spot_img
spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
19-mai-2024

Ce riscă cei care stau în preajma oamenilor depresivi

- Advertisement -

Gândurile negative sunt la fel de molipsitoare precum virusul gripal. Dupã câteva luni în preajma unei persoane depresive, spun cercetãtorii americani, chiar si cei mai optimisti oameni ajung sã resimtã o stare acutã de melancolie. Vestea bunã este cã si gândirea pozitivã „se ia” la fel de usor.
Desi cei mai multi oameni vãd depresia ca pe un dezechilibru al chimicalelor din creier, oamenii de stiintã ai Universitãtii Notre Dame din SUA spun cã, de fapt, persoanele de care te înconjori pot sã-ti transmitã în mod direct acea o stare de tristete profundã. “Modul de gândire joacã un rol vital în riscul de a dezvolta o depresie”, crede coordonatorul studiului Gerald Haeffel, profesor asociat la clinica de psihologie a Universitãtii Notre Dame.

Iar cei mai usor de influentat în aceastã privintã, spun cercetãtorii, sunt studentii, care trebuie sã convietuiascã laolaltã cu alti colegi, ajungând astfel sã împãrtãseascã cu ei acelasi tipar de gândire.
Autorii studiului au demonstrat acest lucru observând peste 100 de studenti de la o universitate privatã, 42 de bãieti si 66 de femei care locuiau cu tineri de acelasi sex în camerã. Au fost testati mai apoi la o lunã distantã, la trei si la sase luni, printr-un formular online menit sã le mãsoare modul de gândire, nivelul de stres si eventuale simptome ale depresiei. Haeffel si echipa lui au descoperit cã tinerii care au stat în preajma depresivilor de tip “melancolic” au fost si cei mai afectati. “Colegii acestor studenti s-au concentrat pe cât de tristi sunt, au încercat sã înteleagã cauza gândurilor negre si s-au îngrijorat si mai mult luând în calcul implicatiile sociale ale acestei stãri de supãrare. La polul opus, colegii studentilor binedispusi, au trecut repede peste necazuri, focalizându-si atentia pe alte lucruri, mai vesele”, explicã cercetãtorul.
Din fericire, echipa doctorului Haeffel a descoperit cã optimismul este la fel de contagios precum depresia.

doctorulzilei.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.