarie – 8.554.389,45 lei, în luna martie – 9.775.711,62 lei si în luna aprilie – 8.220.164,41 lei. Pe parcursul lunii mai, Apaterm a achitat Electrocentrale Galati suma totalã de 5.326.581 lei. Precizãm cã Apaterm nu are abilitatea legalã de a determina Electrocentrale Galati SA sã facã plãti cãtre propriii furnizori”, se aratã în comunicatul semnat de Biroul de Presã al Primãriei Galati.

Electrocentrale spune cã are de dat cam cât are de primit

Conducerea Electrocentrale sustine, totusi, cã are de primit de la Apaterm banii pe care trebuie sã îi dea mai departe cãtre Romgaz. “Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt simple. Am primit o somatie din partea furnizorului, asa cã am transmis si noi, la rândul nostru, o somatie cãtre Apaterm. Suma pe care o avem de plãtit Romgaz este aproximativ echivalentã cu suma pe care o are de plãtit Apaterm cãtre noi. Dacã nouã ni se întrerupe livrarea de gaz întrerupem si noi livrarea de agent termic”, a declarat telefonic directorul SC Electrocentrale, Tudor Petre.

viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.