spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

Doar medicii pot opri şoferii să se urce la volan la 80-90 sau 100 de ani!

- Advertisement -

Accidentul mortal produs în urmă cu două zile pe E85 a fost generat de un atac cardiac, în timp ce şoferul mergea la spital.Poliţiştii nu pot refuza eliberarea unui permis de şofer dacă persoanele în varstă obţin avizul medical.Teoretic, un şofer poate urca la volan şi la 100 de ani!

Accidentul produs luni seara pe şoseaua europeană 85, în care un bărbat de 80 de ani şi-a pierdut viaţa după ce i s-a făcut rău la volan, a ridicat din nou problema varstei pană la care şoferii pot conduce o maşină. Constantin Chiper, 80 ani, a decedat luni seara după ce s-a urcat la volanul unei maşini Dacia Solenza şi s-a răsturnat. “Bărbatul a plecat la Spitalul municipal Adjud, acolo unde fata lui este asistentă. Au vorbit la telefon, iar fata l-a chemat la spital pentru că bărbatul a avut probleme de sănătate în ultimele trei zile. La întoarcere, acestuia i s-a făcut rău – probabil probleme cardiace. Maşina a mers mai mulţi metri pe două roţi, apoi s-a răsturnat. Şoferul nu purta centură, iar acesta a fost prins sub maşină”, ne-a spus comisarul şef Adrian Huzum, de la Serviciul Poliţiei Rutiere. Accidentul a avut loc pe fondul problemelor de sănătate pe care bărbatul le avea. El figura în evidenţe cu afecţiuni cardiace. Oamenii legii spun că nu pot opri persoanele în varstă să conducă maşini. “Nu există limită decat inferioară pentru varsta persoanelor care au dreptul să conducă autoturisme. Conform legii, persoanele care deţin permis de conducere se pot urca la volan dacă acesta nu este expirat. Doar dacă persoanele respective nu trec testul medical, acestea nu mai pot obţine permisul”, ne-a precizat comisarul şef Marian Pătraşcu, şeful Serviciului de Înamtriculări Vehicule şi Permise Auto din Vrancea.

Permis doar cu fişă medicală

Persoanele varstnice care au încă permis de şofer valabil pot merge pe şosele ca vor. Abia după expirarea documentului, bătranii şoferi vor avea probleme în obţinerea unui nou aviz medical. Şeful Poliţiei Rutiere ne-a confirmat, la randul său, că cei care deţin un document valabil nu pot fi opriţi legal să se urce la volan. “Au fost puţine accidente de acest fel, dar noi putem verifica dacă permisul de conducere este în perioadă de valabilitatate”, ne-a spus comisarul şef Viorel Gheorghe. În aceste condiţii, greul cade pe umerii medicilor, cei care sunt în măsură să stabilească dacă persoanele în varstă sunt apte să şofeze. Din 19 ianuarie 2013, toate permisele de conducere se eliberează doar pe baza fişei medicale. Din acest motiv, mulţi vranceni au preschimbat permisul pentru a nu fi nevoiţi să umble apoi la testările medicale. În Vrancea au avut loc în ultimii ani cateva acicdente produse din cauza problemelor medicale ale şoferilor. De altfel, în ianuarie, într-un accident similar a pierit şi Constantin Vlase, fostul primar liberal de la Mărăşeşti, şi acesta decan de varstă. La autopsie, s-a dovedit că inima sa cedase în timp ce Vlase era la volan, venind spre Focşani cu probleme de rezolvat. Nici el nu purta centură. În unele ţări europene, persoane care au împlinit o anumită varstă nu mai au voie să se urce la volan. (Dan CHIRIAC)

ziaruldevracea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.