spot_img
spot_imgspot_img
17.7 C
Vaslui
03-iun.-2024

Gunoiul din Vadul lui Vodã invadeazã satele vecine

- Advertisement -

Primãriile satelor Budesti si Boscana din raionul Criuleni sunt alarmate de formarea unei gunoisti neautorizate care amenintã sã se transforme într-o bombã ecologicã.

Timp de cîtiva ani, autoritãtile locale din Vadul lui Vodã au depozitat gunoiul menajer la marginea unui drum care marcheazã hotarul dintre cele douã comune. Pe loturile agricole ale oamenilor a ajuns nu numai continutul tomberoanelor orãselului balnear, dar si deseurile unor întreprinderi mari din capitalã.

La doi kilometri si jumãtate de satul Budesti, raionul Criuleni, se aflã o râpã care, printr-o decizie a Sovietului Suprem al RSSM din 1981, a fost transformatã într-o gunoiste. Timp de peste 30 de ani, autoritãtile orãselului Vadul lui Vodã au evacuat aici deseurile de pe teritoriul statiunilor balneare. Lucrurile însã s-au schimbat dupã proclamarea independentei R. Moldova, când a avut loc delimitarea hotarelor localitãtilor din raionul Criuleni. Gunoistea a intrat în perimetrul comunei Boscana, iar prin legea proprietãtii publice a unitãtilor teritorial-administrative din 1999, obiectivul a devenit patrimoniul boscãnenilor. Asta nu a împiedicat totusi regia comunalã din Vadul lui Vodã sã foloseascã gunoistea în scopuri proprii. Conflictul s-a declansat la începutul lui 2013, când primarul de Boscana a dat terenul în arendã unui agent economic.

„Am rãmas uimit, când am vãzut ce-si permit ei”

Dupã ce a înregistrat terenul la oficiul cadastral din Criuleni, consiliul local din Boscana a organizat o licitatie în urma cãreia gunoistea a fost datã în arendã pentru 10 ani firmei Eco Privat SRL din Vadul lui Vodã. În martie, agentul economic a instalat o barierã limitând accesul la gunoiste. Primarul comunei Boscana, Anatolie Vântu a declarat cã a urmat toate procedurile legale si nu a fãcut altceva decât sã revendice dreptul de proprietate a satului. El a rãmas stupefiat de faptul cã predecesorii sãi au tolerat ca deseurile din Vadul lui Vodã sã fie evacuate ani la rând fãrã ca în bugetul local sã ajungã un ban. „Eu am rãmas înnebunit de uimire, când am aflat ce-si permit ei. Regia comunalã din Vadul lui Vodã încheie contracte cu firme din sectorul Ciocana si aduce deseuri pe teritoriul meu, înregistrând venituri necuvenite. Asta e culmea tupeului”, a declarat Anatolie Vântu. Primarul este multumit cã pe 4 mai, agentul economic arendas a lansat serviciul de colectare a deseurilor în sat si a gãsit o solutie pentru lichidarea gunoistilor neautorizate.

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.