spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Ministerul Economiei pare cã si-a întors fata de la zona industrialã Onesti

- Advertisement -

Reprezentantii societãtilor Rafo Onesti si Chimcomplex Borzesti – douã dintre cele mai importante unitãti industriale din România – nu au fost invitati la întâlnirea organizatã pe 8 mai la Ministerul Economiei pe probleme ale industriei chimice si petrochimice. Ministerul organizeazã de circa douã sãptãmâni astfel de întâlniri, cu reprezentanti din toate industriile economiei nationale, în vederea elaborãrii Strategiei de Reindustrializare. Absenta chimistilor si petrochimistilor din Onesti nu a fost motivatã de minister, care, în comunicatul publicat dupã acest eveniment, nu a mentionat nici ce societãti comerciale au fost invitate.

Petru DONE

“Nici noi, cei de la Rafo, nici cei de la Chimcomplex nu am primit astfel de invitatii – ne-a declarat liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian. Am vãzut în acest gest încã o dovadã cã cei care conduc tara nu mai sunt interesati de zona noastrã, de zona Onesti si de problemele sociale si economice de aici. Simtim aceasta pe zi ce trece, desi speranta noastrã de a gãsi solutii mai ales pentru situatia de acum de la Rafo nu a murit”.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, i-a invitat, pe 8 mai, pe reprezentantii industriei chimice si petrochimice prezenti la întâlnire, sã completeze chestionarul de colectare a informatiilor pentru fundamentarea Documentului de Politicã Industrialã, pentru a putea fi stabilite ulterior responsabilitãtile Ministerului Economiei în elaborarea Strategiei, pe baza propunerilor industriasilor.

Reprezentantii Industriei chimice si petrochimice au ridicat problema garantãrii accesului la resurse fie prin pârghii legislative, fie prin prezenta în continuare a statului în zone generatoare de resurse. Ace
stia s-au referit, de asemenea, la conditiile de mediu suplimentare impuse industriei de profil la nivelul reglementãrilor UE, precum si la necesitatea îmbunãtãtirii legislatiei fiscale în domeniu. O altã
problemã adusã în dezbatere se referã la politica de resurse umane, mai precis la necesitatea revigorãrii industriei chimice si petrochimice printr-o colaborare mai strânsã între companii, institute de proiectare
si cercetare si universitãti si scolile profesionale.

Ministrul Economiei a declarat, cu acest prilej, cã unul dintre obiectivele principale ale documentului de politicã industrialã se referã la mãrirea lantului valoric în industrie. El a precizat cã Ministerul Economiei si Guvernul au în vedere, prin aceastã strategie, sã elimine toate obstacolele referitoare la lipsa de comunicare, la birocratie si în unele cazuri la incompetentã. Strategia de reindustrializare are drepttinte, potrivit ministrului, revenirea industriei românesti la statutul si rolul sãu activ si important, aflarea ponderii acestei ramuri economice în masa salarialã, gãsirea de solutii pentru zonele monoindustriale, precum si dezvoltarea industrialã în mediul rural.
Cu circa o lunã în urmã, la solicitarea reprezentantilor Rafo ca statul român sã dea o mânã de ajutor pentru repunerea pe rol a programului de modernizare a rafinãriei din Onesti, pentru repornirea acesteia, tot Ministerul Economiei a cerut date suplimentare în acest sens si a promis cã va prezenta concluziile analizei sale în cursul lunii aprilie, chiar la Onesti. Acest lucru încã nu s-a întâmplat.

ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.