spot_img
spot_imgspot_img
29.1 C
Vaslui
03-iun.-2024

SONDAJ. 5% din români cred cã Isus s-a nãscut de Paste!

- Advertisement -

Autor:  Mihnea-Petru Pârvu

Un sondaj IRES despre Paste a arãtat cât la sutã dintre români confundã sãrbãtoarea Învierii Mântuitorului cu nasterea lui Iisus.

Majoritatea românilor stiu cã de Paste sãrbãtoresc Învierea lui Iisus, însã 5% dintre ei spun cã aceastã sãrbãtoare crestinã este legatã de nasterea Mântuitorului, potrivit unui sondaj IRES care mai aratã cã 85% dintre intervievati sustin cã participã, în mod obisnuit, la slujba de Înviere.

Trei sferturi dintre respondenti vor merge, si în acest an, la aceastã slujbã, mai putini (59%) fiind cei care obisnuiesc sã meargã la bisericã în ziua de Paste, conform aceleiasi cercetãri. O treime dintre români spun cã în zona în care locuiesc existã obiceiuri traditionale de Pasti, mai relevã sondajul. În acest context, peste trei sferturi dintre respondenti (78%) spun cã vor merge, în acest an, sã ia Pasti. De asemenea, unul din cinci respondenti s-a spovedit deja, 40% sustin cã urmeazã sã o facã, iar 39% recunosc cã nu practicã acest obicei.

Doar jumãtate din români îsi permit miel pe masa de Paste!

Aproape 70% dintre români spun cã tin post: 9% declarã cã tin tot Postul Pastilor, 45% recunosc cã obisnuiesc sã posteascã doar în zilele de miercuri si vineri, iar 14% vor sã posteascã în Vinerea Mare. Procentul celor care sustin cã nu obisnuiesc sã tinã post, 29%, este în usoarã crestere fatã de anii precedenti. Cercetarea a vizat si meniul românilor de Paste. Astfel, 43% dintre respondenti spun cã în familia lor se face de fiecare datã pascã, iar 45% consumã miel cu ocazia Pastilor.

Totodatã, 42% intentioneazã sã cumpere miel în acest an. Peste 20% dintre cei chestionati vor cheltui pentru mielul din acest an între 200 si 249 de lei, iar 14%, peste 300 de lei. De Paste, cea mai consumatã bãuturã este vinul de casã (48%), urmatã de bere (15%) sau tuicã (9%). Pe de altã parte, 16% dintre cei chestionati sustin cã în familia lor, de Pasti, nu se consumã bãuturi alcoolice, aratã sondajul. Marea majoritate a respondentilor, mai precis 95%, vopsesc si în acest an ouã pentru Paste, iar în privinta desertului, peste 67% spun cã vor face prãjituri cu aceastã ocazie.

Cadouri mai modeste

Cadouri pentru cei dragi vor cumpãra 50% dintre respondenti, în timp ce 49% spun cã nu vor face acest lucru. Aproape jumãtate dintre respondenti (48%) cred cã, în acest an, cadourile vor fi mai modeste decât în alti ani. Potrivit studiului, un sfert dintre români au concediu de Paste în acest an, însã doar 6% spun cã vor pleca într-o excursie cu aceastã ocazie, 73% vor sta acasã, iar 16% vor sta acasã, dar vor merge si în vizite. Dintre cei care nu stau acasã în zilele de sãrbãtoare, jumãtate merg în vizite la prieteni sau rude, 19% merg la o pensiune sau la un hotel din tarã, 10% merg în vizitã la rude sau prieteni din strãinãtate, iar 6% îsi vor petrece sãrbãtorile la un hotel sau la o pensiune din strãinãtate.

Sondajul Institutului Român pentru Evaluare si Strategie (IRES) a fost realizat în perioada 24-25 aprilie, pe un esantion de 1.500 persoane cu vârste de cel putin 18 ani.
Cititi mai mult: SONDAJ. 5% din români cred cã Isus s-a nãscut de Paste! – Social > EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.