spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
29-mai-2024

CIA a pompat zeci de milioane de dolari în bani lichizi în administratia de la Kabul pentru a-si extinde influenta

- Advertisement -

Autor: Paul Ciocoiu

De peste un deceniu, Agentia Centralã de Informatii (CIA) transferã direct cãtre presedintele afgan Hamid Karzai milioane de dolari în bani lichizi, ajungând sã alimenteze astfel o retea extinsã de coruptie pe care însisi diplomatii americani de la Kabul vor sã o distrugã, dezvãluie cotidianul New York Times.

“Lunã de lunã, de peste zece ani, pachete de dolari americani în valize, rucsacuri sau pungi de plastic sunt transferate cu amabilitatea CIA direct la biroul presedintelui afgan în functie”, conform ziarului, care citeazã fosti si actuali membri din anturajul liderului de la Kabul. Astfel, dupã cum scrie New York Times, Hamid Karzai a intrat în posesia a zeci de milioane de dolari în numerar.
“Noi îi numeam ,,bani-fantomã” – veneau în secret si dispãreau în secret”, a declarat publicatiei mentionate Khalil Roman, fostul sef de cabinet al al lui Hamid Karzai în perioada 2002-2005.

În acest mod, potrivit New York Times, CIA cumpãrã loialitatea presedintelui afgan si a anturajului sãu, datã fiind influenta presedintiei afgane la nivelul aparatului central, iar acestia din urmã pot la rândul lor cu ajutorul banilor cash sã negocieze cu sefii militari locali, majoritatea implicati în trafic cu dorguri.

Experti, citati de ziar, considerã cã în acest fel este subminatã strategia de iesire a Washingtonului din Afganistan pentru cã în prezent sunt putine dovezi privind o crestere semnificativã a influentei CIA în urma transferurilor financiare consistente.

“Cea mai mare sursã de coruptie din Afganistan se aflã în Statele Unite ale Americii” – redã publicatia mentionatã cuvintele unui oficial american anonim. Banii au ajuns sã ungã rotile aceluiasi mecanism de coruptie pe care diplomatii americani încearcã acum sã îl destructureze, conchide NYTimes.

CIA opereazã în acest mod de la interventia SUA în Afganistan la sfârsitul anului 2001, mai scrie ziarul, care adaugã cã, astfel, a fost cumpãratã loialitatea mai multor sefi de trib afgani, printre care si Mohammed Qasim Fahim, actualul prim-vicepresedinte al Afganistanului.

Plãtile în numerar la biroul presedintelui afgan nu par sã fie supuse supravegherii si restrictiilor privind ajutorul american oficial pentru Afganistan. De asemenea si programele de asistentã oficiale ale CIA în aceastã tarã cum ar fi finantarea agentiilor de informatii afgane si nu par sã încalce legile din SUA.
Cititi mai mult: CIA a pompat zeci de milioane de dolari în bani lichizi în administratia de la Kabul pentru a-si extinde influenta – International > EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.