spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
21-mai-2024

Tânără din Iaşi, erou naţional în Thailanda

- Advertisement -

Povestea Alinei Miron: s-a născut într-un oraş ce numără puţin peste 30.000 de suflete. A învăţat la Iaşi, la Universitatea „Al.I. Cuza“. Aici a studiat însă limbile moderne, nu ştiinţele juridice. A ajuns specialist în Drept Internaţional, iar acum e pe cale să tranşeze un proces internaţional purtat între două ţări asiatice aflate de mulţi ani în conflict, Thailanda şi Cambodgia, ce are ca obiect o provincie situată la graniţă, pe care se află un templu construit acum mai bine de un mileniu. Alina Miron e un erou. Nu în România, ci în Thailanda, o ţară aflată la celălalt capăt al lumii. Locuitorii acestui stat, dar şi presa, au lăudat-o în ultima perioada datorită unei pledoarii, catalogată ca fiind de excepţie, în procesul purtat cu statul vecin, Cambodgia, un proces de o importanţă foarte mare pentru poporul thailandez.

Miza: 4,6 km pătraţi şi un templu budist

Scurt istoric: Thailanda şi Cambodgia poartă un proces, reînceput în 2008, la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, având ca obiect provincia Preah Vihear, ce are o suprafaţă de 4,6 kilometri şi pe care este construit un templu budist aflat în patrimoniul UNESCO, unul cu o importantă componentă simbolică pentru Thailanda. În paralel, în zonă au existat şi conflicte militare, soldate chiar cu zeci de morţi, în 2010. Statul thailandez a pierdut iniţial procesul pentru provincia situată la graniţă în 1962. Asta după ce vecinii, aflaţi atunci sub conducerea Kmerilor Roşii şi a temutului lider comunist Pol Pot, au prezentat mai multe hărţi prin care arătau că palma de pământ le-ar aparţine. Procesul s-a reluat imediat după ce templul de la Preah Vihear a trecut în patrimoniul UNESCO.

Din echipa angajată de statul thailandez pentru a aduce provincia în graniţele proprii se numără şi Alina Miron, născută în Paşcani, stabilită de mai mulţi ani în Franţa. La mijlocul lunii trecute, Alina Miron s-a prezentat în numele Thailandei în faţa judecătorilor de la Haga. „Prezentarea ei solidă, dar şi apariţia fotogenică pe ecranul televizorului Curţii, i-a impresionat pe mulţi dintre cei care urmăresc acest caz“, scrie influentul cotidian thailandez The Nation, într-un articol intitulat „Romanian expert becomes star at the ICJ“ (Un expert român devine star la Curtea Supremă de Justiţie).

„Alina Miron, te iubim!“

Concret, în prezentarea din faţa judecătorilor de la Haga, ieşeanca Alina Miron a demonstrat că hărţile folosite în 1962 de statul Cambodgia, cu ajutorul cărora a câştigat procesul iniţial, ar conţine mai multe greşeli geografice. Demonstraţia sa de forţă juridică i-a entuziasmat la maximum pe thailandezi, care cred că sunt foarte aproape ca provincia disputată să ajungă în posesia lor.

De altfel, mii de postări au fost făcute în mediul virtual referitor la pledoaria Alinei Miron, în toate acestea ieşeanca fiind venerată. În Thailanda se vorbeşte de o aşa-zisă „gripă Alina Miron“ – aşa cum a fost numită de presă campania online de susţine şi mulţumire a româncei pentru ceea ce a făcut în Olanda. În momentul în care s-a întors de la Haga la Bangkok (capitala Thailandei), Miron a fost întâmpinată de numeroşi admiratori. Potrivit unui articol publicat în ediţia electronica a cotidianului Asia News Network, un cetăţean thailandez a întâmpinat-o pe ieşeancă cu o pancartă pe care scria „Alina Miron: Eşti eroul nostru! Te iubim“. Printre cei care i-au adus mulţumiri publice Alinei Miron se numără senatori din Thailanda, dar şi prim-ministrul acestui stat, Yingluck Shinawatra.

Modestă, românca nu a comentat foarte mult avalanşa de laude aduse de poporul thailandez. Contactată ieri de reporterii „Ziarul de Iaşi“, Alina Miron a spus că „a fost surprinsă de potopul mediatic din Thailanda“, însă a preferat să nu vorbească despre importantul caz la care lucrează, până la un verdict.

MAI MULT: ZIARULDEIASI.RO

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.