spot_img
spot_imgspot_img
28.8 C
Vaslui
02-iun.-2024

Puşcărie pentru primarul care a luat şpagă un microbuz

- Advertisement -

Edilul şef al comunei Sireţel a fost condamnat ieri la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Gheorghe Ancuţa, a cărui familie deţine o firmă de transport persoane, a primit drept mită un microbuz u corul acuzatorilor primarului arată cu degetul spre un vice al CJ.

Sentinţă dură pentru un primar în funcţie din judeţul Iaşi, acuzat că a luat şpagă un microbuz pentru suprafinanţarea unui contract cu bani publici. Tribunalul Iaşi a decis ieri să îl condamne la cinci ani de închisoare cu executare pe Gheorghe Ancuţa, primarul comunei Sireţel, sentinţa nefiind definitivă. „Vom declara apel. Nu vreau să zic nimic mai mult“, ne-a spus ieri după-amiază primarul Ancuţa.

În acelaşi dosar au mai fost condamnate şi alte persoane. Gheorghe Constantinescu, funcţionar în cadrul aceleeaşi primării, a fost condamnat şi el la cinci ani de închisoare cu executare, în timp ce Neculai Lupu, administrator al SC Aprodex SRL, acuzat de dare de mită, a primit trei ani de închisoare cu executare. Soţia primarului de Sireţel, Mihaela Ancuţa, acuzată de complicitate la luare de mită, a fost achitată.

Cum s-a dat mita

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în luna octombrie a anului 2007, în calitate de primar, Gheorghe Ancuţa ar fi încheiat în mod ilegal un contract de lucrări cu administratorul Neculai Lupu. Acel contract se referea la executarea lucrării „Pod şi podeţe pe drumurile comunale DC149 şi DS159 în comuna Sireţel, judeţul Iaşi“. Anchetatorii au menţionat că la trucarea licitaţie privind atribuirea contractului ar fi participat şi funcţionarul Gheorghe Constantinescu, care avea calitatea de preşedinte al comisiei.
„Ofertele financiare ale SC Aprodex SRL depăşeau valoarea estimată a contractului şi valoarea devizului general. Acest lucru a fost posibil şi prin faptul că inculpaţii Constantinescu Gheorghe şi Hanganu Petru au falsificat mai multe acte ce făceau parte din documentaţia aferentă contractului de achiziţie publică (respectiv procesul verbal de deschidere a ofertelor, raportul de evaluare, liste de verificare a conformităţii administrative etc.). De asemenea, inculpatul Constantinescu Gheorghe a depus la autoritatea contractantă (Consiliul local Sireţel) şi a transmis spre publicare în sistemul electronic al licitaţiilor anunţul de atribuire a acestui contract în care a consemnat date nereale în scopul de a ascunde câştigarea licitaţiei de către firma inculpatului Lupu Neculai“, au menţionat procurorii DNA.

Acuzaţii până la vârful CJ

Anchetatorii mai spun că, în timpul derulării contractului, pentru a suplimenta valoarea finanţării, Neculai Lupu i-a dat cu titlu de mită lui Gheorghe Ancuţa un microbuz în valoare de 144.927 de lei. Prin sentinţa dată de judecători, inculpaţii vor trebui să achite statului român şi prejudiciu calculat la peste 200.000 de lei. Primarul Gheorghe Ancuţa deţine o firmă de transport persoane în zona Paşcani, Sprinter AGM, microbuzul primit drept mită urmând astfel a fi folosit în cadrul societăţii familiei sale. De altfel, în presa locală din Paşcani primarul liberal din Sireţel a fost acuzat de alţi concurenţi de pe piaţa transportatorilor că pune la cale controale peste controale la adresa lor, împreună cu colegi liberali din conducerea Consiliului Judeţean. Aceştia îl acuzau atunci pe vicele CJ Constantin Chirilă că ar face jocurile primarului afacerist.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.