spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Chevron, fugãritã de la Puiesti!

- Advertisement -

REFUZATI CATEGORIC Reprezentantii Chevron au „invadat” sedinta de CL a comunei Puiesti, sperând cã vor avea sanse sã obtinã avizul de care au nevoie ca sã facã explorãri dupã gaze de sist în satul Puiesti. S-au lovit de refuzul categoric al celor 13 consilieri, care nici n-au vrut sã se uite la ce pregãtiserã cei de la Chevron pentru a-i îmbuna! I-au trimis pe cei cinci reprezentanti sã facã explorãri si exploatãri cu firmã lor acasã la ei, în locurile lor natale, nu la ei în comunã! Totodatã, consilierii puiesteni au arãtat cu degetul spre actuala putere, USL, pe care o condamnã pentru ce se pregãteste sã facã tãranilor vasluieni: le ia pâinea de la gurã, pentru un pumn de bani obtinuti de la Chevron!

La sedinta de ieri a Consiliului Local Puiesti a fost „zarvã” mare. Si asta pentru cã reprezentantii Chevron România s-au chinuit sã convingã CL Puiesti sã dea un aviz necesar obtinerii certificatului de urbanism pentru explorarea gazelor de sist în extravilanul satului Puiesti. Pe lângã cei 13 consilieri locali ai CL Puiesti, sedinta fiind publicã, au participat reprezentanti ai GISC Bârlad – gr. Neculai Rotaru, protopopul de Bârlad, pr. Vasile Lãiu, ing. Violeta Cozar, precum si toti cei patru preoti ai comunei si directorul Liceului Agricol Puiesti. Din partea Chevron au venit cinci reprezentanti, aducând mai multe bagaje printre care si un videoproiector pentru a sustine proiectul pe care vor sã-l implementeze în judet la noi – explorarea si exploatarea gazelor de sist! Culmea este cã proiectul era pentru interzicerea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei Puiesti, proiect ce mai fusese odatã avizat pe 26 iulie anul trecut! Interesul consilierilor locali puiesteni pentru viata si sãnãtatea celor care i-au ales au primat si acestia i-au luat la bani mãrunti pe cei de la Chevron. În primul rând le-au cerut sã le spunã cine i-a chemat acolo, nu au aprobat sã li se prezinte nimic înainte de a se termina sedinta lor si de a-si aproba proiectele de pe ordinea de zi. Fermi si decisi, aproape toti consilierii au cerut cuvântul si din toate se întelegea clar: NU Chevron, NU gaze de sist la Puiesti, NU presiunilor care se fac pentru a li se da avizul cerut de Chevron! Acesta este de fapt un aviz prin care se cere ca sã se specifice, în vederea obtinerii de la CJ Vaslui a Certificatului de Urbanism, cã terenul concesionat de Chevron – fosta fermã a CAP-ului acum apartinând unui cetãtean bucurestean – este liber de sarcini.

„Mergeti si puneti sonde la pãrintii vostri în sat, nu la noi”!

Au luat cuvântul Ion Duca, fostul primar al comunei Puiesti, Vasile Vieru, cel mai nou consilier local, validat chiar ieri în sedinta CL Puiesti, medicul comunei etc. Toti au spus cã nici nu vor sã audã de explorarea si exploatarea gazelor de sist în comuna lor, indiferent de presiunile care se vor face asupra lor de oriunde. „Mai bine sãraci si curati! Asteptãm americanii de 20 de ani si acum vin sã ne exploateze? Mai bine nu”, a spus unul din consilieri. „Anul trecut acest subiect a fost foarte politizat, actualii guvernanti fiind împotriva exploatãrii gazelor de sist, iar acum sunt pentru. Inconsecventa aceasta ne dã de gândit. Noi am mai votat acum un an acest proiect, acum îl reluãm, ce-i asta? Oamenii din comunã ne-au spus clar cã nu vor explorarea gazelor de sist”, a spus Ion Duca, fost primar al comunei. Si tot asa, unul dupã altul, consilierii au spus NU celor de la Chevron. Însã ei nu s-au lãsat si au cerut totusi sã explice ce vor sã facã, ce beneficii vor fi aduse în comunã referitor la explorarea si exploatarea gazelor de sist, mai ales cã – spun cei de la Chevron – doar exploreazã, nu folosesc metode invazive, nu fractureazã hidraulic … etc. Unul dintre inginerii de la Chevron a spus cã este român si nu ar face tocmai el rãu oamenilor din tara sa si atunci, Vasile Vieru, noul consilier, l-a întrebat clar: „De unde sunteti, domnule, din ce parte a tãrii? De la Buzãu? Mergeti, domnule, acolo si faceti sondãri si exploatãri, nu aici la noi! Noi nu vrem, este clar? Mergeti în locurile voastre natale si explorati!” , a spus Vasile Vieru. Reprezentantii Chevron au vrut totusi sã prezinte ce au adus, dar li s-a tãiat elanul de cãtre presedintele de sedintã, Gheorghe Cucu: mai întâi voteazã consilierii ce au de votat si la urmã filmele! Cine vrea sã stea sã le vadã, este liber sã o facã! Consilierii au votat pentru interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist în comuna Puiesti! Reprezentantii Chevron au plecat cu coada între picioare, fãrã a mai prezenta nici un film, nicun proiect, pentru cã nu au avut cui.

GISC Bârlad a salutat decizia consilierilor din Puiesti!

Dupã terminarea ordinei de zi, dupã ce chevronistii au vãzut cã a fost votat a doua oarã proiectul care le interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist în comuna Puiesti, acestia s-au ridicat si au iesit afarã, iar consilierii au ascultat, la punctul 7 de pe ordinea de zi, pe reprezentantii GISC Bârlad. A vorbit initial gr. Neculai Rotaru, care a dat consilierilor si mapa „Armageddon – gazele de sist” si le-a prezentat susccint ce contine ea. „Mapa contine tot ce doriti în materie de probe despre nenorocirile pe care le lasã Chevron în urmã. Mai mult, acordurile încheiate cu actualul Guvern sunt ilegale si este demonstrat acest lucru tot în materialul respectiv. Singura solutie a noastrã este sã ne unim si sã ne apãrãm singuri, pentru cã Moldova nu este apãratã de nimeni: este apãrat Ardealul, Oltenia, acum este atacatã Dobrogea si multi au sãrit sã o apere. Pe Moldova cine o apãrã? Nimeni, noi trebuie sã facem asta! Vã felicit pentru decizia luatã si pentru cã tineti cu adevãrat la cei care v-au votat!”, a spus gr. Neculai Rotaru. Preotul Vasile Lãiu, protopopul de Bârlad, a fost si mai transant, explicând în primul rând cã PS Episcopul Husilor, Corneliu Bârlãdeanu, nu a fost în SUA la invitatia Chevron, ci la invitatia unui alt cult religios, romano-catolic, iar faptul cã politicienii USL care anul trecut au fost împotriva gazelor de sist si acum aprobã pe bandã rulantã otrãvirea celor care i-au votat, acest lucru nu se va întâmpla si cu Biserica. „Pãi, dacã si Biserica spune ceva azi si apoi face altceva mâine, ce-ar mai fi? Nu am mai avea chiar nici o sansã! La noi ce am spus odatã este bun spus, cuvântul dat este dat si respectat. Jurãmântul pe cartea sfântã, pe Biblie, este sacru pentru noi. Au mai jurat unii pe Biblie si apoi s-au dezis si nu au respectat nimic! Si de aia trãim ce trãim. Înainte de alegeri toti erau cu noi, iar acum am rãmas doar noi! Si sã stiti cã ati fãcut un lucru foarte bun! Ati apãrat comunitatea si meritati felicitãri! Vã asteptãm alãturi de noi la marsul de pe 27 mai, la Bârlad”, a spus preotul Vasile Lãiu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.