spot_img
spot_imgspot_img
25.4 C
Vaslui
03-iun.-2024

Vadim Lungul: „Am învins fascismul – vom învinge si sistemul capitalist”

- Advertisement -

Pe coperta editiei precedente a ziarului TIMPUL, a apãrut o pozã cu Vadim Lungul, poet chisinãuian de limbã rusã si alti participanti la evenimentele din 9 mai a.c.

Poetul fiind, de altfel, si activist politic si membru al organizatiei marxiste „Rezistenta Popularã” a fost contactat de TIMPUL pentru a afla care este atitudinea sa fatã de aceastã datã istoricã si interpretarea ei.

– În contextul recentelor evenimente din 9 mai, cu ce ati participat dvs. în cadrul marsurilor organizate de Ziua Victoriei? Este vorba despre o purã nostalgie sau ceva mai complex?

– Nu am participat nici la marsul organizat de Dodon cu PSRM-ul sãu, nici la cel organizat de PCRM, ambii încercând sã-si promoveze propriile partide si în aceastã zi. Eu cred cã sãrbãtoarea din 9 mai este, mai întâi de toate, o ocazie de a ne aminti despre Victorie si de a ne exprima pozitia antifascistã.

– Dvs. sunteti unul din cei care au arborat bannerul pe care scria „URSS – patria noastrã” si „Glorie soldatului sovietic”. Considerati cã nu e timpul sã uitãm trecutul si sã nu tindem spre un viitor european?

– Am mai avut si lozinca „Cu noi sunt cãzutii nostri…”. Consider cã nu trebuie sã uitãm lectiile pe care ni le-a dat istoria, deoarece adesea evenimentele au obisnuinta sã se repete. În 1914, capitalistii celor mai dezvoltate si puternice tãri ale Europei au declansat Primul Rãzboi Mondial pentru a împãrti între ei sferele de influentã, coloniile, pietele de desfaceri. Pe fronturi au fost trimisi la moarte milioane de tãrani, muncitori, meseriasi, iar cei care au pornit acel mãcel, se îmbogãteau pe armament, munitii etc. necesare pentru rãzboi. Nimic personal, doar business…

„Viitorul european” pe care îl aveti în vedere voi, este pãstrarea acestui sistem putred, care a generat cele douã rãzboaie mondiale, sãrãcia si inegalitatea. Noi tindem spre un viitor global, în care sistemul capitalist din întreagã lume va fi lichidat, nu vor exista hotare, armate, politie, securisti si clasa de paraziti, care astãzi însuseste toate bogãtiile societãtii create de oamenii muncii. Omenirea unitã si liberã de exploatare va solutiona rapid toate problemele actuale, precum sãrãcia, distrugerea mediului ambiant, criminalitatea, foametea etc.

– URSS-ul s-a destrãmat cu 22 de ani în urmã. Ce pãrere aveti despre asta? Cum credeti cã ar fi fost dacã nu s-ar fi desfiintat?

– URSS-ul a fost primul stat al tãranilor si muncitorilor. Spre regret, în urma conditiilor istorice, aparatul birocratic care deservea acest stat s-a transformat într-o pãturã privilegiatã, care deja tindea spre a privatiza averea publicã pe care o controla. La sfârsitul anilor ‘80 – începutul anilor ’90, amãgind si dezinformând masele muncitoare, inclusiv prin lozinci nationaliste, birocratii au restaurat relatiile capitaliste, ei însusi devenind capitalisti. Ca rezultat, am ajuns într-un declin social si economic care nu a fost depãsit nici acum, dupã 22 de ani, iar aproape jumãtate din populatia aptã de muncã (circa un milion) lucreazã peste hotare. Asa deportãri Stalin nici nu a visat! Sã fi biruit atunci, în 1991, muncitorii, si nu birocratia, URSS-ul ar fi întrecut toate tãrile lumii, si cine stie, poate deja atunci în Europa izbucnea revolutia socialistã…

Distrugerea URSS i-a dat 18 ani de rãgaz capitalismului, însã criza globalã actualã confirmã întru totul corectitudinea ideilor lui Marx.

Omenirea de astãzi se confruntã cu o alegere crucialã: fie proletariatul international îngroapã sistemul capitalist putred, fie ne pomenim într-un nou mãcel mondial, pe care capitalistii îl pot stârni ca o „solutie” pentru depãsirea crizei globale.

– Cum explicati faptul cã în cadrul marsului au fost utilizate simbolurile comuniste interzise?

– Am purtat, port si voi purta aceste simboluri indiferent de „revizuirile” istoriei de cãtre „istoricii supremi”. Mergeam cu aceste bannere de ani, nu vãd nicio crimã. Singurul an de la fondarea „Rezistenti Populare”, când nu am venit la memorial a fost anul 2006, atunci când tovarãsii mei au fost retinuti ilegal la un miting dedicat problemelor din sectorul locativ-comunal si au petrecut aceste zile închisi la comisariatul de politie, probabil, la indicatia PCRM.

Participarea dvs. la acel miting este cel putin contradictorie cu pozitia dvs. ostilã atât fatã de presedintele rus, Vladimir Putin, cât si fatã de Vladimir Voronin, pe care o abordati în volumul de poezie „Naemnâm rabotnikam” (Muncitorilor nãimiti). Sau este o interpretare gresitã?

– Este o interpretare complet gresitã – Putin si Voronin, liderii burgheziei, ar dori sã „privatizeze” sãrbãtoarea de 9 mai, la fel cum au procedat cu industria. Dar nu se poate privatiza lupta pentru un viitor mai bun pentru popor, nu poti sã-l duci dupã tine, având în dotare doar sentimente nostalgice si un simbol socialist, trebuie sã fii un comunist, un comunist adevãrat. Precum spunea Lenin, pe comunisti nimeni nu-i va putea învinge, atâta timp cât acestia sunt comunisti.

-Dacã doriti sã mai spuneti ceva…

– Am învins fascismul – vom învinge si sistemul capitalist, care i-a dat nastere!

16 mai 2013

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.