spot_img
spot_imgspot_img
14.4 C
Vaslui
29-mai-2024

Câte victime a făcut Combinatul gălăţean în jumătate de secol

- Advertisement -

* Ziua Securităţii în Muncă, programată săptămâna trecută la ArcelorMittal Galaţi, era cât pe ce să fie umbrită chiar de un accident mortal * Din fericire, victima accidentului produs la începutul săptămânii trecute a supravieţuit şi este, în acest moment, în afara oricărui pericol * În ultimii şase ani s-au înregistrat din ce în ce mai puţine accidente mortale pe platforma siderurgică: opt în 2006, trei în 3007, câte două în 2008 şi 2009 şi unul singur în 2010

În aproape 50 de ani de existenţă, combinatul siderurgic gălăţean a produs peste 300 de morţi, adică o parcelă de cimitir de peste o mie de metri pătraţi. Un calcul simplu ne arată că, în medie, în fiecare an au murit peste 6 oameni în combinat. „300 de persoane înseamnă mult, înseamnă populaţia unui mic sat”, a comentat directorul ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, săptămâna trecută, la Ziua Securităţii în Muncă.

În ultimii doi ani nu a mai fost niciun accident mortal
Din fericire, ArcelorMittal Galaţi pare a fi pe drumul cel bun în ce priveşte securitatea în muncă. Media de şase morţi pe an este pe cale să scadă în următoarea perioadă dacă cifrele din ultimii ani se vor păstra în continuare. Niciun accident de muncă mortal nu s-a mai înregistrat din 2011 încoace, deşi, aşa cum recunoaşte şi conducerea companiei, au fost câteva situaţii în care o serie de accidente ar fi putut cu uşurinţă produce victime omeneşti. „Sunt sentimente amestecate în ce priveşte securitatea în muncă. Pe de o parte sunt bucuros că în ultimii doi ani nu au mai existat accidente mortale. Pe de altă parte, au fost câteva accidente care cu uşurinţă se puteau transforma în accidente mortale. Cel mai recent caz este al unui tânăr, Mihăiţă, pe care l-am vizitat la spital şi vă pot spune cu bucurie că viaţa nu îi este pusă în pericol. De aceea spuneam că am sentimente amestecate. Avem rezultate bune, dar încă nu suntem complet puşi la punct, încă mai avem mult de muncă”, a spus directorul Bruno Ribo cu ocazia Zilei Securităţii în Muncă.

În ultimii şase ani au fost 16 accidente mortale
Din 2006 şi până astăzi, nu mai puţin de 16 persoane şi-au pierdut viaţa în accidente de muncă petrecute pe platforma siderurgică gălăţeană. Opt dintre aceştia erau angajaţi ArcelorMittal, iar opt aparţineau unor contractori ai combinatului. Însă tendinţa este pozitivă, având în vedere că jumătate dintre accidentele mortale din perioada 2006-2012 s-au petrecut chiar în 2006, atunci când şase muncitori aparţinând ArcelorMittal şi doi angajaţi ai unor contractori au decedat la locul de muncă. În 2007 au murit un angajat ArcelorMittal şi doi angajaţi ai unor contractori, în 2008 au decedat un angajat ArcelorMittal şi unul al unui contractor, iar din 2009 încoace doar angajaţi ai contractorilor şi-au pierdut viaţa pe platforma siderurgică: doi în 2009 şi unul în 2010. „Susţin cu tărie spusele domnului Mittal, care afirma că, dacă nu putem produce oţel în siguranţă, atunci nu ne putem considera învingători”, a declarat la întrunirea de săptămâna trecută Robrecht Himpe, director general al Diviziei Europene de Produse Plate.

„Ziua securităţii în muncă, în fiecare zi”
Problema securităţii în muncă este, probabil, unul dintre puţinele capitole la care administraţia ArcelorMittal împărtăşeşte acelaşi punct de vedere cu sindicatele. Liderii prezenţi la întrunirea de săptămâna trecută au subliniat necesitatea continuării măsurilor care au drept scop eliminarea accidentelor de muncă, nu doar a celor mortale. „Sărbătorim astăzi Ziua Securităţii în Muncă, însă eu zic că ziua securităţii în muncă ar trebui să fie în fiecare zi”, a spus Ilinca Diaconu, preşedintele Sindicatului Liber al Siderurgiştilor. „Apreciem eforturile făcute de conducerea companiei în această direcţie şi putem spune că în ultimii ani am reuşit să ne apropiem de ideal. Datorită eforturilor comune, în ultimii doi ani nu s-a mai înregistrat niciun accident mortal de muncă pe platforma siderurgică din Galaţi, în condiţiile în care în restul grupului ArcelorMittal, în anul 2012, nu mai puţin de 29 de oameni şi-au pierdut viaţa. Suntem, aşadar, un caz fericit. Dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche, cum se spune, trebuie să continuăm pe acest drum, trebuie să facem mai multe acţiuni şi să luăm mai multe măsuri pentru ca aceşti ultimi doi ani în care nu am avut evenimente nefericite să nu fie doar simple accidente. Trebuie să transformăm asta într-o regulă”, a spus şi Vasile Crişan, purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG.

Controale la alcool pentru toţi cei care intră în schimb…

…….viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.