spot_img
spot_imgspot_img
13 C
Vaslui
21-mai-2024

Alimentele ieftine şi hrănitoare, baza unei alimentaţii sănătoase? Iată ce spun specialiştii

- Advertisement -

Sfaturile privind alimentaţia transmise de Ministerul Alimentaţiei din Marea Britanie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ar putea fi valabile şi astăzi şi ar putea  îmbunătăţi starea de sănătate, susţin nutriţioniştii.

La 70 de ani de la acele evenimente, o carte numită Eating For Victory reproduce fluturaşii cu sfaturi privind alimentaţia, ce erau distribuiţi în anii ‘40 în Marea Britanie, pentru a ajuta populaţia să se descurce cu „raţiile” (alimentele fiind raţionalizate) şi să îşi păstreze sănătatea.

Bridget Benelam, un om de ştiinţă care lucrează în cadrul British Nutrition Foundation, spune că multe dintre recomandările nutriţionale din anii ‘40 sunt valabile şi azi, iar consumul acelor alimente recomandate, în cantităţi mai mari, în locul mâncării procesate şi al cărnii şi dulciurilor în exces, ar putea fi cheia unei alimentaţii sănătoase.

Iată câteva dintre alimentele recomandate în timpul războiului şi beneficiile lor pentru sănătate, în contextul de azi, conform sfaturilor lui Bridget Benelam.

CARTOFII

Sunt o sursă de energie ieftină şi un aliment cu multe beneficii pentru sănătate. Conţin vitamina C, cu rol important în combaterea infecţiilor şi a oboselii; de asemenea, potasiu – important pentru echilibrul hidric şi păstrarea unei tensiuni arteriale bune -, fier, zinc şi vitamine B.

Nu trebuie consumaţi neapărat ca garnitură la carne; cartofii copţi, de exemplu, pot fi o mâncare în sine.

BRÂNZETURILE

Conţin proteine uşor asimilabile şi calciu care ajută la întărirea oaselor şi a dinţilor, ceea ce le face foarte recomandate pentru copii, în perioada de creştere. O porţie de caşcaval de mărimea unei cutii de chibrituri (cca. 30 grame) conţine un sfert din necesarul zilnic de calciu.

Brânzeturile furnizează multă energie, concentrată într-un volum mic, şi dau o senzaţie de saţietate când sunt consumate la sfârşitul mesei. Trebuie să ţinem seama că au un conţinut ridicat de grăsimi; alte produse lactate, precum laptele sau iaurtul, pot fi alternative mai bune din acest punct de vedere.

HERINGUL

Reprezintă o sursă accesibilă de proteine structurale, conţin cantităţi mari de grăsimi nesaturate (acizi omega-3, importanţi pentru sănătatea cardiovasculară şi cea a creierului) şi vitaminele A şi D, esenţiale pentru sănătatea sistemului imunitar, a oaselor, dinţilor şi pielii.

Bridget Benelam recomandă consumul a două porţii de peşte săptămânal, dintre care una de peşte gras, precum heringul sau tonul.

OUĂLE



În timpul războiului, din cauza dificultăţilor de aprovizionare şi transport, se găseau greu ouă proaspete, aşa că multe gospodine recurgeau la praful de ouă – o pulbere realizată prin deshidratarea oului integral.

Azi, când a găsi ouă proaspete nu mai este o problemă, acestea sunt recomandate pentru proteinele de calitate superioară pe care le conţin, pentru vitamina D şi vitamina B12 (importantă pentru buna funcţionare a creierului şi pentru sănătatea sângelui); sunt uşor digerabile şi, de aceea, recomandate pentru copii şi convalescenţi.

VITAMINE..

mai mult: doctorulzilei.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.