spot_img
spot_imgspot_img
14.4 C
Vaslui
29-mai-2024

Caz emoţionant în fotbalul românesc! Îşi riscă viaţa ca să mai poată juca: „Îi dau eu un rinichi!”

- Advertisement -

Munca de o viaţă şi speranţele unuia dintre cei mai promiţători portari din România sunt pe cale să se năruiască. Dumitru Vlad Paul (22 de ani) a rămas fără splină în 2007, iar săptămâna trecută i s-a scos rinichiul stâng după o ciocnire violentă, în minutul 30 al partidei UTA – Luceafărul Oradea (2-0).

Chiar dacă viaţa nu i-a surâs deloc, tânărul goalkeeper nu vrea să îşi ia adio de la fotbal. Internat la secţia chirurgie II a Spitalului Judeţean din Oradea, Vlad ar vrea să se ridice din pat, îi e dor deja de mirosul gazonului, dar pe moment abia poate să meargă până la geamul salonului.

„Doctorul mi-a spus că îmi risc viaţa!“

Ziua în care Dumitru repeta performanţa lui Duckadam de la Sevilla e tot mai îndepărtată. În finala campionatului naţional de juniori din 2009, FC Bihor ‑ Steaua, portarul orădean a apărat patru lovituri de departajare. Mama lui i-a adus în salon medalia de campion şi trofeul obţinut în urma acelei finale, pentru a uita preţ de câteva momente că, în locul plonjoanelor, Vlad se chinuie acum să facă o plimbare sau două pe zi până la fereastră şi înapoi.

Am intrat în salon, împreună cu antrenorul Luceafărului Oradea, Florin Farcaş. Vlad ne anunţă din prima, parcă fără a-şi da seama de însemnătatea frazei pe care avea s-o enunţe: „Azi dimineaţă (n.r. – ieri), la vizită, doctorul mi-a spus că n-o să mai pot juca fotbal de performanţă, pentru că îmi pun viaţa în pericol“. A urmat o tăcere de câteva zeci de secunde, apoi tânărul portar şi-a arătat latura luptătoare. „Eu nu sunt împăcat cu gândul ăsta. Sper să nu fie aşa“, a spus Dumitru. De vineri, de la prânz, nu a mai mâncat nimic. E hrănit cu glucoză, prin perfuzii. „Încă mă mai doare. M-am plimbat azi dimineaţă până la geam şi înapoi, dar în rest doar întins am stat, mi-e foarte greu să mă ridic“, a completat portarul Luceafărului.

„De ce m-au externat medicii din Arad?“

Dumitru Paul a rămas fără două organe interne, dar nu se gândeşte să renunţe. Splina i-a fost scoasă în 2007, după un accident suferit într-un meci de juniori. Nenorocirea din acest an a avut două părţi. Prima s-a petrecut pe stadionul UTA, vinerea trecută, după un duel cu un jucător al arădenilor, Sindou Dosso. A doua parte e cea din spitalul din Arad, unde doctorii nu i-au pus diagnosticul corect. Abia a doua zi a fost operat, medicii din Oradea fiind obligaţi să-i scoată rinichiul stâng. „Nu am de ce să fiu supărat pe Dosso, dar nu îmi explic de ce medicii de la Arad m-au externat. Dacă mă diagnosticau corect, poate nu pierdeam rinichiul“, a spus portarul de 22 de ani.

Mama a jucat handbal

Mama lui Vlad a fost handbalistă şi probabil că portarul a moştenit de la ea dragostea pentru sport şi spiritul de luptător. „Dacă s-ar considera că ar fi benefic, dacă aş fi compatibilă, eu i-aş dona un rinichi, ca să poată reveni pe teren. Fotbalul e visul lui, e viaţa lui, dacă el asta îşi doreşte, eu îl susţin. Iar dacă ăsta e sfârşitul şi va fi să nu mai joace niciodată, probabil va face şcoala de arbitri sau de antrenori. Fotbalul e viaţa lui, asta a învăţat, asta i-a plăcut“, a declarat Lucia Paul. Doctorul Ioan Corneliu Negrini, cel care l-a operat pe Dumitru, nu a vrut să facă niciun fel de comentariu pe acest caz.

„Îl sfătuiesc să se lase!“

Totuşi, doctorul Pompiliu Popescu spune că şansele ca Dumitru Paul să revină pe teren sunt destul de mici, mai ales că şi-a pierdut splina şi un rinichi. „Trebuie să fii nebun la cap ca să mai joci în aceste condiţii. El mai poate reveni doar dacă îşi găseşte un donator şi face un transplant pentru un al doilea rinichi. În orice alt caz, îl sfătuiesc să se lase. Ce s-ar întâmpla dacă primeşte încă o lovitură de acest gen? Putem asista la o tragedie. Portarul e mult mai expus decât un jucător de câmp“, a spus medicul echipei naţionale.

De la vârsta de şase ani e tot pe stadion. Vacanţă nu a avut, copilărie nu a avut. Când a primit primele ghete cu cram­poane, le-a luat şi a dormit cu ele în pat
Lucia Paul, mama lui Dumitru

Poate că încă nu realizez ce se întâmplă, dar nu pot să accept faptul că nu voi mai juca. De mic sunt rapidist şi încă mai am visul de a apăra poarta Rapidului
Dumitru Vlad Paul, portar Luceafărul Oradea

E un copil talentat, promitea foarte mult, dar soarta a fost atât de dură cu el. Era unul dintre cei mai liniştiţi jucători pe care i-am avut în ultimii ani la echipă
Florin Farcaş, antrenor Luceafărul Oradea

prosport.ro
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.