spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

La 79 de ani, vrea permis de conducere pentru a se mai putea plimba cu motoreta

- Advertisement -

Un sucevean ajuns la 79 de ani, care a condus prima dată o motoretă acum mai bine de jumătate de secol, se pregăteşte, în prag de 80 de ani, de examenul de permis de conducere, primul din viaţa sa. Nu este o glumă, Vasile Rotariu figurând deja pe lista de aşteptare a unei şcoli de şoferi, pentru a face pregătirea necesară obţinerii categoriei AM, special introdusă pentru mopede şi în general pentru vehicule pe două roţi cu capacitate cilindrică redusă, sub 50 de centimetri cubi.

Cum a ajuns suceveanul de 79 de ani în această situaţie

Până la modificarea Codului Rutier, la începutul acestui an, vehiculele pe două roţi de acest gen puteau fi conduse în baza unei adeverinţe de cunoaştere a legislaţiei rutiere. Vasile Rotariu a obţinut o astfel de adeverinţă, în baza căreia a circulat în ultima perioadă. După noua legislaţie mai poate ieşi în trafic cu motoreta doar cu permis de conducere categoria AM ori altă categorie superioară. Permis de conducere pentru maşini nu a avut niciodată, astfel că singura soluţia care i-a rămas este permisul de conducere categoria AM.

Vrea să dea examen, însă deocamdată nu are cum

El a luat legătura cu reprezentanţii Şcolii de Şoferi Auto Sette Suceava, unde a obţinut şi adeverinţa de absolvire a unui curs de legislaţie rutieră. Aşa cum se întâmplă în cazul tuturor celor care vor să se pregătească pentru această categorie de permis şi să dea examen, a fost anunţat că mai are de aşteptat. Deşi noul Cod Rutier a intrat în vigoare de luni bune, iar cine conduce un vehicul pe două roţi fără permis riscă să se aleagă cu dosar penal, examenul pentru categoria AM încă nu se poate da. Asta pentru că, aşacum numai în România se poateîntâmpla, nu au fost aprobate nici acum normele metodologice de aplicare, iar şcolile nu se pot autoriza pentru această categorie.

Are două motorete şi este şi biciclist

Vasile Rotariu are însă răbdare. Ne-a povestit că şi-a cumpărat prima motoretă la scurt timp după ce a terminat armata.

„Am făcut armata în Valea Jiului, la Lupeni, în mină. Aşa era pe atunci, eram cinci mii de militari în mină. După ce am scăpat cu bine de acolo şi am venit acasă, cu banii câştigaţi mi-am luat o motoretă neamţească. A urmat peste ceva ani o motoretă Jawa”, a rememorat bărbatul.

După o perioadă de pauză în care nu a mai mers cu motoreta, Vasile Rotariu a revenit la pasiunea sa după ce a ieşit la pensie. Când nu merge pe bicicletă, trece la motoretă, mai ales că are în proprietate două. Este la curent cu modificarea legislaţiei şi ştie că acum nu mai are voie să iasă în trafic.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.