spot_img
spot_imgspot_img
19.9 C
Vaslui
03-iun.-2024

AFACEREA CU TERENURILE ARMATEI. Becali: 3 ani după gratii! Babiuc şi Cioflină: 2 ani cu executare! DEFINITIV!

- Advertisement -

Autor:  Ionel Stoica,  Ionuț Fantaziu,  Virgil Burlă

Deputatul Gigi Becali, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, iar fostul ministru Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină au primit câte doi ani de închisoare, tot cu executare. Cei trei urmează să fie încarceraţi pentru executarea pedepsei.

Completul de cinci judecători a decis admiterea recursului făcut de DNA şi a decis condamnarea celor trei acuzaţi principali din dosar: Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină. Toţi trei au primit câte doi ani de închisoare şi suplimentar timp de cinci ani vor avea interzise mai multe drepturi.

Deputatul Gigi Becali trebuie să execute trei ani de închisoare, după ce s-a contopit  condamnarea de doi ani cu cea de trei ani cu suspendare primită în dosarul de sechestrare de persoane. Instanţa a revocat măsura suspendării executării pedepsei. El poate fi încarcerat chiar astăzi pentru a executa pedeapsa. Curtea Supremă a  decis să pună sechetru asigurator pe două imobile din Voluntari ale lui Gigi Becali, pentru a  putea recupera prejudiciul.

A văzut la televizor condamnarea

Gigi Becali a urmărit pronunţarea sentinţei la Parlament într-un birou al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Alături de el se află fostul fotbalist Ionuţ Luţu, care îi este consilier, şi Dobrin Laurenţiu Ionescu, un consilier parlamentar.

Completul de judecată

Completul de 5 judecători care va da decizia finală în acest dosar este format din Livia Stanciu, preşedintele Curţii Supreme, Francisca Maria Vasile, Săndel Lucian Macavei, Ionuţ Mihai Matei şi Rodica Cosma.

Aflati adevărata poveste a schimbului de terenuri care l-a îmbogătit pe Gigi Becali, care de atunci a trecut în Liga 1 a latifundiarilor din România. Un ofiter superior a povestit la DNA cum i-a adus acesta o pungă cu 100 milioane de lei, o mică avere la vremea aceea. Cei patru inculpati din dosar, Gigi Becali, Dumitru Cioflină, Victor şi Ioana Babiuc, au fost găsiti nevinovati. Faptele din acest dosar se prescriu în iulie 2013.

„Evenimentul zilei” a făcut radiografia acestui dosar, în baza rechzitoriului DNA: Raportul preţurilor, în 1999, între un metru pătrat în Ştefăneşti şi unul din Pipera era de 1/56. Un leu în Ştefăneşti valora 56 de lei în Pipera. Un ofiţer superior a povestit la DNA despre sponsorizarea de 100 milioane de lei oferită de Gigi Becali.

Declaraţia bombă a lui Valeriu Stoica

În plus, Completul de cinci judecători a audiat mai mulţi martori, printre care şi fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica.  Acesta  a declarat la procesul privind schimbul de terenuri Becali-MApN, că el a dat un răspuns din partea MJ fără referiri concrete la problema Ministerului Apărării, ci doar la regimul general al bunurilor proprietate publică a statului. În plus, răspunsul lui nu a fost contrar subordonatului său, Flavius Baias, secretar de stat în MJ pe atunci.


Diferenţă uriaşă de valoare între ce-a dat Becali şi ce-a primit

Ministerul de Finanţe s-a constituit parte civilă în procesul penal al schimburilor de terenuri dintre Gigi Becali şi MapN cu suma de 942.250 de dolari americani, la care se adaugă indexarea la zi.
Experţii au calculat suma din diferenţa de valoare a terenurilor schimbate. Cele 21,58 ha care au fost oferite de Gigi Becali erau în extravilanul localităţii ilfovene Ştefăneşti, iar cele 20,9 hectare ale MApN erau în intravilanul comunei Voluntari şi erau racordate la utilităţi.

Potrivit unei grile cu preţurile minime pe zonă în perioada 1999-2000, ataşate dosarului DNA, în anul 1999 valoarea minimă a unui metru pătrat de teren în zona Ştefăneşti era de 950 lei, iar valoarea minimă a unui metru pătrat de teren în zona Voluntari era de 53.259 lei. Vorbim deci despre un raport de 1/56.

Mărturia unui ofiţer

Maiorul Ivan Aurel, unul din ofiţerii care au participat la negocierile cu Gigi Becali, a dat o declaraţie de martor la DNA în care arăta cum au decurs discuţiile. Primele negocieri cu Gigi Becali au avut loc, la data de 05.06.1996 la Ferma Roşia în aer liber, sub un nuc. Din partea MapN au participat maiorul Aurel Ivan, generalul Ion Săndulescu, colonelul Ion Preda şi locotent-colonelul Costache Cristea şi un ofiţer de la Direcţia Construcţii şi Domenii Militare.

„Discuţiile au fost oarecum tensionate prin atitudinea agresivă a lui Becali George, acesta impunându-şi punctul de vedere, în sensul că suprafeţele de teren ce urmau a fi schimbate trebuiau să fie egale, şi nicidecum valoarea economică a acestora. Becali George s-a manifestat şi cu privire la plasamentul terenului pe care urma să-l primească, acesta fiind în aproprierea şoselei Pipera. În acea zonă exista reţea de energie electrică deoarece cu această sursă era alimentată ferma. Nu existau alte facilităţi de genul gaze, canalizare. În schimb era destul de uşor de a se ajunge pe acest teren , fiind căi de comunicaţie în acest sens (Şoseaua Pipera)”, a explicat, procurorilor DNA, maiorul Aurel Ivan.

Gigi Becali la negocieri: “Eu sunt un negustor”

Ofiţerul superior a mai declarat că ar fi intervenit în discuţii spunând că nu este corect schimbul deoarece preţul unui metru pătrat de teren al fermei Roşia era de aproximativ 35 USD, iar terenul pe care urma să-l primească armata era cotat la aproximativ 5 USD.
„Am precizat aceste preţuri urmare informaţiilor pe care le ştiam de la diferite persoane necunoscute care intenţionau să cumpere teren în zonele respective, valoarea metrului pătrat de teren fiind cunoscută din zvonurile care circulau. La precizările mele, Becali George a ripostat spunând că el este negustor şi că riscurile sunt de partea lui. Nici o altă persoană din cei care au participat la discuţie (mă refer la cadrele militare) nu au avut nicio reacţie la atitudinea lui Becali George.”

Sponsorizarea lui Becali, o sută de milioane într-o sacoşă

Maiorul Aurel Ivan a amintit un alt episod, o sponsorizare a lui Gigi Becali către MapN. Era vorba de bani pentru modernizarea Monumentului Eroilor Aerului situat în Bucureşti, Piaţa Aviatorilor. „Cred că înainte de Ziua Aviaţiei, care este pe 17 iunie, la Ferma Roşia a venit Becali George însoţit de tatăl său (probabil) cu un autoturism personal, marca Mercedes şi mi-a lăsat într-o sacoşă degradată o sumă de bani. Acesta mi-a relatat că în sacoşă se aflau 100 milioane lei pe care să-i predau domnului general Săndulescu Ion, acesta relatându-mi totodată că urmează să se deplaseze cu şeful SMAVA la Timişoara, la mitingul aviatic din ziua de 17 iunie 1996”, a explicat ofiţerul.

Banii au fost predaţi superiorilor

Aurel Ivan a explicat că, după primirea banilor, a rapotat acest lucru şefilor direcţi şi a predat banii la unitatea militară. „Ştiu că banii au fost număraţi în prezenţa mea, s-a încheiat în acest sens şi un proces – verbal pe care l-am semnat şi eu, iar banii au fost puşi de către col. Preda Ion într-un seif aflat în biroul acestuia…”, şi-a încheiat declaraţia maiorul Aurel Ivan.

ACHITAREA LUI BECALI

Verdict previzibil după 16 ani: nimeni nu e vinovat

La ultimul termen, DNA a cerut pedepasă cu executare în acest caz. Faţă de aceste acuzaţii, Becali a declarat că el a donat până acum 30 milioane de euro şi nu-l interesează un schimb de terenuri de 600.000 de euro.
„Eu am dat vreo 30 de milioane până acum numai donaţii şi binefaceri. Ar trebui să-i fie ruşine procurorului să vină să mă acuze după 16 ani că am furat 600.000 de euro. E de râs. S-au trezit după 16 ani, că e vorba de Becali, să se dea ei mari procurori. Cel mai rău te simţi când eşti jignit de procurori şi îţi mai cer şi 7-14 ani de puşcărie”.
Procurorul DNA a cerut, la instanţa supremă, pedepse cu executare pentru Gigi Becali, Dumitru Cioflină, Victor şi Ioana Babiuc, precum şi obligarea acestora la plată în solidar a peste 800.000 de dolari, în cazul schimbului de terenuri dintre omul de afaceri şi Ministerul Apărării Naţionale.

Acuzele Direcţiei Naţionale Anticorupţie

Potrivit procurorilor, în perioada 1996 – 1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu Gigi Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari.

Generalii au aprobat schimbul cu încălcarea dispoziţiilor

Conform procurorilor, Cioflină şi Babiuc, uzând de prerogativele funcţiilor de conducere pe care le deţineau în cadrul acestui minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre MApN şi George Becali cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează proprietatea publică şi circulaţia juridică a terenurilor, în defavoarea statului.
Cei doi ar fi făcut demersuri pentru grăbirea finalizării schimbului, în condiţiile în care instituţii ale statului şi funcţionari din cadrul MApN implicaţi atrăgeau atenţia cu privire la diferenţa de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului şi lipsa utilităţii terenului de la Ştefăneştii de Jos pentru MApN.

Schimb: teren intravilan, cu teren extravilan

Pentru a da o aparenţă de legitimitate acestor schimburi, Cioflină şi Babiuc au inclus în Planul de apărare al ţării pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comandă nou la Ştefăneştii de Jos, potrivit procurorilor. Pe data de 5 octombrie 1998 a fost încheiat un contract de schimb imobiliar între Ministerul Apărării Naţionale şi George Becali, prin care se predau la schimb 8,80 hectare de teren situat în intravilanul comuna Voluntari al MApN şi 9,36 hectare de teren situat în comuna Ştefăneşti, judeţul Ilfov al lui George Becali.

Direcţia Legislaţie din MApN nu a avizat schimbul

Ulterior, în 4 iunie 1999, a fost încheiat un contract de schimb imobiliar între Ministerul Apărării Naţionale şi Becali, prin care acesta din urmă a predat 21,58 hectare de teren în zona comunei Ştefăneşti în schimbul a 20,9 hectare în comuna Voluntari.
Victor Babiuc a aprobat efectuarea schimbului de terenuri cu Becali cu încălcarea dispoziţiilor legale privind regimul juridic al bunurilor proprietate publică şi cu încălcarea dispoziţiilor privind circulaţia juridică a terenurilor, fără un aviz din partea Direcţiei Legislaţie şi Contencios din MApN, potrivit procurorilor DNA.
Citiţi mai mult: AFACEREA CU TERENURI. Becali: 3 ani după gratii! Babiuc şi Cioflină: 2 ani cu suspendare! – Justiţie > EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.