spot_img
spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
19-mai-2024

NU-I A BUNĂ: Deficitul A CRESCUT cu 23% în primele trei luni

- Advertisement -

Creşterea cheltuielilor autorităţilor a fost mai mare decât ceea ce s-a obţinut în plus la veniturile bugetare în primele trei luni. Rezultatul? Deficitul bugetar a ajuns la 4,1 miliarde de lei, cu 23% peste rezultatul din primul trimestru din 2012.

Astfel, în perioada ianuarie – martie, încasările din taxa pe valoarea adăugată şi cele din accize au salvat veniturile bugetare. Veniturile din accize au urcat cu circa 400 de milioane de lei faţă de primele trei luni din 2012, la 4,56 miliarde de lei.

De asemenea, încasările din TVA au crescut cu peste un miliard de lei, până la 12,1 miliarde de lei.

Cu aproximativ 600 de milioane de lei au crescut şi veniturile din impozitul pe salarii şi venit, până la 5,8 miliarde de lei.

Impozitul pe profit a continuat să aducă mai puţini bani la buget, diferenţa faţă de ce s-a colectat în primele trei luni din 2012 fiind de circa 300 de milioane de lei.

Cavalcada cheltuielilor

Chiar dacă fiscul a avut performanţe mai bune ca anul trecut pe partea de încasări, cheltuielile angajate de guvernul Ponta au cântărit greu în balanţa bugetară.

Astfel, majorarea salariilor a însemnat cheltuieli cu nu mai puţin de două miliarde de lei mai mari în primele trei luni din 2013 faţă de aceeaşi perioada a anului trecut. În timp ce în ianuarie – martie 2012 fondurile alocate pentru personal au fost de 9,5 miliarde de lei, în primul trimestru din acest an au urcat la 11,5 miliarde de lei.

Deşi ar fi trebuit să fie caracterizate de un regim de austeritate, şi cheltuielile cu bunurile şi serviciile au ieşit din schemă: în timp ce în primul trimestru din 2012 acestea au fost de 7 miliarde de lei, în aceeaşi perioadă din 2013 au ajuns la 7,8 miliarde de lei.

Cheltuielile cu dobânzile au crescut de asemenea, de la 2,6 miliarde în T1 2012, la 3 miliarde în primul trimestru din 2013.

În schimb, banii către investiţii au fost mai puţini decât anul trecut: în primele trei luni scăderea a fost de circa 300 de milioane de lei, până la aproape 3,6 miliarde de lei.

EVZ.ro
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.