spot_img
spot_img
17.4 C
Vaslui
12-iul.-2025

REZULTATELE SURPRINZÃTOARE ale controversatului program de evaluare a sãnãtãtii. Eugen Nicolãescu vrea sã îl reia!

- Advertisement -

Autor: Cristina Lica

Ministrul a avut nevoie de 170 de milioane de euro ca sã afle cã riscul de deces creste cu vârsta si cã alcoolul dãuneazã ficatului. Multumit de rezultate, se gândeste deja la un alt program de analize pentru popor.

Atât de multumit e Eugen Nicolãescu de Programul National de Evaluare a Stãrii de Sãnãtate a Populatiei, pe care l-a demarat în 2007, încât mai vrea unul. Anuntul a fost fãcut, ieri, la conferinta organizatã în parteneriat cu Trustul Intact, la Parlament, în care a prezentat rezultatele mult criticatului program. Multe dintre informatiile obtinute în urma centralizãrii, care vor declansa reforma în sãnãtate, nu sunt niste noutãti.

Bãrbatii beau mai mult decât femeile

Riscul de deces creste o datã cu vârsta, alcoolul dãuneazã grav ficatului si tutunul distruge plãmânii, acestea sunt marile descoperiri ale PNESSSP, pentru care s-au alocat 170 de milioane de euro. O altã surprizã pentru oficialii din Sãnãtate a fost faptul cã tinerii între 15 si 18 ani beau, fumeazã si nu fac sport, dar si cã românii din rural merg mai rar la doctor decât orãsenii.

„Din cei 10 milioane de români evaluati în cadrul PNESSP, 20% au fost fumãtori. Bãrbatii fumeazã de douã ori mai mult decât femeile, un consum mai mare de tutun constatându-se la tineri, în mediul urban mai mult decât în cel rural”, a declarat ministrul. Si media consumului de alcool a fost de 16%, de cinci ori mai mare la bãrbati, dublã în rural. Principalele boli depistate au fost cele cardiovasculare, diabetul, ciroza si cancerul. Peste 40% din români au fost depistati cu risc cardiovascular, statistici deja cunoscute.

Ministrul a reiterat rolul principal al programului, cel de preventie. În acest sens, a dat ca exemplu o statisticã Eurostat din 2008, care, în acel an, clasa România pe primul loc în topul tãrilor care au alocat cei mai multi bani pentru preventie. Nu a pomenit însã nimic despre cheltuiala din spatele acestor statistici.

„Constat cã am fãcut o optiune corectã. În consecintã, pornind de la cele mai frecvente riscuri, vom construi pachetul de bazã. De asemenea, am convenit cu asociatiile de pacienti cã vom relua acest program, vom vedea sub ce formã”, a conchis ministrul.
Cititi mai mult: Nicolãescu reia controversatul program de evaluare a sãnãtãtii – Sãnãtate > EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.