spot_img
spot_imgspot_img
13 C
Vaslui
21-mai-2024

De ce fugãriti profesorii adevãrati din scoli? (tabel)

- Advertisement -

I-au dat afarã din sistem, desi nu au înlocuitori

INCREDIBIL Mai multe cadre didactice vasluiene aflate în pragul pensionãrii au solicitat prelungirea activitãtii la catedrã ca titulare pentru urmãtorii trei ani, cele mai multe cereri fiind de la învãtãtori si educatoare. Nici una din cererile depuse nu a fost validatã de Consiliul de Adminstratie al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui chiar dacã cele mai multe posturi sunt în continuare vacante. Explicatia ar fi cã locurile respective sunt pãstrate pentru cei care ies acum de pe bãncile facultãtii, politicã deloc rea la prima vedere, dar al cãrui rezultat este foarte riscant din moment ce în anii precedenti rezultatele la titularizare au fost de tot râsul.

La nivelul judetului Vaslui, 38 de cadre didactice care au împlinit vârsta pensionãrii si-au depus dosare pentru prelungirea activitãtii sau revenirea la catedrã pentru urmãtorii trei ani. Dacã în alte judete inspectoratele au sustinut aceste demersuri ale profesorilor tocmai din dorinta de a pãstra pe functii persoane cu o bunã pregãtire profesionalã, la Vaslui, Consiliul de Administratie al ISJ-ului nu a validat nici unul dintre dosare, chiar dacã marea majoritate îndeplinea criteriile de performantã pentru a primi prelungire. Dascãlii sunt nemultumiti de decizia Consiliului de Administratie mai ales cã cele mai multe posturi au rãmas vacante dupã etapa de pretransfer. Contestatiile vizând nevalidarea s-au depus în perioada 24-25 aprilie, toate cele 14 contestatii fiind respinse. Conform Legii educatiei nationale nr. 1/2011, art. 284, personalul didactic de conducere, de îndrumare si de control din învãtãmântul de stat se pensioneazã la data împlinirii vârstei legale de pensionare. Dupã data împlinirii vârstei legale de pensionare, se interzice îndeplinirea oricãrei functii de conducere, de îndrumare sau de control, dascãlul având dreptul de a se pensiona inclusiv în timpul anului scolar, cu aprobarea consiliului de administratie al unitãtii de învãtãmânt, respectiv al inspectoratului scolar. Dascãlii pot desfãsura în continuare activitãti didactice, salarizate prin plata cu ora. La articolul 284, dupã alineatul (5) s-au introdus douã noi alineate, alineatele (6) si (7) , cu urmãtorul cuprins: „(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (2), în cazul în care în unitãtile de învãtãmânt normele/posturile didactice nu pot fi acoperite cu titulari, personalul didactic din învãtãmântul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul stiintific de doctor, care dovedeste competentã profesionalã deosebitã, poate fi mentinut, cu aprobarea anualã a consiliului de administratie, ca titular în functia didacticã pânã la 3 ani peste vârsta de pensionare, la cerere, conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului Educatiei, Cercetãrii, Tineretului si Sportului. (7) Personalului didactic care a avut calitatea de titular si care nu a depãsit cu 3 ani vârsta de pensionare i se poate recunoaste aceastã calitate de cãtre consiliul de administratie, conform metodologiei prevãzute la alin. (6), cu conditia renuntãrii la pensie pe perioada în care rãmâne titular.”

Cadre didactice din ce în ce mai slabe

Din nefericire, prelungirea de activitate se aprobã în functie de politicile de personal ale fiecãrui inspectorat în parte. Cadrele didactice care vin din urmã nu se ridicã la înãltimea predecesorilor lor, grãitoare în acest sens fiind rezultatele foarte slabe obtinute în ultimii ani la titularizare. Anul trecut, în judetul Vaslui, s-au prezentat la titularizare doar 512 dascãli (din peste 700 înscrisi). 144 de candidati au picat examenul, având note sub 5, iar 164 au luat note cuprinse între 5 si 6,99.

Iatã cadrele didactice de care ISJ Vaslui „nu mai are nevoie”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.