spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

Ce se ascunde în vinurile ieftine

- Advertisement -

Autor:  Simona Tapalagã

Cei care se asteaptã sã dea mai putin de 15- 20 de lei pe o sticlã s-ar putea sã se delecteze cu un amestec de apã, alcool, zahãr si arome ieftine, care este si dãunãtor pentru sãnãtate

În ultimul timp, rafturile magazinelor s-au umplut cu vinuri ieftine. Numai cã, avertizeazã specialistii, calitatea acestora este îndoielnicã. Vinurile care se vând în vrac la preturi cuprinse între 3 si cel mult 6 lei/ litru pot contine chimicale dãunãtoare sãnãtãtii, avertizeazã directorul Patronatului National al Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe. „Asistãm la o invazie de vinuri ieftine, care ar putea sã nu respecte legea în ceea ce priveste calitatea”, ne-a spus acesta.

Ce pret are un vin bun

Expertii consultati de EVZ aratã cã un vin bun îmbuteliat nu poate sã coste mai putin de 5-10 euro pe sticlã. Somelierul Sergiu Nedelea spune cã pretul unui vin cu adevãrat bun variazã în jurul a 10 euro, echivalent în lei (40-45 de lei), iar Ioan Stefan, directorul executiv al Asociatiei Producãtorilor si Exportatorilor de Vin (APEV), considerã cã nu putem vorbi de vinuri îmbuteliate de calitate, cu un pret sub 15 lei pentru o sticlã de 750 ml.

Nici vinul cumpãrat de la tãrani nu mai e ce-a fost odatã, spun specialisii. Ca sã îl ajute sã fiarbã mai repede, îi adaugã zahãr. Pentru a se limpezi si a nu-si pierde culoarea, mirosul si gustul, si tãranii adaugã vinului sulfiti. Problema nu o reprezintã adaosul, ci faptul cã nu se respectã indicatiile si dozajul. Însã nu numai din calitatea slabã a vinurilor rezultã pretul scãzut. Astfel, Ovidiu Gheorghe spune cã existã producãtori sau retaileri care vând ieftin pentru a acapara cotã de piatã. „Sunt supermarketuri care fac promotii. Vinul îmbuteliat ajunge la sub 3 lei/litru, sub costul de productie. Nu se respectã codul fiscal”, ne-a explicat seful PNVV.

Vin prost made in EU

Nici vinurile din import nu au întotdeauna o calitate bunã. În supermarketuri, mai ales în cazul retailerilor care se laudã cu preturi foarte mici, gãsim vinuri vândute sub reclame frumoase, de import. Ovidiu Gheorghe atrage atentia cã în Italia si Spania sunt podgorii care si-au axat productia pe cantitate, nu pe calitate. În aceste conditii, un litru de vin ajunge în România la 28-60 de eurocenti, adicã 1-3 lei. Pe lista furnizorilor de vin de calitate mai slabã se aflã si Republica Moldova, spune Ioan Stefan.

Apã cu aromã de vin
Cititi mai mult: Ce se ascunde în vinurile ieftine – Consum > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/ce-se-ascunde-in-vinurile-ieftine-1038107.html=ixzz2ToJCsEbG
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.