spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

În Rusia se înmulţesc falşii veterani

- Advertisement -

Ziua Victoriei sărbătorită în Federaţia Rusă se transformă treptat într-o mascaradă. Pentru a menţine numărul mare de veterani la paradele din Moscova, Kremlinul apelează la pensionari care nu au luptat niciodată în cel de-Al Doilea Război Mondial, scrie portalul ucrainesc UA Today.

Cel mai tânăr participant la luptele celui de-Al Doilea Război Mondial ar trebui să aibă în prezent minimum 85 de ani. În Federaţia Rusă mai trăiesc circa 200 mii de bărbaţi care au atins această vârstă. Desigur, nu toţi din ei au luptat sau chiar au făcut armata. De aceea, bătrânii de 65-70 de ani care îşi etalează medaliile „Pentru Vitejie” în mod evident nu au nicio legătură cu evenimentele de pe front. În al doilea rând, trebuie amintit faptul că în 1985 a avut loc o devalorizare a statutului de veteran, deoarece autorităţile sovietice au început să elibereze carnete de veteran şi medalii tuturor celor care au avut vreo tangenţă cu Al Doilea Război Mondial, inclusiv ruşilor care au luptat în trupele lui Hitler. În fine, în 1995, preşedintele Boris Elţîn a promulgat Legea veteranilor care s-a extins asupra persoanelor care nu au fost niciodată pe câmpul de luptă.

În prezent, medalii în piept îşi agaţă bătrâni care nici măcar formal nu cad sub incidenţa acestei legi. Aceştia îşi cumpără ordinele la piaţa de vechituri şi se prezintă la manifestaţiile de pe 9 mai ca veterani de război. Având în vedere că amploarea evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Victoriei a cunoscut o adevărată explozie în perioada lui Vladimir Putin, bloggerii ruşi au simţit aici mâna Kremlinului. Autorităţile ruse au nevoie de astfel de „veterani” devotaţi care nu se vor plânge de pensiile mizere şi medicamentele scumpe, nu vor scoate o vorbă despre faptul că promisiunile regimului de guvernare sunt tot mai mari, iar numărul lor este tot mai mic. În curând, veteranii adevăraţi vor dispărea cu totul. Vor rămâne doar cei deghizaţi, care vor veni, la fel ca Moş Gerilă, o dată în an, ca să întruchipeze victoria ruşilor în Al Doilea Război Mondial. Unii bloggeri presupun că există oameni speciali însărcinaţi să găsească pensionari pentru a-i îmbrăca în uniforme de paradă pline de medalii şi a-i instala la tribună alături de Putin şi Medvedev. Pseudo-veteranii au o singură sarcină: să menţină în viaţă cultul Victoriei în marele război pentru apărarea patriei.

În prima poză de mai jos apare o femeie misterioasă în uniformă de general-maior decorată cu două stele: Erou al URSS si Erou al Muncii Socialiste. Pe parcursul întregii istorii a Uniunii Sovietice, scrie sursa citată, singura femeie care a fost decorată cu aceste două medalii a fost Valentina Grizodubova, pilot de avion, decedată în 1993. Iar ultima medalie Erou al Muncii Socialiste a fost decernată interpretei de operă Bibiguli Tuleghenova (Kazahstan) pe 21 decembrie 1991. Mai mult decât atât, o fotografie realizată un an mai devreme, în 2010, arată un avânt fulminant al femeii în cariera de veteran. În doar câteva luni, pensionara-locotenent a ajuns general.


2011


2010

Acesta nu este singurul caz. Mai jos vã prezentãm alt pensionar deghizat de Ziua Victoriei. El detine douã stele Erou al URSS, o stea Erou al Muncii Socialiste si tocmai sapte ordine Lenin. În perioada sovieticã au existat doar 154 de persoane decorate de douã ori cu steaua Erou al URSS. Potrivit unor date oficiale, doar 27 au mai rãmas în viatã: 24 de cosmonauti si trei aviatori. Decoratiile din parte dreaptã a uniformei sugereazã însã cã tipul ar fi lucrat în KGB. În partea stângã a pieptului, sub stele, se vãd tocmai sapte ordine Lenin. Doar trei persoane au primit ordinul Lenin de sapte ori: ministrul industriei Serghei Afanasiev, maresalul Ivan Bagramian si maresalul Simion Budionâi.

În centrul Moscovei pot fi întâlniti nu doar falsi veterani sau ofiteri KGB, ci si pseudo-marinari. În pozele de mai jos figureazã un alt actor care într-un singur an a reusit sã avanseze pânã la gradul de cãpitan de prim rang. Medaliile de pe pieptul marinarului sunt agãtate haotic, printre ele fiind si decoratii din perioada taristã.


2010


2011

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.