spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
21-mai-2024

Codul de viaţă şi de moarte al clanurilor interlope din România

- Advertisement -

Autor: Marian Păvălaşc

Membrii grupărilor mafiote au grijă să nu calce un pas în afara regulilor adoptate în „comisiile interlopilor”. Au voie să folosească doar arme albe, trebuie să aibă amante, dar să nu divorţeze de soţii.

Nu le este teamă de poliţişti şi procurori, aşa cum le este frică să nu-şi pună toţi „colegii” în cap. Dacă de primii mai pot scăpa cu un avocat cu lipici, de rivali nu scapă decât în coşciug. Pentru a se evita asasinatele între interlopi, încălcări de teritoriu care ar atrage atenţia Poliţiei şi Parchetelor, mafioţii români şi-au întocmit un set de reguli, un fel de „Biblie” care trebuie respectată de toate clanurile. Încălcarea codului înseamnă întrunirea liderilor dintr-un oraş şi adoptarea unei sancţiuni. În fiecare zonă a ţării există „un naş” care veghează la respectarea „Bibliei”.

Printre reguli este şi cea care impune „să nu tânjeşti la femeia unui rival”. Când a fost încălcată, s-a născut haosul din Piatra Neamţ unde interlopii au declanşat războiul. Scandalul dintre clanul Mararu şi cel al lui Puiu Mironescu a început în urmă cu mai mulţi ani, de la Oana Vicol. Puiu Mironescu s-ar fi îndrăgostit de aceasta şi ar fi vrut să i-o sufle rivalului său, Bogdan Mararu. S-a ajuns la atacuri în lanţ şi la atentate cu arme de foc şi bombe care nu s-au sfârşit nici până azi.

Cele 12 porunci din „Biblia” mafioţilor

În ultimii ani, procurorii DIICOT au reţinut membri ai celor mai puternice clanuri mafiote, cum ar fi cel al Sportivilor, Cordunenilor, Caran şi, bineînţeles, al Cămătarilor.

Din mărturiile culese de anchetatori şi din discuţii cu membrii acestei lumi am alcătuit piesă cu piesă codul pe care îl respectă interlopii.

LEGEA 1 – Cooperare cu Poliţia

În fiecare judeţ este desemnat un lider care trebuie să ţină legătura cu Poliţia. Acesta face schimb de informaţii cu oamenii legii în momentul când au loc incidente în oraş pentru a linişti lucrurile rapid.

În schimb, autorităţile trebuie să împiedice vărsările de sânge dintre găşti. „Nu ne trebuie sânge, noi trebuie să trăim”, susţine Renato Sârghi, din Galaţi, unul dintre cei mai bătrâni lideri din ţară.

LEGEA 2 – Ucigaşul unui interlop va fi judecat de Mafie

În unul dintre cele mai sângeroase asasinate, interlopul Marian Ivan, liderul mafioţilor din Galaţi, a fost ucis, prin înjunghiere, în mijlocul străzii, de un alt interlop, Nelu Enache.

Ceilalţi lideri din Galaţi au transmis, prin Renato, sentinţa pentru asasin: „Vreau judecată, dar nu cu sânge”. În traducere înseamnă fără focuri de armă şi fără înjunghieri în zonele care pot duce la decesul victimei.

Nelu Enache şi-a recunoscut imediat vina, primind o condamnare de 19 ani de închisoare. Când sentinţa este alta, este pus o săgeată, un membru al grupării, să-l ucidă pe rival şi apoi să-şi asume anii de puşcărie.

LEGEA 3 – Mama trebuie iubită

Obligaţia interlopilor este să-şi ţină mama aproape şi să aibă grijă de ea. Cazul Cămătarilor evidenţiază cel mai clar acest lucru. Nuţu şi Sile Cămătaru erau luaţi la întrebări doar de către mama lor.

LEGEA 4 – Să se facă şi lucruri bune

Alături de traficul de carne vie, droguri, execuţii şi furturi, un interlop trebuie să-şi spele păcatele şi să facă şi lucruri de bine. Din acest motiv, mulţi interlopi merg la biserică destul de des sau realizează donaţii importante în numele bisericii.

LEGEA 5 – Alegerea unui lider

„Nu trebuie să fim încălecaţi, aşa că după moartea unuia trebuie să fie un lider nou”, explică Renato pe limba lor după asasinarea şefului din Galaţi, Marian Ivan.

LEGEA 6 – Omerta, tăcerea e de aur

Cei care sunt „pârâcioşi” sunt pedepsiţi automat de membrii clanurilor. Din acest motiv, locotenenţii unor lideri preferă să facă închisoare decât să ajungă la o înţelegere cu procurorii.

LEGEA 7 – Din Mafie nu poţi demisiona

Membrii clanurilor nu sunt lăsaţi să renunţe la „familie” , pentru simplu motiv că astfel nu mai pot fi controlaţi de către lideri. În plus, reprezintă un risc ca faptele lor să ajungă la urechea procurorilor.

LEGEA 8 – Discreţia

Liderii şi membrii clanurilor nu trebuie să-şi prezinte în public averea, ci trebuie să fie cât mai modeşti. Regula aceasta este una dintre cele mai des încălcate de interlopi, care au ajuns să-şi prezinte averea chiar şi în poze pe facebook.

LEGEA 9 – Împărţirea teritoriului

În cadrul consiliilor purtate de liderii clanurilor, fiecare grupare primeşte un teritoriu de acţiune, dar şi permisiunea de a desfăşura un anumit tip de infracţiuni. În cazul în care un clan doreşte să facă şi trafic cu droguri, alături de prostituţie, trebuie să ceară acordul consiliului.

LEGEA 10 – La bătrâneţe vine şi legalizarea operaţiunilor

După ce trec de 50 de ani, mafioţii încearcă să-şi legalizeze afacerile. În loc de trafic cu carne vie şi taxe de protecţie, deschid baruri, restaurante, firme de securitate şi săli de fitness.

Legea 11 – Alunecarea către alte femei. Amantele sunt o prezenţă obligatorie în „arsenalul” unui mafiot. „Cei din lumea interlopă alunecă la mai multe femei. Aşa suntem noi, iubim mai mult, nu putem să ne oprim numai la soţiile noastre”, punctează serios Renato Sârghi.

Legea 12 – Iubire şi pentru soţii şi pentru amante. Interlopii trebuie să iubească fiecare femeie cu care se culcă, deci şi pe soţii şi pe amante. „Vreau să ştie că le-am iubit şi nu am făcut-o în perversitate, ci am fost sincer”, a trecut în testamentul său Marian Ivan. Soţiile mafioţilor nu par să fie impresionate de această regulă. Ele au obiceiul de a le scuipa, părui şi bate pe amante când le întâlnesc în public.

Pedepsele celor care „ciripesc”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.