spot_img
spot_imgspot_img
25.4 C
Vaslui
03-iun.-2024

„Flãcãrile erau înalte pânã la cer” – reportaj din linia intai (FOTO)

- Advertisement -

SUB CERUL LIBER …Opt familii care locuiau în complexul rezidential construit de Cãciulã au rãmas fãrã nimic dupã ce un incediu devastator le-a ars apartamentele. Acesta ridicã din umeri la nevoile sinistratilor, dar primarul le-a gãsit o solutie.

DEZASTRU … Reporterii ziarului „Vremea Nouã” au fost prezenti la locul tragediei, încã de la începutul incediului. Au surprins imagini inedite si impresii la cald. „ Îm tremurau picioarele, iar fumul dens îti tãia respiratia. Lumea tipa, iar interventia pompierilor pãrea lentã, desi acestia îsi fãceau treaba ceas. Nu avea cum sã nu-ti fie fricã, când vedeai flãcãrile pânã la cer, iar cei coborâti din case tipau ca <<din gurã de sarpe>>. O imagine de cosmar, care te marcheazã pe viatã. Dacã eu am fost îngrozitã, mã întreb ce-o fi în sufletele celor care într-o clipã au pierdut totul?”, au fost primele impresii ale reporterului nostru, Alina Darie, ajunsã la fata locului.

Iatã cum au decurs evenimentele. Dacã initial autoritãtile s-au precipitat, mai ales pompierii care au ajuns cu destulã întârziere, interventia primarului Husului, Ioan Ciupilan a avut menirea sã limpezeascã situatia de la incendiul complexului rezidential “Relu”. Lipsa hidrantilor sau nefunctionalitatea acestora a îngreunat mult interventia pompierilor, iar incendiul s-a extins rapid. Dupã ce primarul a venit la fata locului s-au gãsit solutii pentru a stinge incediul. Rãmâne de vãzut cum acest complex rezidential, care apartine consilierului local PSD Aurel Cãciulã, a primit aviz de la ISU. În urma incendiului au ars complet 12 apartamente dintre care doar opt erau locuite. Dintre acestea douã erau închiriate unor firme, care aveau cazati muncitori.

Primarul Husului, Ioan Ciupilan s-a deplasat imediat la locul tragediei. „E o nebunie aici. Sunt familii rãmase farã nimic, doar cu hainele de pe ei. Am luat decizia ca în seara aceasta sã-i mutãm la Liceul Agricol, în internat, unde am pregãtit camerele, urmând ca mâine dimineatã, dupã ce voi vedea exact starea spitalului vechi sã-i mutãm acolo. Tot mâine am programat o întâlnire si cu familiile ale cãror apartamente si bunuri au luat foc, sã vedem ce solutii gãsim. E o situatie tragicã. Gânditi-vã cã acesti oameni au fãcut credit ca sã se poatã muta aici si acum sunt pe drum. Nu mai au nimic, nici casã, nici bunuri si nici mãcar economii. Toate s-au dus. Sper cã apartamentele sã fi fost asigurate”, a declarat acesta, vizibil marcat de cele întâmplate.

Opt familii sub cerul liber

Au ars în total 12 apartamente, din care opt erau locuite. La o primã evaluare se pare cã blocul nu avea hidrantii functionali. Asa se explicã interventia greoaie a pompierilor. Incediul a pornit de la un apartament situat în mansardã, care era nelocuit. Blocul a fost construit de o firmã a consilierului local Aurel Cãciulã, care se pare cã a ignorat total normele de protectie si prevenire a incendiilor. „Nu stiu cum a primit acest bloc avizele de functionare de la ISU sau de la Inspectoratul General de Stat în Inspectia Constructiilor (IGSIC). N-ati vãzut cã hidrantii din bloc nu aveau apã, iar cel din curte era nefunctional? Uitati-vã si dumneavoastrã, în mansardã cum cad peretii când pompierii îi ating? E posibil asa ceva? Ce-au fãcut cei de la IGSIC?”, a declarat un oficial din primãrie, care si-a pãstrat anonimatul de frica repercursiunilor, având în vedere cã Aurel Cãciulã este liderul consilierilor PSD din Consiliul Local si un om destul de influent în politicã localã. Reamintim cã acesta a candidat în 2008 pentru functia de deputat, fiind învins de Dan Marian.

Disperarea locatarilor din blocul mistuit de foc

Oamenii sun îngroziti! Mai ales cei din apartamentele vecine ale complexului rezidential a cãror apartamente nu au luat foc, dupã ce au vãzut cât de fragilã este clãdirea. „Când am cumpãrat, am dat o cãrutã de bani. Era visul meu sã mã mut într-un bloc nou. Dar credeti-mã cã, la cum cad peretii de la mansardã si la cum s-a comportat clãdirea pânã acum, mare lucru cã a mai rãmas în picioare. Pãi la un cutremur de patru grade era toatã jos! Dacã acum mi-ar da-o cineva gratuit, nu m-as mai muta aici. Am fost pãcãliti! Acum îmi dau seama de ce ni s-au acordat doar cinci ani garantie”, a spus unul dintre proprietarii care acum câtiva ani au crezut cã vor locui într-un paradis. Tragedia acestora este si mai mare fiindcã o datã cã au luat credit pentru a cumpãra locuinta, iar acum sunt datori vânduti, pierzând si celelalte bunuri luate tot în rate. Altii si-au pierdut economiile, câteva sute de lei, pãstrate în apartamente pentru zile negre. O femeie disperatã cu un copil în brate urla de mama focului „Ce-o sã mã fac acum? Nu mai am nimic. Am rate pânã si la frigider. Oare o sã le mai plãtesc?” Vãzându-l pe primar i s-a adresat: „Ce vom face domnule primar, unde o sã mergem? Ajutati-ne!” Primarul a linistit-o si i-a promis femeii cã nu va rãmâne pe drumuri. „ În seara aceasta o sã stati provizoriu la Liceul Agricol, iar mâine o sã gãsim solutii mai bune. Suntem oameni si nu o sã vã lãsam la greu”, a spus primarul.

Cãciulã, proprietarul complexului rezidential, de negãsit

Aurel Cãciulã nu a avut curaj sã aparã, cel putin pânã la ora când am consemnat aceste evenimente. Doar bãiatul acestuia, Mãdãlin Cãciulã a fost prezent, fiind iritat într-un fel de prezenta primarului care a intervenit si a pus ordine în haosul initial. Lumea vocifera si nu întelegea de ce Cãciulã nu se implicã mai mult, fiindcã „e ditamai consilier local si a fãcut multi bani din politicã”. „Cum adicã sã-i ducã pe oameni la internat, dar de ce nu le dã Cãciulã vilele acelea pe care le tine goale? Oamenii au plãtit apartamentele lui, acesta trebuie sã le dea oamenilor ceva la schimb. Dacã-s la necaz acum se vede calitatea lui ca om si mai apoi ca politician. Sau acum dã bir cu fugitii?”, comentau martorii aflati la locul tragediei. Mãdãlin Cãciulã nu a vrut sã comenteze în niciun fel si nici nu a vrut sã ofere detalii. S-a mãrginit doar la un rãspuns sec: „Lãsati-mã cã am treabã!” Acesta pãrea destul de relaxat, ba chiar încerca sã se victimizeze: „Si mie mi-au ars patru apartamente si eu sunt supãrat. Noi (n.r. firma care a construit complexul) am transmis dreptul de proprietate celor care au cumpãrat apartamentele. Nu mai avem nicio treabã cu ei. Sã se descurce. Am înteles cã vor primi locuinte provizorii de la Primãrie si Prefecturã”, spunea acesta celor prezenti în zonã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.