spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

CÂT CÂSTIGĂ MEDICII ÎN ROMÂNIA

- Advertisement -

Este medicina cenusãreasa profesiilor medicale în România? Un rezident este plãtit ca un muncitor necalificat, însã cîstigul unui medic în vârstã rivalizeazã cu salariul unui reprezentant medical

“Nu am terminat încã facultatea, dar sunt pe ultima sutã de metri si mã gândesc si eu, la fel ca aproximativ 30% din colegii mei, sã plec. Din cauza salariilor mici, a lipsei de materiale si de investigatii din spitale. În principiu, dacã esti rãbdãtor si îti faci treaba bine, dupã terminarea rezidentiatului si cîtiva ani de specialist poti sã ai un salariu acceptabil, dar nu pe mãsura timpului investit în învãtat sau a banilor cheltuiti pentru cãrti si materiale”, ne povesteste Mihaela Bodnãrescu, studentã la Facultatea de Medicinã din cadrul Universitãtii Vasile Goldis din Arad. Si are dreptate: primul ei an de practicã va însemna, în functie de specializare si orasul ales, un salariu lunar între 200 si 600 de lei. Odatã ajunsã în anul V de rezidentiat, poate cîstiga maximum 2.500 de lei, însã, cum spunea chiar ea, „asteptarea este lungã, iar viata nu este vesnicã”. Cei siliti sã plece din cauza salariilor cu care nu se pot întretine sunt mai ales tinerii medici, meniti sã îi înlocuiascã pe cei cu state vechi, care nu se pot plânge de salarii mici, mai ales dacã luãm în calcul plãtile informale calculate de Banca Mondialã la 300 de milioane de euro pe an.


Dacã adãugãm si cele 226 de milioane de euro investite din 2007 pânã acum de statul român pentru scolirea a 20.000 de tineri medici si pierduti odatã cu plecarea lor, ajungem la o gaurã anualã egalã cu 16% din bugetul sãnãtãtii pe 2013 sau la jumãtate din fondurile alocate pentru boli cronice, sustinute în programele nationale de sãnãtate.  Pe lângã pierderile materiale, exodul a generat o situatie care cu sigurantã nu poate sustine performanta în domeniu: în timp ce în UE media este de 3,7 medici la o mie de locuitori, în România aceasta este de 1,9 medici la mia de locuitori.

Oaza privatului si mirajul spãgii

Se poate spune cã norocul se împarte în lumea medicalã în functie de specializarea aleasã si de oras, dupã cum se vede si în tabelul de alãturi. Sigur, nu suntem în mãsurã sã cuantificãm pretul salvãrii unei vieti sau munca extrem de solicitantã a unui medic. Putem doar sã calculãm obiectiv cã salariile cresc cu circa 30% lunar cu ajutorul spãgii date de pacienti, voluntar sau siliti de „regulile tacite” ale spitalelor, si cu mult mai mult dacã medicul lucreazã si la privat. „Se practicã plata ca procente din încasãrile aduse de medicul respectiv, cam 30%-40%. Asta face ca venitul sa fie de cel putin de douã ori mai mare, mergând chiar pânã la de 4-5 ori mai mult decât salariul din sistemul de stat”, spune managerul regional pentru Craiova al Manpower România, Sorin Diulescu.

Deseori, Ministerul Sãnãtãtii a amenintat cã îi va pune pe medici sã aleagã între cele douã joburi, posibilitate care l-a scandalizat pe presedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astãrãstoae. „O asemenea interdictie va determina, pe de o parte, cresterea nivelului plãtilor informale, iar pe de altã parte, migratia medicilor, pentru cã sistemul privat nu este atât de dezvoltat încât sã absoarbã un numãr mare de medici”. Mai mult, pentru cã retelele de clinici private sunt concentrate în Capitalã si în alte câteva orase mari, optiunile  pentru medicii din orasele mici sau zonele rurale sunt altele, crede branch managerul Manpower România, Irina Pânzaru. Altfel vede lucrurile directorul operatorului privat de sãnãtate Gral Medical, Robert Chitan: „În România, un doctor care performeazã poate sã atingã în 3-4 ani veniturile din afarã si în centrele medicale private”. Rezidentii pierd din start aceastã sansã, pentru cã ei sunt obligati de lege sã lucreze full time la spitalul la care au fost repartizati, în timp ce unii medici nici nu se gândesc sã plece în strãinãtate. Cîstigul lor total, cu salariul plãtit de stat, jumãtatea de normã de la privat si posibilele atentii de la pacienti asigurã confortabil un salariu la fel sau mai mare decât al celei mai bine plãtite profesii medicale: reprezentantul medical. „Salariile de reprezentant medical variazã între 2.500 si 8.000 de lei brut, în functie de companie, spune Sorin Diulescu. Pachetele salariale au fost si aici reduse semnificativ fatã de anii anteriori, însã cel mai bine plãtit job din România pe segmentul medical rãmâne cel de director general la companii farma, care sare lejer de 7.000 de euro.

Cîstig la care cei care nu vor sã continue cu medicina nu prea pot aspira, pentru cã, în ultima vreme, companiile nu mai angajeazã absolventi de medicinã, pentru cã au asteptãri salariale prea mari. Anunturi precum cel al Ministrului Sãnãtãtii, care nu promit nimic pentru tinerii medici, nu fac decât sã îi încurajeze pe acestia sã profite de ofertele tot mai dese de lucru în strãinãtate, decizie care le neagã sansa de a salva vieti în propria lor tarã.

capital.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.