spot_img
spot_imgspot_img
18.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

De 1 MAI, a început MARELE EXOD ROMÂNESC spre litoral. Cel puţin 16.000 de turişti români au acostat deja în staţiunile bulgăreşti

- Advertisement -

1 MAI, ZIUA MUNCII, transformată în ziua distracţiei naţionale. Marele exod al românilor spre litoral a început încă de luni, iar vârful valului urmează să se înregistreze miercuri, 1 mai, când începe oficial vacanţa cuplată 1 mai-Paşte. În timp ce pe litoralul românesc, de 1 Mai vor merge în vacanţă circa 40.000 de români, de Paşte, Bulgaria este destinaţia nr. 1 a concetăţenilor noştri, spun turoperatorii autohtoni.În total, agenţiile au vândut circa 150.000 de vacanţe în acest an pentru Paşte, dintre care 40.000 pe litoralul românesc şi 30-40.000 la pensiuni.

Sunt două poluri de interes pe litoralul românesc: în zona Mamaia, proaspăt rebranduită prin acţiiunile estivale ale primarului Radu Mazăre, printre care şi turnarea unui videoclip de sezon (foto), merg turiştii cu bugete mari; în zona Vama Veche – 2 Mai merg cei cu bugete mai mici. În Bulgaria, merg în special turiştii români cu bugete medii, care vor să profite din plin de serviciile şi ofertele de sezon mult mai bune decât cele de acasă. Astfel, aproximativ 16.000 de turişti români vor merge în acest an în Bulgaria, în minivacanţa de 1 mai şi Paşte, mai mult cu 15% faţă de anul trecut, potrivit estimărilor consultanţilor din turism contactaţi de gândul. “Ne ajută şi perioada în care este în acest an Paştele, care este mai aproape de începerea sezonului estival, faţă de anul trecut”, a declarat pentru gândul Traian Bădulescu, consultant pe turism.

El spune că peste 90% dintre concetăţenii noştri care îşi vor petrece vacanţa la sud de Dunăre îşi fac rezervare la hoteluri prin agenţii. „În Bulgaria turiştii sunt încurajaţi să apeleze la agenţii de turism, pentru că astfel TVA-ul aferent este de 10%, în schimb cei care merg direct la recepţia hotelurilor achită la factură un TVA de 20%”, spune Bădulescu.

De altfel, în ultimii şase ani românii au fost cei mai numerosi turişti străini în Bulgaria, potrivit cifrelor prezentate în martie de ministerul bulgar al Turismului.

Preţurile pentru sejururile din această perioadă în ţara vecină au crescut în acest an cu 5-10% comparativ cu anul trecut, conform turoperatorilor români.

Circa 30-40% dintre turiştii români care vor merge în Bulgaria şi-au procurat biletele în sistem early booking.

România a atras investiţii străine directe în turism de numai 186 milioane euro în perioada 2005-2009, faţă de 450 milioane euro în Bulgaria, potrivit unui raport pe turism realizat de BCR în toamna anului 2011. Acelaşi raport arată că veniturile nete din turism ale Bulgariei s-au ridicat la 7 miliarde de euro în perioada 2006-2010, în timp ce suma cheltuită de români în străinătate a depăşit suma cheltuită de turiştii străini în România.

Litoralul românesc. La 5 stele o cameră costă 1.755 de lei (398 de euro)

Teodor Călimănescu, director la Europa Travel, a declarat pentru gândul că la hotelul Vega de 5 stele din staţiunea Mamaia o cameră cu 2 paturi costă 1.755 de lei, pentru cinci nopţi, cu mic dejun şi prânz.

În hotelul Savoy, o cameră pentru două nopţi costă 840 de lei, cu mic dejun şi prânz pascal inclus.

La 3 stele, la Mercur Minerva, patru 4 nopţi o persoană scoate din buzunare 549 de lei, la all inclusive.

Hotelul Iaki din Mamaia are un pachet special pentru perioada 30 aprilie-7 mai. Pachetul include cazare cu demipensiune, accesul la Iaki spa – piscină interioară, exterioara, saune, fitness, jacuzzi, aerobic, duş emotional, duş cervical. De Paşte pentru clienţii hotelului se organizează „vânătoare de ouă pentru copii”.
Tariful este de 149 euro pe noapte pe cameră dublă, iar numărul minim de nopţi este de trei.
România a atras investiţii străine directe în turism de numai 186 milioane euro în perioada 2005-2009, faţă de 450 milioane euro în Bulgaria, potrivit unui raport pe turism realizat de BCR în toamna anului 2011. Acelaşi raport arată că veniturile nete din turism ale Bulgariei s-au ridicat la 7 miliarde de euro în perioada 2006-2010, în timp ce suma cheltuită de români în străinătate a depăşit suma cheltuită de turiştii străini în România.

Călătoriile făcute de rezidenţi în 2011:

Sursa Eurostat

Potrivit Eurostat, românii au făcut anul trecut 12,5 milioane de călătorii din care 0,9 milioane au fost în străinătate. Top 3 destinaţii pentru călătoriile în străinătate făcute de români au fost Italia (20%), Bulgaria (17%) şi Ungaria (15%), potrivit celor mai recente date ale Eurostat.

Cât costă un sejur în Bulgaria

Pentru această perioadă, la mare căutare au fost sejururile în staţiunile din nordul Bulgariei, precum Varna şi Nisipurile de aur. “Multe hoteluri din această zonă nu mai aveau locuri încă de la jumătatea lunii februarie”, a declarat pentru gândul Sebastian Constantinescu, director Travel Planner.

La 4 stele, 3 nopţi, pentru două persoane în staţiunea Sunny Beach, la Hotel Royal Elenite, costă 180 de euro, cu demipensiune, şezlongurile fiind incluse iar parcarea este gratuită. La Hotel Club Evrika, de 4 stele, pentru 3 nopţi două persoane plătesc 158 de euro, hotelul având şi un parc acvatic.

La 5 stele, la Melia Grand Hermitage, care are 720 de camere, 3 nopţi costă 337 euro, pentru două persoane, cu taxele de staţiune incluse.

“În acest an, în general turiştii au preferat sejururi de 3 nopţi, de Paşte, nu de 1 Mai. Dar sunt şi 25-30% dintre clienţi care au cumpărat sejururi de 6 nopţi, pentru toată minivacanţa de 1 Mai şi de Paşte din acest an, cu precădere pentru hoteluri foarte bune. De obicei hotelurile bune, care sunt şi mai scumpe, se vând primele”, ne-a spus Sebastian Constantinescu.

Bulgarii aşteaptă cu 10% mai mulţi români faţă de 2012. Cum s-au pregătit hotelierii bulgari

citeste articolul intreg  pe gandul.info

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.