spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Zeci de copii riscă să orbească din cauza neatentiei mamelor

- Advertisement -

Zeci de copii riscã sã-si petreacã toatã viata în întune­ric, din cauza mamelor care nu acordã atentia care ar trebui sarcinii. Numãrul nasterilor pre­mature creste de la an la an, iar medicii rescunosc cã de multe ori este declansatã de ne­urmãrirea sar­cinii si nepre­zentarea femeilor la medicul de familie sau la obstetrician.

Pericolul vine de la oxigenul din incubator

Circa 10% din copii care vin pe lume înainte de termen sunt diagnosticati cu retino­patie de prematuritate, care apare dupã nastere, din cauza faptului cã petrec foarte mult timp în incubator, iar retina nu este dezvoltatã suficient. „Prematurii petrec în incubator între douã si patru luni, iar retinopatia de prematuritate apare pentru cã primesc mult timp oxigen si tranfuzii. Oxigenul are o actiune toxicã pentru ochi, de aceea si apare reti­nopatia. Dacã nu ar mai sta în in­cubator, nu ar supravietui, de­oarece orga­nele lor nu sunt dezvoltate”, a declarat prof.dr. Maria Stamatin, directorul medical al Maternitãtii „Cuza Vodã” si sefa Clinicii de Neonatologie. Potrivit acesteia, dacã femeie s-ar prezenta la consultatii pe timpul sarcinii, s-ar vedea dacã existã risc de prematuritate si ar primi indicatii, dar si tratamente, pentru ca bebe­lusul sã nu vinã mai devreme pe lume. Anul trecut, 73 de copii au fost diagnosticati cu retinopatie de prematuritate, iar anul acesta s-au înregistrat pânã acum trei bebelusi sub 32 de sãptãmâni. „Existã cinci stadii de retinopatie de prematuritate. În primele douã stadii nu existã modi­ficãri care sã impunã interventii chirurgicale, ci doar tratament. Stadiul trei necesitã operatie cu laser, în stadiul patru se face operatie în Capitalã, iar în ultimul stadiu nu se mai poate face nimic, pentru cã, dacã are loc dezlipirea completã de retinã, ochiul nu se mai reface”, a declarat dr. Camelia Bogdã­nici, medic specialist oftalmolog. În Iasi, anul trecut la Mater­nitatea „Cuza Vodã”, sapte copii au avut nevoie de operatie cu laser, dupã ce au fost diagnosticati cu retino­pa­tie în stadiul al treilea. „La noi, din anul 2004 existã un program pentru copii cu retinopatie, precum si echi­pa­ment care sã ne permitã sã îi vindecãm. Avem si un oftalmolog care la trei sãptãmâni îi vede pe bebelusi”, a precizat prof. dr. Stamatin.

Zece copii au orbit pentru cã nu au fost diagnosticati corect

În Iasi nu existã însã un aparat indispensabil pentru un tratament precoce, aplicat corect copiilor prematuri. „Este vorba despre un scaner „RetCam”, care existã în Capitalã si care costã peste 20.000 de euro. Acesta culege imagini de pe retina copilului, chiar dacã acesta este foarte mic, care sunt salvate electronic si folosite pentru diagnostic si alegerea tratamentului”, a adãugat dr. Bogdãnici. Potrivit acesteia, în ultimii cinci ani în jur de zece copii din Moldova au orbit pentru totdeauna, deoa­rece nu au fost diagnosticati si tratati la timp. „La maternitatea ieseanã existã apara­turã performantã, iar toti cei care se nasc acolo beneficiazã de un tratament corect. Pro­blema este cã multi copii care se nasc în diferite spitale din Moldova rãmân netratati si, practic, sunt trimisi spre orbire”, a declarat dr. Bogdã­nici. Anual, la Maternitatea „Cuza Vodã” se nasc circa 900 de prematuri, iar indicele de prematuritate a rãmas aproape la fel în ultimii ani, în jur de 13%, desi numãrul nasterilor a scãzut. Dacã în 2009 un numãr de 7.142 de gravide au nãscut, iar 989 de bebelusi erau prematuri, în 2012, 900 de copii adusi pe lume au fost înainte de termen, în con­di­tiile în care nu au nãscut decât 6.000 de femei. „Din pãcate, multe gravide nu se prezintã la medic la timp, iar din a­ceastã cauzã nu se poate iden­tifica riscul de nastere prematurã. Dacã ele ar fi mult mai responsabile, li s-ar spune ce trebuie sã facã pentru ca bebelusul sã nu se nascã mai devreme. Chiar si repausul la pat rezolvã de multe ori astfel de pro­ble­me”, a declarat directorul me­di­cal al maternitãtii. Pentru ca bebelusii sã nu fie nevoiti sã treacã prin diferite operatii dureroase sau chiar sã rãmânã pentru totdeauna cu sechele, medicii înseamnã mamele sã se prezinte la consultatii pe timpul sarcinii.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.