spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
21-mai-2024

Curtea Constitutionalã RESPINGE sesizarea ce viza legea ELECTORALÃ depusã de Mihai Godea

- Advertisement -

Presedintele Partidului Actiunea Democraticã, deputatul Mihai Godea, a depus astãzi o sesizare la Curtea Constitutionalã, prin care a contestat abrogarea sistemului electoral mixt, votat de PLDM împreunã cu PCRM si promulgat de presedintele tãrii, Nicolae Timofti.

Potrivit deputatului, Parlamentul a sãvârsit o gravã abatere de la principiile statului de drept. Acesta sustine cã prin anularea sistemului electoral mixt “a fost diminuat dreptul la vot al cetãteanului, iar prin asta a fost încãlcat art. 1, 2, 38 si 54 din Constitutia Republicii Moldova. Prin aceastã diminuare a fost încãlcat principiul inadmisibilitãtii anulãrii unui drept dobândit anterior legal.”

De asemenea, Mihai Godea spune cã, în cazul majorãrii pragului constitutional sunt sfidate normele prevãzute la
art. 1, 2, 16, 38, 39, 54 din Constitutie. Totodatã, acesta mentioneazã cã se diminueazã dreptul de a alege si a fi ales, dat fiind faptul cã se limiteazã formatiunile politice în accederea în Parlament.

CC respinge solicitarea lui Godea

Curtea Contitutionalã anuntã pe site-ul sãu cã sesizarea depusã de Mihai Godea a fost respinsã:

1. Se respinge sesizarea privind controlul constitutionalitãtii Legii nr. 108 din 3 mai 2013 pentru modificarea si completarea unor acte legislative (Codul electoral si Legea despre statutul deputatilor în Parlament).

2. Prezenta decizie este definitivã, nu poate fi supusã nici unei cãi de atac, intrã în vigoare la data adoptãrii si se publicã în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

TIMPUL reaminteste cã, la 3 mai, deputatii comunisti, liberal-democrati si o parte din independenti au votat, majorarea pragului electoral de la 4 la 6 la sutã si anularea votului uninominal, la doar câteva zile dupã adoptarea sistemului electoral mixt.

Timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.