spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
29-mai-2024

Pericolele din spatele ofertelor cu produse traditionale de Paste

- Advertisement -

Patronii de pensiuni si hoteluri momesc clientii cu mese traditionale, însã, sub reclama care promite alimente sãnãtoase, se ascund de multe ori produse din supermarket
Bucãtãresele pregãtesc pasca pentru masa de Paste cu mare migalã

Multi hotelieri preferã sã se aprovizioneze de la supermarket, deoarece preturile produselor traditionale sunt mai ridicate fatã de cele ale celor obtinute industrial. În schimb, ofertele pentru perioada pascalã pun la bãtaie mese copioase cu „produse traditionale”.

Andreea este unul din clientii care au cãzut în capcanã. Anul trecut a plãtit 2.000 de lei pentru un sejur de 5 nopti la o agropensiune. „Într-o dimineatã, i-am vãzut cãrând sacose cu cârnati si carne de miel, cumpãrate de la un supermarket din zonã, iar la masã ne-au spus cã sunt fãcute toate în casã”, mãrturiseste turista.

Unde mai gãsesti mâncare sãnãtoasã

Cele mai mari sanse de a mânca produse traditionale fãcute dupã cum scrie la carte le au turistii care viziteazã zone mai îndepãrtate de marile orase, spune Traian Bãdulescu, consultant în turism. „Cât de traditionalã e masa de Paste, aceasta depinde de zonã. În Bucovina, Mãrginimea Sibiului, Maramures si în Deltã chiar am simtit cã mâncarea are gust autentic”, mãrturiseste acesta.

Umbrela „produs traditional” vinde foarte foarte bine, nu doar în România, ci si în afarã. Folositã mai ales în contextul Sãrbãtorilor Pascale, într-o tarã cu populatie majoritar ortodoxã, aceasta reprezintã „un puternic atu de vânzare”, dupã cum ne-a declarat Razvan Pascu, consultant în turism.

În acest context, o solutie ar fi ca turistii sã meargã la pensiuni recomandate de cunoscuti. Varianta sondãrii internetului în cãutare de recomandãri nu este cea mai bunã, deoarece administratorii îsi posteazã singuri referinte pozitive sau plãtesc pentru a fi promovati de anumite publicatii online. „Aproape în fiecare an, mergem în acelasi loc. Nu am avut surprize neplãcute si, pentru cã suntem clienti fideli, ne-au fãcut si reduceri”, mãrturiseste Marius Alexandru.

De la supermarket e mai ieftin

Administratorii pensiunilor apeleazã cel mai adesea la supermarketuri pentru a umple masa la micul dejun, deoarece este mai greu sã gãtesti „traditional, rapid si pentru un numãr mare de oameni”. În plus, cumpãrând din supermarket scapã de griji, în eventualitatea în care vreun client suferã o indigestie, a adãugat Traian Bãdulescu.

Metodele de obtinere a produselor traditionale sunt foarte costisitoare

Cu ochii pe produsele traditionale

Ministerul Agriculturii (MADR) vrea sã modifice legislatia privind înregistrarea producãtorilor traditionali, prin introducerea unor reglementãri mai stricte. „Se lucreazã mai ales la partea de control, care nu este în prezent cuprinsã în legislatia în vigoare, în sensul cã se vor face verificãri amãnuntite pentru a vedea dacã se respectã retetele si modul de lucru cuprinse în caietul de sarcini. Controalele vor fi efectuate de consilieri specializati din cadrul directiilor agricole judetene.”, a declarat, pentru Evenimentul Zilei, Viorel Morãrescu, director general în cadrul MADR.

O altã noutate o reprezintã avizarea anualã a producãtorilor traditionali, pentru a se putea tine o evidentã strictã a celor care îsi desfãsoara activitatea în acest domeniu sau au renuntat la afacere. În plus, toate produsele traditionale atestate vor ajunge pe tarabã cu un logo apartinând Ministerului Agriculturii, prin care, practic, institutia le va garanta calitatea.
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.