spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Stolojan, Vanghelie, Iohannis, Căncescu, Nicuşor Constantinescu şi Florin Popescu, acuzaţi de ANI de conflict de interese, fals în declaraţii şi avere nejustificată

- Advertisement -

Agenţia Naţională de Integritate susţine, într-un comunicat public, că Theodor Stolojan (PDL), Marian Vanghelie (PSD), Klaus Iohannis (PNL), Nicuşor Constantinescu (PSD), Aristotel Căncescu (PNL) şi Florin Popescu (PDL) au încălcat legislaţia privind incompatibilităţile, nu îşi pot justifica averea sau au comis fals în acte. Theodor Stolojan este acuzat de fals în declaraţii pentru că nu şi-a declarat acţiunile deţinute la Transgaz SA. Marian Vanghelie este acuzat că nu poate justifica 180.000 euro din averea sa. Klaus Iohannis, Nicuşor Constantinescu şi Aristotel Căncescu sunt acuzaţi de incompatibilitate pentru că au deţinut, pe lângă funcţiile în care au fost aleşi, respectiv de şefi de Consiliu Judeţean sau primar, şi alte funcţii. Florin Popescu este acuzat că, în calitate de preşedinte de Consiliul Judeţean, a semnat mai multe contracte pentru o firmă la care a deţinut acţiuni.

Stolojan nu şi-a declarat acţiunile de la Transgaz

Theodor Stolojan este acuzat de ANI de fals în declaraţii. Agenţia susţine că Stolojan nu a menţionat în declaraţia de avere depusă la Parlamentul European că deţine acţiuni la Transgaz. Potrivit ANI, Stolojan nu a menţionat în declaraţia de avere acţiuni în valoare de 94.000 de euro pe care le deţine la la Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” S.A. Mediaş.

”În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, de către Theodor Dumitru Stolojan întrucât nu a menţionat în declaraţiile de avere şi de interese, completate la data de 25.05.2012, acţiunile deţinute la Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „TRANSGAZ” S.A. Mediaş, a căror valoare la data completării declaraţiilor era de aprox. 94.000 euro, încălcând astfel prevederile art. 292 din Codul Penal al României”, se arată în comunicatul ANI. Potrivit sursei citate, Stolojan a devenit acţionar al Transgaz în aprilie 2012 şi a primit dividende în valoare de 58.896 lei.

”La data de 14.05.2012, data de înregistrare pentru plata dividendelor, Theodor Dumitru Stolojan deţinea un număr de 2.356 acţiuni pentru care a încasat în anul 2012 un dividend net în valoare de 58.896,23 lei”, susţine ANI. Agenţia a precizat că a sesizat Parchetul General pe numele lui Stolojan pentru că acesta ar fi comis infracţiunea de fals în declaraţii.

VEZI AICI COMUNICATUL ANI

Vanghelie nu poate justifica 180.000 de euro din avere

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, este acuzat de ANI că nu poate dovedi provenienţa a 180.000 de euro din averea pe care o deţine. ANI susţine că, în perioada 2008-2011, Vanghelie a realizat venituri salariale în cuantum de 253.199 de lei, ”iar modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 1.040.445,45 lei, rezultând o diferenţă nejustificată de 787.246, 45 lei (aprox. 180.300,59 Euro)”.

ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti care poate dispune confiscarea sumelor depistate de agenţie ca fiind fără acoperire.

ANI a mai precizat că Vanghelie a fost notificat de trei ori în cadrul procedurilor derulate şi că i-a solicitat să îşi prezinte punctul de vedere, dar primarul Sectorului 5 nu a transmis nici un fel de clarificări pe adresa Agenţiei.

VEZI AICI COMUNICATUL ANI

Primarul Iohannis, acuzat de incompatibilitate

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, este acuzat de ANI de incompatibilitate. Potrivit inspectorilor ANI, Iohannis a deţinut simultan funcţiile de primar şi cele de reprezentant al primăriei în cadrul S.C. APĂ CANAL S.A. Sibiu şi şi S.C. PIEŢE S.A , ambele companii de stat.

”În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Iohannis Klaus Werner se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţine, simultan, atât funcţia de Primar al Municipiului Sibiu, cât şi calitatea de reprezentant al Municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul S.C. APĂ CANAL S.A. Sibiu (începând cu 30.04.2009 şi până în prezent) şi S.C. PIEŢE S.A. (începând cu 05.08.2010 şi până în prezent), încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare”, se precizează în comunicatul ANI.

Agenţia susţine că instanţele au pronunţat deja sentinţe definitive în cazuri similare în care au statuat că un primar nu poate deţine simultan funcţia de edil al oraşului şi de reprezentant în cadrul companiilor, fie ele şi companii de stat.

„Menţionăm ca jurisprudenţă relevantă în materie, rapoarte care au avut acelaşi obiect de evaluare, Sentinţele Civile din 21.11.2012 – nr. 528/CA, nr. 529/CA, 532/CA, respectiv Sentinţa Civilă nr. 557/CA din 03.12.2012, privind mai mulţi aleşi locali (în categoria cărora intră şi primarii), emise de Curtea de Apel Constanţa, prin care s-a reţinut existenţa stării de incompatibilitate în sensul art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare”, mai arată ANI

Klaus Iohannis a fost informat de anchetele ANI şi a depus un memoriu în care îşi prezintă punctul de vedere. Raportul de constatare al ANI poate fi contestat de Iohannis în termen de 15 zile.

Dacă instanţele vor fi de acord cu constatările ANI, Klaus Iohannis nu va mai putea ocupa funcţii publice trei ani.

VEZI AICI COMUNICATUL ANI

Nicuşor Constantinescu, acuzat de incompatibilitate

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost declarat incompatibil de ANI pentru că a deţinut simultan funcţiile de preşedinte de CJ şi cea de reprezentant în cadrul S.C. RAJA S.A.

”În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Nicuşor Constantinescu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20.06.2008 – 23.03.2009, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de Preşesedinte al Consiliului Judeţean Constanţa cât şi calitatea de reprezentant al Judeţului Constanţa în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul S.C. RAJA S.A. Constanţa, încălcând astfel, dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în comunicatul ANI.

Agenţia susţine că există trei sentinţe civile emise de Curtea de Apel Constanţa care stauează că funcţia de preşedinte de CJ este incompatibilă cu aceea de reprezentant în cadrul companiilor de stat.

ANI precizează că Nicuşor Constantinescu a fost înştiinţat de investigaţiile derulate împotriva sa şi că acesta nu a dorit să facă nici un fel de precizări. Potrivit ANI, legislaţia spune că în cazul în care raportul de constatare este menţinut şi după contestarea în instanţă, Nicuşor Constantinescu îşi va pierde mandatul şi nu va mai putea ocupa o funcţie publică eligibilă trei ani după încetarea mandatului.

gandul.info

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.