spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

15.000.000 euro cheltuiti: Retea de apa ciuruita cu pierderi de 62%

- Advertisement -

Se pierde apa la greu in reteaua din municipiul Botosani, dar si in restul judetului. O recunosc chiar sefii societatii Nova Apaserv, care spun ca suntem pe la 62 la suta pierderi de apa in retea. In unele locuri se pierde apa de luni bune, dar inca nu s-a intervenit. Un exemplu este intersectia de la Bazarul Tati. Si asta dupa ce operatorul de apa s-a folisit de un proiect ISPA, finantat cu 15 milioane de euro, pentru reabilitarea retelei de conducte din oras.

Si altii stau la pierderi cam tot ca noi, sustine directorul societatii Nova Apaserv. „La Constanta pierderile sunt pe la 62 la suta. Am stat de vorba cu directorul de la societatea de apa de acolo si mi-a spus acest lucru”, a declarat Gabriel Carlan, managerul societatii Nova Apaserv.
Acesta spune ca se ac eforturi sustinute pentru a se reduce aceasta risipa de apa. „Avem acum o echipa care numai cu asta se ocupa, cu identificarea pierderilor. Este formata din informaticieni, hidrotehnisti, specialisti in detectie. Ei numai asta fac. Se uita la punctele de masura, in dispecerat, si unde vad ca se inregistreaza o crestere brusca a consumului isi dau seama ca s-a spart o conducta. Creste consumul instant unde plesneste o teava”, mai spune directorul Societatii Nova Apaserv. Uneori insa, si daca se stie ca intr-o zona este sparta o conducta, sau daca se banuieste din cauza consumului mare inregistrat, interventia se realizeaza destul de greu.
La intersectia de la Bazarul Tati, o pierdere de apa „mostenita” de actuala conducere a societatii Nova Apaserv nu este nici acum rezolvata. „Noi banuim ca este acolo o pierdere de apa. Nu pot spune cu siguranta cat de mare este. Se fac masuratori… Dar e greu de intervenit acolo, trebuie sa blochezi toata circulatia, nu sunt schite, nu stim ce legaturi sunt, pe cine mai afectam daca sapam acolo. Probabil trebuie sa intram si pe sub linia de tramvai. Dar stim ca sunt planificate acolo lucrari pentru un sens giratoriu si o sa ne lipim si noi cu lucrarile noastre sa vedem despre ce este vorba”, sustine directorul.
Si zone cu pierderi de apa mai sunt, dar nu sunt toate identificate sau, pentru unele identificate, se asteapta momente „prielnice” pentru interventii.
In acest timp insa, conducerea operatorului de apa contabilizeaza si… realizari.
„Din decembrie pana acum am recuperat vreo 300.000 de metri cubi de apa pe luna cu echipa care este specializata pe identificarea pierderilor”, sustine directorul general al operatorului de apa. Activitatea este insa ingreunata de lipsa schitelor, multe dintre conductele vechi din retea nefiind evidentiate nicaieri pe hartie. (Aurora Dimitriu)

evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.