spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
02-iun.-2024

Declaraţii incendiare ieri în dosarul „lotului Albiţa“

- Advertisement -

20 de inculpaţi din „mega-dosarul“ de corupţie instrumentat de DNA în cazul presupuselor şpăgi de la Vama Albiţa şi-au schimbat ieri radical declaraţiile. Unii dintre ei au făcut mărturii de-a dreptul surprinzătoare.

Dacă, în timpul urmăririi penale, cei 20 de funcţionari de la Vama Albiţa şi-au recunoscut faptele, în timpul audierilor de ieri, aceştia s-au întors la 180 de grade.Toţi şi-au schimbat declaraţiile invocând diferite motive pentru a-şi motiva deciziile, spunând că sunt nevinovaţi. Unii dintre ei au dat de înţeles că ar fi fost presaţi psihic de procurori pentru a-şi recunoaşte faptele. „Nu menţin declaraţiile date la Parchet pentru că mi s-au adus la cunoştinţă alte fapte decât cele pentru care am fost trimis în judecată. Atunci eram acuzat de trădarea ţării, concurenţă neloială, contrabandă. Eu am fost trimis pentru luare de mită, infracţiuni pe care nu le recunosc. Aveam copil mic şi trebuia să recunosc tot ca să ies“, a declarat Florin Marius Gavriluţă.

„Nu eram în deplinătatea facultăţilor mintale“

Aceleaşi declaraţii surprin­zătoare le-au oferit şi alţi inculpaţi din dosarul Albiţa. „Nu-mi menţin declaraţiile pentru că am recunoscut sub presiune. Aveam un copil de şase ani şi mi s-a spus că voi fi lăsat să-l văd dacă voi recunoaşte. În aceeaşi perioadă, a murit bunica şi a născut soţia. Am de­clarat aşa cum mi-au cerut procurorii“, a declarat şi Ci­prian Alexandru Luca. „Am semnat acele declaraţii prin care am recunoscut pentru că procurorii mi-au promis că-mi vor da drumul din arest. La două săptămăni am fost lăsat să plec acasă“, a declarat şi Cătălin C. Popa. Alţi funcţio­nari acuzaţi de corupţie care şi-au schimbat ieri declaraţiile au invocat presupuse probleme de sănătate din timpul anchetei. „Nu menţin nimic din ce am declarat iniţial pentru că eram în concediu medical atunci când am fost audiat. Nu ştiu ce am declarat pentru că eram sub influenţa medicamentelor“, a declarat Gheorghe Carp. „Era patru dimineaţa când am fost audiat. Eram în stare de şoc“, a spus Bogdan Cătălin Cherciu. „Eram în detenţie şi nu eram în deplinătatea facultăţilor min­tale atunci când am recunoscut“, a declarat şi Emil Ciprian Paveliuc.

Istoricul dosarului

Cei 47 de poliţişti de frontieră ce sunt inculpaţi în dosarul „lotului Albiţa“ au fost trimişi în judecată la jumătatea lunii aprilie 2011, însă cauza a fost plimbată între instanţe mai multă vreme fără ca măcar unul dintre acuzaţi să fie audiat. Până ieri. Dosarul a fost înregistrat pentru prima dată la Curtea de Apel Iaşi, după care declinat către Tribunalul Vaslui. Magistraţii de acolo l-au trimis apoi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, acolo de unde la începutul anului trecut a fost trimis înapoi la Iaşi. Curtea de Apel Iaşi a decis în mai 2012 să îl restituite încă o dată către procurori, invocând erori grave ale DNA, însă Cur­tea Supremă a întors decizia, iar dosarul s-a reluat până la urmă la Iaşi.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.