spot_img
spot_imgspot_img
30.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

Arierate plătite de primării din banii profesorilor

- Advertisement -

Scandalul drepturilor salariale cuvenite cadrelor didactice si obtinute prin hotãrâri judecãtoresti, dar neacordate nici pânã la aceastã datã, ia amploare. Conducerea Sindicatului Liber din Învãtãmânt (SLI) îi acuzã pe unii primari cã au cheltuit banii în alte scopuri si cere Institutiei Prefectului – Judetul Bacãu sã meargã în control si sã ia mãsuri. Conform legii, cadrele didactice ar fi trebuit sã primeascã, în primul trimestru, 5 la sutã din sumele cuvenite pentru acest an.

Liderul de sindicat, Manole Chiriac, spune cã banii s-au dat doar în municipiul Bacãu si cã, în judet, primarii fac legea si stabilesc dupã bunul plac dacã si când repartizeazã banii. “Am trimis Inspectoratului Scolar Judetean o adresã prin care ceream sã ne explice cum au împãrtit Finantele banii obtinuti prin hotãrâri judecãtoresti – spune Manole Chiriac. Ni s-a spus cã banii au ajuns la unitãtile administrativ-teritoriale, iar la cele la care nu au ajuns – vreo sapte-opt primãrii – au fost probleme de calcul.

În Bacãu, s-a plãtit pe primul trimestru doar o parte, iar în celelalte orase si comune doar 10 la sutã au repartizat banii. Concluzia e cã fiecare primãrie are lege proprie. Unii primari, cu de la sine putere, au stabilit cã se plãtesc aceste drepturi de-abia în trimestrul IV. Alte primãrii dau vina pe Finante cã nu au trimis banii, Finantele reclamã cã primarii nu au calculat corect. Mai grav este cã unii primari ne-au spus cã au avut de plãtit arierate. Dacã-i asa este foarte grav, pentru cã nu au voie sã foloseascã acesti bani în alte scopuri. Aceste sume sunt în contul scolii si e caz penal dacã plãtesti datorii”.

Unul din primarii care nu considerã cã e o problemã sã foloseascã banii profesorilor în alte scopuri este cel din Balcani. “În trimestrele III si IV le dãm profesorilor banii – spune primarul Vasile Ratã. Asa a decis Consiliul Local, pentru cã nu sunt bani. Nu ne putem descurca din fonduri locale si am cãzut de acord cu directorii de scoli sã plãtim din acesti bani arieratele pentru lucrãrile fãcute la scoli si apoi, în trimestrul III, ne achitãm noi si fatã de profesori. Asa am decis noi. Sigur cã avem voie. Pãi ce era sã facem? Ne blocau conturile! Am discutat cu scolile si ne-am înteles. Noi avem o relatie bunã cu scolile, chiar foarte bunã”.

Institutia Prefectului – Judetul Bacãu nu a primit încã o sesizare legatã de folosirea în alte scopuri a drepturilor salariale cuvenite dascãlilor, ci o petitie semnatã de 1.600 de cadre didactice care reclamã cã nu si-au primit banii. “Pe 25 mai, la Prefecturã, vom avea o întâlnire cu Sindicatul Liber din Învãtãmânt, Inspectoratul Scolar Judetean, posibil si cu primarii din zonele cu probleme pe acest subiect. Pânã atunci se centralizeazã situatia profesorilor care nu si-au primit banii si, dacã se constatã abateri de la lege, Curtea de Conturi va merge în control si va stabili cum au fost folositi banii”, ne-a declarat Carmen Cioltan, director la Cancelaria prefectului.

Cãtãlina CHIFU

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.