spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

„Reţeaua SIM“ rămâne după gratii

- Advertisement -

Cei şapte tineri arestaţi pentru infracţiuni cu cartele telefonice nu au reuşit să-i înduplece pe judecători.

Curtea de Apel Iaşi a respins ieri recursurile intentate de cei şapte tineri acuzaţi de DIICOT Iaşi că ar fi pus pe picioare o reţea specializată în infracţiuni informatice fraudând mai mulţi abonaţi ai firmelor de telefonie mobilă. Daniel Adrian Terciu, Adrian George Bocicorec, Gheorghe Bărbătosu, Daniel Barbu, Cosmin Ghiarasim, Mihail Soldan şi Petru Brumă vor rămâne astfel pentru următoarea lună după gratii, timp în care procurorii Direcţiei de In­vestigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism vor aduna probe împotriva lor. Potrivit acestora, cei şapte făceau parte dintr-o gruparea de escroci, formată din 24 de membri, 4 dintre ei fiind deţinuţi. Deţinuţii sunau abonaţii firmelor de telefonie arogându-şi diverse calităţi pentru a obţine datele de identificare ale conturilor web aferente abonamentelor. De cele mai multe ori, ei spuneau că sunt reprezentanţi ai operatorilor de telefonie mobilă. Au fost şi situaţii în care aceştia au spus că sunt ofiţeri de Poliţie pentru a fi mai convingători. „Oamenii ar trebui să ştie că niciun operator de telefonie mobil nu solicită niciodată date despre conturile web aferente abonamentelor telefonice. Niciun utilizator nu ar trebui să dea aceste date decât cel mult într-un magazin specializat“, a spus un ofiţer de la Crimă Organizată Iaşi. După ce primeau datele de identificare de la deţinuţi, cei din exterior accesau conturile web ale victimelor, de pe care transferau pe propriile cartele SIM diferite sume de bani.
Ulterior, efectuau mai multe transferuri succesive, pentru a nu putea fi identificaţi. Creditul ajungea în final pe câteva cartele aşa-zise colectoare, cele de pe care se efectuau transferurile finale: cele către clienţi. În timpul percheziţiilor efectuate, procurorii DIICOT au găsit la casele tinerilor nu mai puţin de 15.000 de cartele telefonice pe care aceştia transferau succesiv creditele transferate de pe conturile victimelor. Au fost confiscate şi telefoane mobile sau laptopuri. Cinci dintre percheziţii au fost efectuate în că­minele studenţeşti din Iaşi.
Verificările anchetatorilor continuă întrucât se bănuieşte că reţeaua ar fi mult mai vastă. La fel şi numărul victimelor, care ar putea fi de peste 1.000, cred anchetatorii. Un prejudiciu apro­ximativ calculat până acum de procurori este de 150.000 de euro.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.