spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
19-mai-2024

Ciorbă de miel, drob de miel, friptură de miel – câţi miei se vor vinde în România în această săptămână. HARTA PREŢURILOR pentru masa de Paşte

- Advertisement -

Românii încep pregătirile pentru masa de Paşte, a cărei vedetă este carnea de miel. Ciorba de miel, drobul de miel sau friptura de miel vor fi şi anul acesta pe masa familiilor de români, nu mai puţin de 3 milioane de miei urmând a fi sacrificaţi şi vânduţi în această săptămână.

Românii vor cheltui de Paşte pe ouă, cozonaci şi carnea de miel aproximativ 165 de milioane de euro, reiese din calculele făcute de gândul pe baza informaţiilor oferite de producătorii din domeniu.  Potrivit estimărilor lor, în acest an, în perioada Sărbătorii Pascale, populaţia va cumpăra aproximativ 50 de milioane de ouă, circa 8 milioane de cozonaci şi 3 milioane de miei, în valoare de aproximativ 730 de milioane de lei, echivalentul a circa 165 de milioane de euro.

REŢETĂ DE PAŞTE: Trei modalităţi simple de a găti ciorba de miel

REŢETE DE PAŞTE. Trei modalităţi simple de a găti DROBUL DE MIEL şi de pui

REŢETE DE PAŞTE. Trei metode simple de a prepara FRIPTURA de MIEL

De Paşte, crescătorii de miei spun că vor vinde carcasa cu 20-25 de lei pe kilogram şi estimează vânzări mai reduse cu până la 30% faţă de anul trecut, din cauza scăderii puterii de cumpărare. Cei mai optimişti însă spun că în minivacanţa de Paşte bugetarii ar putea fi tentaţi să facă mai multe cumpărături, între care să se numere şi tradiţionalul miel.

În timp ce în marile reţele de supermarketuri din Capitală mielul întreg se vinde cu 30 de lei pe kilogram, crescătorii de ovine din ţară contactaţi de gândul se aşteaptă să vândă mieii la preţuri de cel mult 25 de lei pe kilogram, deşi deocamdată nu prea au comenzi.

Luând în calcul faptul că de Paşte românii cumpără de regulă circa 3 milioane de miei, presupunând o greutate medie a unui miel întreg de 8 kilograme şi un preţ mediu de 25 de lei pe kg, reiese că rom\nii vor cheltui doar pe miel circa 600 de milioane de lei.

Romalimenta preconizează scumpiri ale cărnii de miel

Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat recent, la un post de televiziune, că în perioada Paştelui carnea de miel s-ar putea scumpi cu 5-6% faţă de anul trecut, pentru a acoperi cheltuielile crescătorilor.

Pe de altă parte, la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine, Marcel Andrei, a precizat la Sibiu, citat de Mediafax, că mielul în carcasă se va vinde cu 30 de lei kilogramul. El a precizat că fermierii au avut costuri foarte mari cu întreţinerea oilor în această iarnă, dar se ţine cont şi de puterea de cumpărare.

Întrebat cu cât vor putea cumpăra românii carne de miel de Paşti, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine, Marcel Andrei, a răspuns că „totul depinde de piaţă”.

Crescătorii de oi din Argeş mizează pe un preţ de 25 lei pe kg şi vânzări mai mici faţă de 2012

În Argeş, preţul carcasei de miel este estimat la 25 de lei pe kilogram. „Deocamdată nu se vinde. Avem semnale mai slabe faţă de anul trecut, de la potenţiali cumpărători. Preţul nostru este de 25 de lei pe kilogram pentru carcasă, este puţin mai mare faţă de anul trecut, mai ales ca urmare a preţului mai mare la furaje”, a declarat pentru gândul Ion Hiru, reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Argeş.

Costică Rusu, reprezentantul Asociaţiei crescătorilor de ovine şi caprine “Proovis”- Bacău, speră să obţină pe carcasa de miel un preţ de 22-23 lei pe kg. „Nu ne aşteptăm să vindem mai mult ca anul trecut. Noi vrem să vindem miei în viu, la sfârşitul lunii mai, cu 10-12 lei pe kg. Faţă de anul trecut preţurile noastre sunt la fel”, ne-a declarat Rusu.

Minivacanţa de Paşte a bugetarilor, motiv de creştere a vânzărilor

În schimb, crescătorii de ovine din Bihor sunt mai optimişti.

Anca Demian, de la Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Păstorul” – Bihor, care reuneşte 700 de membri, este convinsă că în acest an vânzările de miei în perioada premergătoare Sărbătorii Pascale vor fi mai mari faţă de anul trecut, datorită…minivacanţei bugetarilor.

„Faţă de anul trecut, cred că vom avea vânzări mai mari. În vacanţa pe care o au bugetarii în acest an, aceştia vor fi tentaţi să îşi cumpere tot felul de lucruri şi noi credem că îşi vor cumpăra şi miel pentru masa de Paşte”, ne-a spus Anca Demian.

Ea consideră că este prematur să vorbim de preţuri, care depind de cerere şi ofertă. „Ciobanii vor să vândă cât mai scump, iar clienţii vor să cumpere cât mai ieftin. Noi zicem că preţul cu care vom vinde va fi cuprins între  22 şi 25 lei pe kg de carcasă”, a declarat Demian.

Membrii asociaţiei vor vinde în Bihor în pieţele autorizate din judeţ şi din împrejurimi. „Acum se cumpără miei la abatorul specializat din zonă. Preţul cu care sunt achiţionaţi mieii variază între 8,5 şi 9 lei pe kilogram în viu”, a precizat Demian.

Harta preţurilor la ouă şi miei (carcasă)

Click pentru a mări (INFOGRAFIC: gândul.info)

Infografic realizat de Corina Vârlan, pe baza datelor de la MInisterul Agriculturii şi asociaţiile crescătorilor de miei

Scădere a vânzărilor cu 30% faţă de 2012. „De Paştele catolic, până şi italienii au mâncat pui”

Ioan Cioacă, de la Asociaţia de Producători şi Produse Tradiţionale – Braşov, spune că are experienţă de 50 de ani în creşterea oilor. Asociaţia are 900 de membri, care deţin în total 300.000 de ovine.

Cioacă este de părere că în acest an vânzările de miei ale membrilor asociaţiei pe care o reprezintă vor fi mai mici cu 30% faţă de anul trecut. „Este marfă multă, dar puterea de cumpărare a scăzut foarte mult. Eu am şi un restaurant şi constat asta. Şi nici exportul nu mai merge cum mergea în alţi ani. Cine spune altceva, minte. Chiar şi un grec, care are un complex de îngrăşare a oilor, în apropiere, la Paleologu, ne-a spus că anul ăsta, de Paştele catolic, doar 4 tiruri a exportat în Italia. Cică şi italienii anul asta de Paşte au mâncat carne de pui, nu au mai avut bani să cumpere miel”, ne-a declarat Ioan Cioacă.

„Nici arabii nu mai cumpără ca altădată”

Şeful ciobanilor din Braşov se plânge că mioarele autohtone nu mai au atât de mare trecere la export, ca în urmă cu câţiva ani.

„Chiar azi m-au întrebat 4-5 membri din asociaţie dacă nu am auzit de cineva interesat să cumpere mai mulţi miei, că nu mai ştiu ce să facă cu ei. Nici arabii nu au mai venit să ia miei de la noi, de doi ani. Au războaie acolo, la ei”, spune Cioacă.

El crede că preţul cu care ciobanii din Braşov vor vinde mieii de Paşte va fi „mai mic de 25 de lei pe kilogram, poate chiar de 20 de lei”, din cauza scăderii puterii de cumpărare a populaţiei.

Preţul la export – 2,7 euro pe kg în viu-, mai mare faţă de cel de pe piaţa internă

Sunt însă şi crescători de ovine care se laudă că încă le merge bine afacerea. Gigică Apostol, patronul firmei Tolil Company, din Tulcea, ne-a declarat că, deşi vânzările de miei au mers mai prost ca anul trecut, totuşi are clienţi pentru export.

„Nu ne interesează piaţa internă, unde nu merg vânzările. Noi vindem doar la export, în Iordania, Libia şi chiar în Italia. Preţul cu care exportăm este cuprins între 2,2 şi 2,7 euro pe kilogram, în viu (mai mult decât preţul de 8,5-9,5 lei pe kg, cât se vinde în ţară mielul în viu n.n.). Am vândut la export în acest an cam 50.000 de miei, dar abia acum încolo începem cu adevărat exporturile mari”, ne-a mărturisit Apostol.

Crescătorii de miei din Tulcea iau în calcul că de Paşte preţul va fi de 21-24 lei pe kg de carcasă de miel.

Doi la un miel

În Cluj, Traian Farcaş, reprezentantul Asociaţiei crescătorilor de ovine – Cluj, care reuneşte peste 1.100 de membri, care deţin 300.000 de ovine, este de părere că preţul de Paşte în zonă va fi de 25 de lei pe kg la carcasă şi de 12-15 lei pe kg în viu. „Degeaba cerem noi 30 de lei pe kg, că nu se vinde. Oamenii vin şi se asociază către doi ca să cumpere un miel. La export vindem şi în UE şi în ţările arabe”, a declarat Farcaş.

Miei şi iezi online

Pe site-urile specializate, preţurile anunţate în aceste zile pentru achiziţia de miei variază în medie între 8,5 lei-9,5 pe kg în viu. Tot în această perioadă, pe net se caută şi iezii, care au un preţ mai mic decât mieii, între 20 şi 23 de lei kg de carcasă, faţă de 24-25 de lei kg mielul.

Potrivit celor mai recente date INS, în februarie 2013 comparativ cu februarie 2013, numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 8,2%, respectiv cu 6,3%. Sacrificările de ovine şi caprine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut de 2,0 ori, respectiv de 3,3 ori.

Pe de altă parte, autorităţile ii sfătuiesc pe cumpărători să cumpere carne doar din locurile autorizate sanitar veterinar.

Cumpărăm 50 de milioane de ouă…

….gandul.info

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.