spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Oamenii de afaceri români au iesit la cumpărat de bănci

- Advertisement -

Dupã ce 20 de ani ne-am chinuit sã vindem bãncile românesti, acum avem reversul medaliei: antreprenorii români aleargã sã achizitioneze bãnci sau mãcar actiuni în cadrul institutiilor de credit.

Anul 2013 va fi probabil anul tranzactiilor bancare. Mai mult sau mai putin reusite. Dupã ce Raiffeisen Bank a achizitionat portofoliul de retail al Citibank, iar RBS Bank poartã încã negocieri pentru acelasi tip de tranzactie, ATE Bank s-a vândut, si alte mutãri-surprizã pot apãrea în peisajul bancar românesc. Interesant, însã, este faptul cã principalii actori ai noilor tranzactii nu mai sunt mari jucãtori internationali, ci oameni de afaceri locali.

http://ringierro.adocean.pl/files/wmptgrdpyu/odonomkhck/textadsblue.pngUsor de indeplinit dorinte Cu 3 luni de gratie si 3 luni puncte duble cu Mastercard Forte Detalii aici

Astfel, Piraeus Bank a semnat o întelegere cu omul de afaceri Dorinel Umbrãrescu pentru vânzarea unei participatii de 93,27% în ATE Bank România, valoarea tranzactiei fiind de 10 milioane de euro, potrivit unui comunicãri a Bursei de la Atena. Potrivit aceluiasi comunicat, activele si pasivele ATE vor fi transferate Piraeus Bank România. Vânzarea propriu-zisã a pachetului de actiuni la ATE trebuie sã primeascã avizul autoritãtilor de reglementare. În toamna anului trecut, a apãrut informatia cã un grup format din peste zece oameni de afaceri, printre care Gruia Stoica si Dorel Umbrãrescu, vor prelua afacerea ATE Bank în România. Artizanul tranzactiei se pare cã a fost Marinel Burduja, fost prim- vicepresedinte al Raiffeisen Bank România, acum membru în Consiliul de Administratie al Leumi Bank.

Recent înfiintata Asociatie Forumul Antreprenorilor Români a deschis noi oportunitãti pentru încã o serie importantã de oameni de afaceri interesati de preluãri de active bancare. Astfel, potrivit declaratiilor fãcute de Ioan Niculae, presedintele acestei asociatii, „în maximum douã sãptãmâni va fi functionalã o bancã cu capital privat integral românesc”. Dupã cum a lãsat sã se înteleagã omul de afaceri, este vorba de preluarea unei bãnci existente pe piatã, si nu de înfiintarea uneia noi. La capitalul acesteia poate subscrie orice investitor roman interesat. „Au iesit toate aprobãrile pentru constituirea unei bãnci, numai cu capital românesc. Si eu voi fi printre actionari probabil în baza unei oferte de subscriere”, a declarat Ioan Niculae. Dupã preluarea ATE Bank de cãtre Dorinel Umbrãrescu, întrebat dacã va face parte din actionarii acestei bãnci, Niculae a rãspuns: „Ce treabã am eu cu ce face Umbrãrescu?”, fapt care lasã de înteles cã tranzactia la care s-a referit omul de afaceri nu are legãturã cu ATE Bank, ci cu o altã bancã.

De mentionat cã, la sfârsitul sãptãmânii viitoare, are loc adunarea generalã a actionarilor Bãncii Comerciale Carpatica, aceasta fiind una dintre putinele bãnci la care termenul de subscriere ar fi relativ liber (banca fiind listatã la bursã). Surse din piata bancarã spun cã Ioan Niculae este printre clientii importanti ai Bãncii Carpatica, prezenta sa fiind remarcatã chiar la mai multe sedinte ale bãncii.

Bãncile cipriote, sortite esecului

La polul opus, Banca Centralã a Ciprului a respins ofertele depuse de
Raiffeisen Bank
si Banca Transilvania (o altã bancã cu capital majoritar românesc) pentru cumpãrarea sucursalei din România a Bank of Cyprus. În România existã si Marfin Bank (actionar Laiki care a fost închisã) si care teoretic ar putea fi cumpãratã.

În plus, dupã aceastã operatiune, Bank of Cyprus va scoate cu sigurantã la vânzare pachetul de 9,5% din actiunile detinute la Banca Transilvania. Institutiile financiare internationale BERD si IFC, actionarii semnificativi ai acestei bãnci, nu si-au exprimat intentia de cumpãrare.

Bãnci de vânzare

– RBS Bank a anuntat intentia de a vinde portofoliul de retail. Surse din piatã spun cã Unicredit este în negocieri.

– Banca comercialã Carpatica. De peste un an pe piata bancarã circulã zvonuri despre vânzarea bãncii.

– Leumi bank. Numirea lui Marinel Burduja (artizanul vânzãrii ATE Bank) în consiliul bãncii ar putea sugera cã israelienii sunt dispusi sã vândã.

– Milenium Bank se retrage din mai multe tãri, prin vânzarea subsidiarelor.

capital.ro



- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.