spot_img
spot_imgspot_img
19.9 C
Vaslui
03-iun.-2024

Câte ouă mănânci într-o săptămână? Află care este cifra corectă

- Advertisement -

Chiar dacã tentatia e mare, nu exagera cu ouãle, mai ales de Pste. Dacã mãnânci mai mult de sase pe sãptãmânã este extrem de riscant pentru sãnãtate.

Persoanele care consumã mai mult de sase ouã pe sãptãmânã au un risc mai mare de a muri din diverse cauze, indicã un studiu realizat pe bãrbati si publicat sãptãmâna trecutã, în „The American Journal of Clinical Nutrition”.

Medicii români le recomandã adultilor sã se limiteze la douã-trei ouã fierte pe sãptãmânã si sã se asigure cã sunt proaspete. Copiii, în schimb, pot consuma si sase ouã pe sãptãmânã, pentru cã ei au un necesar de lipide mai mare.


Colesterol din belsug
si aterosclerozã

Cercetãtorii americani au analizat consumul de ouã si mortalitatea la un grup de peste 21.000 de bãrbati cu vârste între 40 si 86 de ani. Într-un interval de 20 de ani, medicii au completat chestionare anuale despre consumul zilnic de ouã, despre incidenta atacului vascular cerebral si a atacului de cord, diabet, nivelul colesterolului, consumul de alcool si tutun. Bãrbatii care au mâncat mai mult de sase ouã pe sãptãmânã au prezentat un risc cu 23 la sutã mai mare de a muri din diverse cauze.

Nutritionistii explicã faptul cã un ou contine aproximativ 200 de miligrame de colesterol.

„Oul este unul dintre alimentele cu cel mai mare nivel de colesterol. Consumate în exces, ouãle pot cauza aterosclerozã, care, la rândul ei, poate duce la o incidentã crescutã a atacurilor vasculare sau de cord”, afirmã Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice la Cabinetul de diabet si obezitate Mosilor din Bucuresti.

Nivelul de colesterol din ouã nu diferã în functie de provenienta lor. „Toate ouãle au colesterol mult. În plus, la cele de ratã si de gâscã este nevoie de mai multã prudentã, deoarece pot purta salmonela. Din acest motiv, aceste ouã trebuie fierte pânã se întãresc”, recomandã nutritionistul Eduard Adamescu.

O persoanã sãnãtoasã nu trebuie sã consume mai mult de douã-trei ouã pe sãptãmânã. „Copiii nu au restrictii, pentru cã ei au un necesar de lipide mai mare”, adaugã specialistul. Totusi, nutritionistii nu le recomandã nici micutilor mai mult de sase ouã pe sãptãmânã.

Cel mai bun mod de preparare este fierberea. Ouãle mai pot fi pregãtite în tigaie de teflon fãrã ulei sau fãcute ochiuri românesti în apã clocotitã. Specialistii mai recomandã sã fii atent la termenul de valabilitate imprimat pe ouã si sã iei în considerare faptul cã cele de tarã rezistã maximum douã sãptãmâni.

Doctorulzilei.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.