spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

UN AN de guvernare USL: mai multe ratări, decât realizări. RADIOGRAFIA măsurilor luate de GUVERNUL PONTA

- Advertisement -

Autor: Andreea Udrea

Promisiuni neîndeplinite, scandaluri politice, clientelism si inflatie în crestere. Acestea sunt principalele coordonate ale guvernãrii USL, care astãzi împlineste un an. Guvernul Ponta se laudã însã cu realizãri.

Acum un an, primul guvern condus de Victor Ponta îsi intra oficial în pâine, dupã cãderea, prin motiune de cenzurã, a Cabinetului lui Mihai Rãzvan Ungureanu. Imediat dupã parlamentarele din decembrie 2012, cel de-al doilea Executiv Ponta a fost reconfirmat în functie, pe un val imens de popularitate, urmare a obtinerii a 70% din mandate în Parlament.

Restante

În ciuda acestei sustineri, bilantul guvernãrii USL lasã mult de dorit: majoritatea promisiunilor nu au fost îndeplinite, iar scandalurile s-au tinut lant. Starea de conflict permanent a ajutat însã USL, pentru cã a distras atentia românilor de la scãderea puterii de cumpãrare, cresterea inflatiei si deprecierea leului. Pe ultima sutã de metri, coabitarea premier-presedinte a mai îndulcit indicatorii economici si pe oficialii europeni.

Taxele nu s-au redus, austeritatea s-a mentinut

Desi, când era în Opozitie, promitea marea cu sarea, USL nu a trecut la fapte odatã ce a preluat Puterea. Mai mult, guvernul Ponta a mentinut ceea ce înfiera la guvernele PDL.

● Pensiile militarilor si indemnizatiile revolutionarilor. Folositi ca masã de manevrã, atunci când USL era în Opozitie, actuala Putere s-a rãzgândit în ceea ce priveste recalcularea pensiilor militarilor. Doar o parte dintre acestia vor beneficia de acest tratament.La rândul lor, revolutionarii au devenit protestatarii de serviciu la adresa guvernãrii USL, ei imputând Executivului cã nu a achitat indemnizatiile pentru o mare parte dintre ei.

● Reducerea taxelor si impozitelor, precum reducerea TVA si a CAS. Niciuna dintre mãsurile fiscale, mentionate inclusiv în programul de guvernare, nu au fost îndeplinite de USL. În schimb, la putin timp dupã cîstigarea alegerilor parlamentare, guvernul Ponta a decis cã administratiile locale pot mãri taxele locale cu 16%, amenintînd cã în caz contrar acestea nu vor primi bani la rectificarea bugetarã.

● Introducerea impozitului progresiv. O promisiune a USL, dar care nu are sanse sã se îndeplineascã, având în vedere opozitia liberalilor, care nu doresc sã renunte la cota unicã.

● Impozitarea salariilor bugetare de peste 4.000 de lei. Desi Victor Ponta pare decis sã nu renunte la aceastã promisiune, partidul condus de Crin Antonescu este la fel de încãpãtînat în a nu permite supraimpozitarea veniturilor salariale ce depãsesc 1.000 de euro.

● Reducerea TVA din agriculturã si la alimente. Promovatã mai ales de Dan Voiculescu, ideea a rãmas pe hârtie.

● Desi cã vor schimba din temelii filosofia economicã a guvernelor PDL, dar au mentinut austeritatea si prudenta bugetarã.

Cititi si: CUM A AJUNS ROMÂNIA dupã sase luni de USL

Preturile au crescut, economia a scãzut

Preturile si cursul euro-leu au explodat din cauza tentativei de demitere a presedintelui Traian Bãsescu, din vara anului trecut. În luna martie 2013, inflatia anualã a fost de 5,25%. Totodatã, anul trecut, leul a suferit o depreciere accentuatã în plin scandal de suspendare a presedintelui Traian Bãsescu, un euro ajungând la o valoare record de 4, 52 de lei.

● Investitiile, în scãdere. Cu o guvernare preocupatã mai ales de ajutoare sociale, pensii si salariile bugetarilor, investitiile strãine au înregistrat o scãdere vertiginoasã. Astfel, acestea au totalizat 163 milioane de euro în perioada ianuarie-februarie 2013, în timp ce în aceeasi perioadã a anului 2012, acestea au atins 192 milioane euro. Si investitiile guvernamentale au scãzut cu 1 miliard de lei în primele 2 luni ale anului fatã de ianuarie-februarie 2012.

● Crestere economicã sub asteptãri. În luna martie 2012, prognoza de crestere economicã a Guvernului pentru anul trecut era de 1,7%, dar, pe fondul înrãutãtirii performantelor economice, cresterea economicã a fost de numai 0,7%.

● Costurile creditelor bancare au crescut pentru toatã lumea în ultimul an, pe fondul deprecierii leului si a cresterii dobânzilor.

● Absorbtia scãzutã a fondurilor europene a fost un alt capitol la care guvernarea USL este repetentã. Dacã la începutul mandatului, asteptãrile erau mari, gradul de absorbtie al fondurilor europene se situeazã, în acest moment, la doar 13%. Tara noastrã riscã sã piardã cea mai mare parte a fondurilor alocate pentru perioada 2007-2013, un motiv important fiind si blocarea plãtilor la jumãtatea anului trecut, pe mai multe programe operationale.

● Cresterea arieratelor. Chiar dacã una dintre conditiile esentiale ale FMI privea reducerea arieratelor, acestea nu au fost micsorate, ci dimpotrivã, au crescut. Astfel, la sfârsitul lunii ianuarie, ele au atins 1,18 miliarde de lei, în crestere fatã de nivelul înregistrat la sfârsitul anului trecut, de circa 850 de milioane de lei. În consecintã, Guvernul a adoptat o ordonantã de urgentã care cuprinde mãsuri de reducere a arieratelor administratiilor locale, dar propunerea a întâmpinat rezistenta liderilor locali ai USL.

● Privatizãri esuate sau amânate. În toamna trecutã, în cazul Oltchim a fost pus la cale un simulacru de privatizare. Acum, combinatul este supus unui plan amplu de restructurare si angajatii protesteazã zilnic. Hidroelectrica a fost plasatã în insolventã, iar privatizarea CFR Marfã si a Postei Române, desi trebuia sã înceapã mai devreme, au fost amânate pânã în aceastã varã.

● Managementul privat, aplicat dupã modelul balcanic. În fruntea companiilor de stat au ajuns, în cele din urmã, manageri cu carnet de partid.


Cititi mai mult: Un an de guvernare USL: mai multe ratãri, decât realizãri – Guvern > EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.