spot_img
spot_imgspot_img
18.3 C
Vaslui
03-iun.-2024

Românii vor reintroducerea pedepsei cu moartea şi schimbarea zilei naţionale

- Advertisement -

Reintroducerea pedepsei cu moartea pentru “jaf la drumul mare”, dreptul la armament letal doar cu buletinul, 10 mai – Zi Naţională a României pentru că e cald şi introducerea votului obligatoriu pentru eliminarea “matraprazlâcurilor”. Acestea sunt doar câteva dintre propunerile de modificare a Constituţiei pe care românii i le-au transmis fie preşedintelui comisiei de revizuire, liberalul Crin Antonescu, fie direct pe adresa forumului constituţional.

Ca să nu piardă ocazia, unii dintre cei care i-au scris l-au avertizat chiar pe Antonescu că, dacă nu ţine cont de propunerile poporului, ar putea să-şi piardă scaunul.

Şi nu uitaţi: aţi ajuns la putere nu datorită unui val de simpatie al românilor, ci pe un val de ură la adresa adversarilor dvs. politici. Situaţia se poate schimba oricând„, i-a scris un braşovean şefului Senatului.

În acelaşi ton, înainte de a sugera modificări pentru fiecare articol din Constituţie, o femeie i-a rugat pe reprezentanţii poporului să le citească şi să ţină cont de ele.

Ca membră responsabilă a societăţii române, vă rog să citiţi cu atenţie însemnările ce le-am făcut pe marginea fiecărui articol din Constituţia actuală şi să ţineţi cont de ele. le fac cu intenţia de a-mi ajuta poporul ajuns la sapă de lemn cu ajutorul acestei Constituţii, care subjugă totul voinţei politice sau interselor anumitor grupuri de ocoliţi. A se citi cu Constituţia pe masă!, se arată în solicitare.

Dacă majoritatea parlamentarilor mai lasă loc de discuţii pe anumite propuneri, deputatul UDMR Mate Andras le desfiinţează de la început.

“Forumul este făcut pentru a dezbate acele propuneri pe care noi le-am trimis, modificările se fac în comisia parlamentară. Fiecare cetăţean poate să propună orice, dar noi nu le susţinem sub nicio formă, nici armele letale, nici pedeapsa cu moartea, nici vot obligatoriu”, a declarat Mate.

Reintroducerea pedepsei cu moartea

Pentru a stopa “jafurile la drumul mare” şi “violurile în grup sau izolat”, mai multe persoane au propus reintroducerea pedepsei cu moartea. Încalcă sau nu normele Uniunii Europene, asta contează mai puţin: românii vor ca delincvenţii să fie pedepsiţi mult mai aspru.

Să se prevadă şi să se accentueze pedeapsa cu moartea pentru infracţiunile: crimă intenţionată, jaf la drumul mare, tâlhărie, violare pe timp de zi şi de noapte a proprietăţii private, violurile în grup sau izolat, pruncuciderea şi altele de acest gen grav„, se arată în formularul unui “cetăţean român aparţinând societăţii civile”, din comuna Merişani, judeţul Argeş.

Mânat de “experienţa tristă, frustrările şi traumele provocate”, un bucureştean a cerut şi el reintroducerea pedepsei cu moartea, chiar dacă, spune el, propunerile sale sunt formulate neprofesionist.

Datorită comportamentului odios şi antiromânesc practicat ca nişte bocitoare trădătoare de ţară de către unii politicieni în UE şi în altă lume, punând interesele lor personale şi de gaşcă înaintea celor ale cetăţenilor români care îi plătesc cu f.f. mulţi bani, aducând grave prejudicii statului român prin informări nereale […] Vă trimit anexate prezentei câteva propuneri, formulate nu tocmai profesionist ci, pe măsura priceperii mele, cu rugămintea de a fi analizate şi luate în calcul. Respectivele propuneri îşi găsesc motivarea prin experienţa tristă trăită de majoritatea românilor – printre care mă regăsesc şi eu – datorită frustrărilor şi traumelor provocate, incredibil de abuziv şi de nedrept, de autorităţi. Propun reintroducerea pedepsei cu moartea în cazuri extreme, ca: crimă, pedofilie, incest, viol urmat de crimă, trafic de carne vie, proxenetism…„, se arată în scrisoarea bucureşteanului.

Parlamentarii nu sunt tocmai încântaţi de o astfel de propunere. Deputatul PSD  Bogdan Diaconu nu crede  în eficienţa măsurii, privind-o ca pe o involuţie. “Umanitatea a luptat mult pentru abolirea pedepsei cu moartea. Dacă multe lucruri nu s-au schimbat odată cu revoluţia, acest lucru rămâne simbolic. Cred că oamenii trebuie trataţi ca oameni, iar pedeapsa să aibă rol de educare şi prevenţie. Nu cred că pedeapsa cu moartea ar fi un exemplu foarte eficient, poate doar bun. Societatea românească a evoluat, nu cred că e cazul să ne întoarcem”, a mai spus deputatul.

Mai mult, el crede că introducerea pedepsei cu moartea ar putea creşte numărul sinuciderilor. “Există pericolul ca o serie de sinucigaşi să ajungă la crime doar pentru a-şi grăbi sfârşitul”, a glumit Diaconu.

Pe de altă parte, când vine vorba despre pedeapsa cu moartea, deputata PNL Alina Gorghiu, membră în Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei, nu lasă loc de amuzament.

„Sunt multe propuneri neserioase cu argumente la fel de neserioase, dar nu putem nici să le punem în discuţie, nici să-i împiedicăm pe oameni să facă propuneri. Nu mai putem glumi cu pedeapsa cu moartea, când vine vorba de tortură nu există loc de discuţii. Cred că totuşi am evoluat în ultimii 20 de ani”, a spus Gorghiu.

Ghidat tot de Jurământul lui Hipocrate, depus ca medic, deputatul Ciuhodaru spune că vrea să salveze vieţi, nu să facă o lege prin care să le ia.

“Este o problemă veche, chiar mai sunt ţări care menţin pedeapsa cu moartea, cred că prin Algeria. Vreţi să fim ca Algeria? Eu nu susţin aşa ceva, eu trebuie să salvez vieţi, nu să le iau”, a precizat pepededistul.

Cu toate că spune că nu ar fi o măsură potrivită pentru România, propunerea a avut totuşi un efect asupra deputatului Nica. Nu o susţine, dar crede în înăsprirea pedepselor din Codul Penal.

“E un semnal de alarmă pentru noi legiuitorii că trebuie să lucrăm la Codul penal şi să înăsprim pedepsele pentru ca efectul să fie cel scontat, de descurajare a acestor fapte”, a completat Nica.

Nici senatorul PNL Ioan Ghişe nu crede că în România s-ar putea reintroduce pedeapsa cu moartea, dar precizează că înţelege raţionamentul românilor care au făcut această propunere.

„Este firesc să existe astfel de dorinţe din cauza gradului mare de nedreptate şi de frustare care a dus oamenii la exasperare. Introducerea pedepsei cu moartea poate inhiba criminalitatea, dar introducerea ei în Constituţie este exagerată, poate doar în Codul penal, deşi nu cred că vreun parlamentar ar aproba aşa ceva”, a declarat senatorul.

Dreptul la armament letal

Un român propune ca armele să poată fi cumpărate doar cu buletinul, ca la produsele electrocasnice. Cu toate acestea, nu vrea ca armamentul să fie chiar la liber, ci propune totuşi o condiţie: să ai peste 25 de ani. „Propun introducerea dreptului la autoapărare prin deţinerea de armament cu glonţ de către orice persoană fizică sau juridică, care a împlinit vârsta de 25 de ani, achiziţia armelor şi muniţiei fiind făcută doar cu buletinul”, transmite el.

„Asta mai lipsea în societatea noastră, să le dăm arme doar cu buletinul ca pe vremea lui Ceauşescu. El şi-a căutat-o cu lumânarea de-a păţit ce-a păţit”, a reacţionat deputatul PDL Gheorghe Tinel.

Intrigat de această propunere, deputatul PSD Ciprian Nica, membru în comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei, spune că este una neserioasă, legea fundamentală având nevoie de amendamente care să reglementeze mai bine relaţia dintre instituţiile statului.

“Asta este o propunere total neserioasă. Noi avem o Constituţie bună, dar au fost situaţii când viaţa ne-a demonstrat că sunt unele lucruri care nu au fost incluse, trebuie reglementată mai bine relaţia dintre instituţiile statului, nu altele”, a declarat Nica.

Nici măcar Bogdan Diaconu, care are mai multe iniţiative legislative la activ, nu susţine legalizarea portului de arme letale doar cu buletinul. „Aşa ceva nu se poate”, exclamă el.

“Oriunde în lumea civilizată armamentul letal e supus unui regulament special. Nu e posibil doar cu buletinul, e nevoie de examen psihologic, de cursuri de mânuire a armei, nu se poate la liber”, a explicat Diaconu.

De teama de a nu avea şi mai mulţi pacienţi la urgenţe, deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru, medic de profesie, spune că nu va încuraja astfel de propuneri. “Există legi de acest gen şi în alte state şi chiar acum mă uitam pe o ştire cu o bătaie într-o parcare. Dacă am da dreptul la armament letal ar însemna să-mi cresc numărul de pacienţi la urgenţe şi am destui, am suficientă activitate. Nu cred că siguranţa României ţine de faptul că am avea dreptul la armament letal”, a declarat Ciuhodaru.

Schimbarea Zilei Naţionale a României

Un alt cetăţean a propus schimbarea Zilei naţionale a României de la 1 Decembrie la 10 Mai, pe motiv de anotimp.

De ce? Pentru că ”este o perioadă a începuturilor, a speranţei, un anotimp al înfloririi naturii şi a bucuriei, pe când decembrie este un anotimp al tristeţii care sugerează un sfârşit”, se arată în propunerea redactată.

În parţial acord cu el, Ciprian Nica recunoaşte că decembrie înseamnă sfârşit, însă unul al luptelor românilor. Pentru el, ziua de 1 Decembrie înseamnă forţă şi unire.

“Aşa este, decembrie simbolizează sfârşitul, dar sfârşitul unor secole de lupte şi de dorinţă arzătoare a poporului român din cele trei ţări sau principate, cum erau înainte. Dacă unii vor 10 mai, foarte bine, dar 1 Decembrie înseamnă forţă, înseamnă unire, înseamnă mai mult decât 10 mai. Ce dacă e frig şi ceaţă, există şi riscuri”, a spus deputatul PSD.

Dacă ar fi să ne alegem ziua naţională în funcţie de anotimp, deputatul PDL Gheorghe Tinel ar alege să rămână iarna. Tot el se întreabă cum ar fi dacă toţi am veni să propunem ca Ziua Naţională să fie în funcţie de alte evenimente.

„1 Decembrie trebuie să rămână, nu trebuie să uităm că datorită acestei zile muntenii, moldovenii şi oltenii sunt toţi la un loc. Aşa şi eu iubesc iarna pentru că sunt născut iarna. Poate cineva vrea ca ziua naţională să fie toamna, că atunci se coc strugurii sau de mărţişor, ca să facem nişte cadouri femeilor”, a declarat Gheorghe.

Bogdan Diaconu a propus anterior declararea zilei de 9 mai zi liberă naţională, pentru a marca proclamarea independenţei României. Propunerea cu schimbarea zilei naţionale, depusă la Forumul Constituţional, a venit în contradicţie cu iniţiativa lui Diaconu, după cum spune el, cu precizarea că face parte dintr-un curent monarhist dornic de a denatura adevărul.

“E greşit, pe 9 mai s-a proclamat independenţa României. Această propunere cu 10 mai vine din partea unui curent monarhist care încearcă să mute adevărului istoric şi să se confunde cu Ziua regelui. Nu poate fi corelată cu iniţativa mea pentru că sunt intenţii diferite, eu vreau să punctez adevărul istoric, iar aceasta este de denaturare a lui”, a explicat Diaconu.

Ca multe alte propuneri, liberala Gorghiu a catalogat-o şi pe aceasta drept „interesantă”. În consecinţă, ea spune că „va fi tratată ca atare”.

„Eu nu vreau să jignesc pe nimeni, dar sunt unele propuneri de care mă cam îndoiesc că vor fi luate în seamă. Cineva mai voia să-l declarăm prin Constituţie pe Moş Crăciun persona non-grata, de exemplu. Nu, nu putem discuta despre aşa ceva, este exagerat să modificăm Constituţia în funcţie de lungimea zilei sau de temperaturile de afară”, a precizat ea.

Tot legat de simbolurile României, Ciprian Nica susţine o altă propunere a unui cetăţean român: modificarea drapelului românesc. Mai precis, el vrea adăugarea stemei României pe steagul ţării, sub care să fie scris Nihil Sine Deo (Nimic fără Dumnezeu).

“Chiar o să propun acest lucru. Suntem creştini cu toţii, chiar dacă mai apare apare şi câte un pledant pentru homosexualitate, care e ateu. Voi pleda pentru introducerea stemei României pe steag, cu scris dedesupt Nihil Sine Deo, trebuie să luăm din istorie”, a declarat Nica.

Votul obligatoriu şi contorizarea voturilor nule

În speranţa de a combate frauda electorală şi de a moderniza România, un român din Deva ar dori ca votul să fie obligatoriu, pentru ca toate “matraprazlâcurile” să fie eliminate.

citeste tot articolul

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.