spot_img
spot_imgspot_img
29.1 C
Vaslui
03-iun.-2024

Soare si nãmol:Statiunea Vadul lui Vodã si-a deschis neoficial litoralul

- Advertisement -

În ultimele zile, iubitorii de soare si-au fãcut deja aparitia pe plaja de la Vadul lui Vodã.

Cei mai curajosi s-au si scãldat, chiar dacã apa este rece, iar malurile au fost invadate de nãmol, din cauza scãderii nivelului apei din ultimele zile. Dupã cum afirmã specialistii, schimbarea nisipului, la momentul actual, este cea mai mare problemã cu care se confruntã zona de agrement. Însã, nici în acest an, acesta nu va fi schimbat. Autoritãtile afirmã cã nu dispun de suma necesarã, care depãseste cinci milioane de lei.

Pe litoralul de la Vadul lui Vodã s-au adunat atât tineri, cât si oameni mai în vârstã. Fetele spun cã au venit mai mult pentru a se bronza, pe când bãrbatii au încercat pentru prima datã în acest an scãldatul. Printre cei cîtiva curajosi este si Valentin Gorbatâi, care de curând s-a pensionat si a venit aici pentru prima datã.

„Sunt de mai multe zile aici, iar când am venit dimineata am observat cã nivelul apei a scãzut mult”, zice bãrbatul.
Apoi Valentin Gorbatâi ne spune cã plaja este destul de murdarã, chiar dacã se efectueazã lucrãri de curãtare: „Nisipul este amestecat cu nãmol, nu este prea bine pentru oameni, ar trebui curãtat. Însã pânã la urmã e bine”, conchide bãrbatul.

„Nisipul nu a fost schimbat de 20 de ani”

Între timp, echipele de muncitori instaleazã si reparã dusurile. Vasile Dadu, seful Parcului Nistrean al Asociatiei de Gospodãrii a Spatiilor Verzi din mun. Chisinãu, spune cã în perioada caldã vor functiona în jur de12 dusuri. Potrivit lui, în acest an au fost realizate circa 85 la sutã din tot ce si-au propus. În primul rând, au amenajat plaja, au vopsit bãncile din împrejurimi si au instalat dusurile. Iar în timpul de fatã, sunt realizate lucrãri de curãtare a nisipului.
„În totalitate, nisipul nu a mai fost schimbat de vreo 20 de ani. Pentru aceasta avem nevoie de o sumã de circa cinci-sase milioane de lei. Suntem finantati din bugetul primãriei, iar în prezent aceasta nu ne poate oferi aceastã sumã”, a spus acesta.

„Pentru amenajarea zonei de agrement lucreazã prea putini oameni”

În prezent, pentru amenajarea zonei se ocupã o echipã de 22 de oameni. Însã, Vasile Dadu, îsi aduce aminte cã în trecut erau angajati si câte 90 de oameni, dar, cu timpul, acestia au fost redusi, din lipsã de finantare.
„Încercãm sã facem fatã, ieri au fost luate analizele, acum asteptãm rezultatele si în curând sperãm sã ne deschidem oficial. În perioada caldã asteptãm un flux mare de oameni. Anii trecuti aici se odihneau si pânã la 25 de mii de oameni.

Primarul orasului Vadul lui Vodã, Iurie Onofriciuc spune cã în ultimii ani conducerea primãriei lucreazã, îndeosebi, cu agentii economici particulari, care presteazã servicii pentru copii, deoarece, acestia au nevoie de locuri amenajate special.
„De asemenea, un lucru important pentru noi este si zona verde. Observãm cã pe an ce trece, agentii economici modernizeazã si încearcã sã creeze conditii speciale pentru a atrage turistii”, a spus Iurie Onofriciuc.
Potrivit lui, primãria le oferã bazele de odihnã în arendã la cele mai avantajoase preturi, în schimb, acestia contribuie nemijlocit la dezvoltarea zonei, astfel, se investeste indirect în zona de agrement.

Afacere pe apã

În afarã de aceasta, zona de agrement Vadul lui Vodã este un prilej foarte bun de a pune pe roate mai multe afaceri. Unul dintre primii oameni care a decis sã-si deschidã la Vadul lui Vodã o micã activitate comercialã este si Nicolai Comberianov. Acesta are trei vapoare cu ajutorul cãrora organizeazã sejururi de-a lungul râului Nistru, o discotecã, un mic bar, toate pe apã.
„Pretul e negociabil, pentru cã, în prezent, oamenii nu-si mai pot permite distractii. De aceea ne întelegem cu ei pe loc. Dar dupã cum vedeti acum totul este pustiu. În anii trecuti, în aceastã perioadã, deja aveam multe comenzi”, mentioneazã Nicolai.

Cu toate acestea, în ultima perioadã, acesta primeste mai putine comenzi. Dupã pãrerea lui, unul din motivele pentru care afacerea nu mai aduce profit ca la început, este cã oamenii bogati pleacã în vacantã peste hotare.
„Oamenii bogati pleacã în Turcia, Cipru, Egipt, si dacã tinem cont cã în R. Moldova clasa de mijloc nu prea existã, atunci rãmân doar oamenii cu venituri modeste, care nu-si pot permite nici mãcar o vacantã la Vadul lui Vodã”, a mai spus antreprenorul.
Directorul spune cã în perioada estivalã au un grafic mai special: „De exemplu, seara organizãm plimbãri romantice cu barca. Ba mai mult, foarte multi tineri si-au cerut astfel iubitele în cãsãtorie”, a adãugat acesta.

Salvatorii doar avertizeazã

Între timp pe malul râului, oamenii se adunã, iar cei care se scaldã sunt mai multi. Însã, chiar si asa, postul salvatorilor de pe litoral este pustiu. La plajã gãsim doar un salvator. Este vorba de Vasile Turcan care lucreazã aici de patru ani.
„Pe teritoriu avem douã posturi de salvatori, dar pânã la deschiderea oficialã doar supraveghem. Chiar dacã oamenii vin, noi nu avem dreptul sã le interzicem sã se scalde, le facem doar o avertizare si atât”, a mentionat salvatorul.

În sezonul estival aici activeazã patru scafandri – salvatori. Vasile zice cã acesta este un numãr foarte mic si ideal ar fi dacã ar fi opt sau nouã. Potrivit lui, motivul principal pentru care oamenii nu doresc sã fie salvatori este cã acest serviciu nu este pentru cei slabi de fire.
În acelasi timp cât discutãm cu Vasile, pe plajã se adunã tot mai multi oameni, iar litoralul aratã ca într-o zi obisnuitã de varã.
Potrivit autoritãtilor, în acest an, deschiderea oficialã a litoralului se preconizeazã pentru 1 iunie.

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.