spot_img
spot_imgspot_img
18.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

România bolnavă pierde anual 2,5 miliarde de euro

- Advertisement -

România pierde anual în jur de 2,5 miliarde de euro ca urmare a scãderii productivitãtii în cazul bolnavilor care nu mai pot merge la job din cauza stãrii de sãnãtate sau a membrilor familiei care sunt nevoiti sã ramânã acasã sã aibã grijã de acestia, relevã o analizã realizatã de Asociatia Românã a Producãtorilor Internationali de Medicamente. Cauza? Lipsa preventiei.

Anual 60% dintre decesele înregistrate în România au fost cauzate de boli cardiovasculare, 18% de diferite forme de cancer, iar 5% de boli respiratorii, precizeazã Asociatia Românã a Producãtorilor Internationali de Medicamente (ARPIM). Cu toate acestea, în România se face prea putinã preventie a acestor boli care macinã populatia, dar si bugetul sãnãtãtii.

România alocã cei mai putini bani pentru îngrijirea bolnavilor, aproximativ 48 de euro de persoanã pe an si este pe locul 3 la nivel european la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, dupa Bulgaria si Ucraina. La polul opus se situeaza Danemarca, Franta si Israel unde mai putin de 30% dintre decese au cauze cardiovasculare, aratã analiza ARPIM.

Importanta unor programe de preventie reiese si din statistici: mai mult de jumãtate dintre adultii Europei sunt supraponderali, iar 17% sunt obezi. Rata  obezitãtii s-a dublat din 1990 pânã în prezent si este acum de 8% în România si Elvetia si de peste 25% în Ungaria si Marea Britanie. Obezitatea si fumatul sunt principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare si cauzele principale pentru 36% dintre decesele survenite în rândul populatiei UE.

România este pe locul trei în Europa în clasamentul supraponderalilor, aratã datele oferite de Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon: un român din patru suferã de obezitate.

Poate cel mai bun exemplu pentru lipsa de preocupare pentru preventie este modul în care România a devenit una dinter putinele tãri din Europa din care tuberculoza nu a fost eradicatã. Februarie 2013 era termenul stabilit de Ministerul Sãnãtãtii pentru reanimarea Institutul Cantacuzino, aflat “pe butuci” nu mai produce vaccinul anti tuberculozã. În lipsa acestuia, Ministerul Sãnãtãtii a cumpãrat vaccinul din Danemarca, iar mai multi bebelusi s-au îmbolnãvit dupã ce au fost vaccinati cu acest produs.

capital.ro



- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.