spot_img
spot_imgspot_img
17.7 C
Vaslui
03-iun.-2024

Doi copii au mers 25 de kilometri, noaptea! (foto)

- Advertisement -

Dupã ce au fugit de acasã!

SUSPANS Cãutãri disperate în judetul Vaslui, dupã ce doi frati, în vârstã de 9 sI 11, au dispãrut, joi dupã-amiazã, din fata casei. Însotiti de câini de urmã, zeci de politisti, jandarmi si pompieri au periat zona si, într-un final, cu totii s-au bucurat la vestea cã fetita si bãietelul au fost gãsiti la 25 de km, în casa unui bãtrân din localitatea Stefan cel Mare, care i-a hrãnit si i-a adãpostit peste noapte. „Puteau cãdea victime animalelor sãlbatice. Au avut mare noroc. Acum ei sunt speriati, fizic sunt în regulã. Vor sta de vorbã cu specialistii, urmând ca acestia sã stabileascã dacã fratii pot fi reintegrati sau nu în familie”, a declarat comisarul sef Costel Fandache, seful Serviciului de Ordine Publicã Vaslui.

Împreunã cu tatãl lor, cei doi copii locuiesc în casa bunicilor, în satul Poiana, lângã Negresti, mama lor fiind plecatã de mai mult timp la muncã în Italia. Joi dupã-amiazã, bunica i-a trimis pe cei doi frati la magazin sã facã niste cumpãrãturi. Copiii s-au luat cu joaca si au întârziat, asa cã femeia i-a certat în momentul în care au ajuns acasã. Fetita nu a stat prea mult pe gânduri, si-a luat frãtiorul de mânã si au pornit pe jos cãtre Vaslui, fãrã sã spunã nimãnui nimic. Aveau de parcurs aproximativ 40 de km pânã la locuinta unei mãtusi, care le-a promis de curând cã îi va duce la munte. Atunci când s-a întors de la serviciu sI nu si-a gãsit copiii acasã, tatãl a intrat în panicã si a sunat la 112. Toatã noaptea si în cursul diminetii, zeci de politisti, jandarmi si pompieri i-au cãutat pe cei mici prin împrejurimi si prin pãduri, temându-se de ce e mai rãu. La prânz, o veste salvatoare a venit de la 25 de km distantã, din localitatea Stefan cel Mare, unde fratii au înnoptat în casa unui bãtrân. Acesta i-a vãzut alergând pe sosea în toiul noptii si a pornit cu bicicleta dupã ei. Un psiholog a stat de vorbã cu cei mici, însã ei au rãmas deocamdatã în grija tatãlui. Cazul a intrat în atentia Directiei pentru Protectia Copilului, iar familia va fi atent monitorizatã.

„Erau speriatI, flãmânzi, aveau cuie în buzunar, sã se apere în pãdure!”

Desfãsurare impresionantã de forte, ieri, în zona Negresti, de unde, cu o searã înainte, un pãrinte disperat a anuntat la 112 cã i-au fugit copiii de acasã. Când a ajuns de la muncã, pãrintii l-au anuntat cã fetita si bãiatul au dispãrut, asa cã omul a dat imediat alarma. Localnicii s-au implicat si ei si au scotocit tot satul si zona din imediata apropiere. Cu cât orele treceau, tensiunea salvatorilor crestea. În zori, zeci de jandarmi, politisti si pompieri, însotiti de câini de urmã, au strãbãtut kilometric întregi, în toate directiile, luând în calcul inclusiv posibilitatea ca minorii sã fi urcat în tren sau într-un alt mijloc de transport. Ultima datã, ei fuseserã vãzuti în apropierea pãdurii de la Buhãiesti. Cãutãrile s-au extins. Înarmati cu poza fetitei, politistii au bãtut din poartã în poartã, prin toate satele si, când se asteptau mai putin, un telefon a venit din localitatea Stefan cel Mare. Cei doi frati se aflau în casa unui bãtrân, Ion Bilan, care a dat dovadã de un spirit civic iesit din comun. Joi, în jurul orei 22, omul era la fântânã când i-a vãzut pe copii alergând cãtre Vaslui. „Am luat bicicleta si am pornit dupã ei. I-am ajuns la canton. Am crezut cã sunt bãietii ciobanului din Brãhãsoaia. Erau strãini, nu-i mai vãzusem în zonã. Au început sã mintã cã au pierdut autobuzul de Negresti. Pânã la urmã au spus cã se duc la o mãtusã. Nu i-am lãsat sã plece de capul lor, în noapte, pe jos. I-am luat acasã, i-am hrãnit, cã erau flãmânzi si i-am rugat sã nu fure. Mi-au zis cã nu sunt hoti, cã s-au certat cu bunica. Aceasta i-ar fi amenintat cã îi dã la casa de copii si ei au fugit. Mã rog, i-am lãsat sã se odihneascã. Erau speriati, obositi, aveau niste cuie în buzunar, cã au spus cã au trecut printr-o pãdure si le-a fost teamã. Nu am credit pe telefon, cã am vrut sã îmi sun bãiatul si am zis cã o rezolv dimineatã cu ei. Nu am stiut cã e gratuit la 112. Dacã nu îi gãseam eu cine stie ce nenorocire se putea întâmpla. Sunt copii si mie mi se rupe sufletul când vãd cât sunt de mici si prin ce trec. Eu am crescut singur patru copii, timp de 26 de ani, dupã ce mi-a murit sotia”, a spus bãtrânul, cu lacrimi în ochi. A mers apoi si a discutat cu tatãl copiilor, cãruia cei mici i-au mãrturisit cã vroiau sã ajungã la Vaslui, la mãtusa lor. Bilan i-a cerut bãrbatului sã aibã grijã de ei si sã-si protejeze mai mult.

Cei doi frati s-au întors acasã

Înainte sã meargã la seful de post din Stefan cel Mare, sã anunte cã a gãsit doi minori, Bilan l-a dus la tuns pe bãietel, pentru cã avea pãrul mare, iar apoi a împrumutat niste bani, pentru a-I duce personal la Vaslui, la ruda lor. Numai cã, o vecinã care se întorcea de la lucru joi noaptea, l-a vãzut stând de vorbã cu fetita si bãietelul. În clipa în care politistii i-au bãtut în poartã, ea l-a indicat imediat pe nea Ion. „Cei doi minori au mers pe jos aproximativ 25 de kilometri. Au gãsit adãpost în casa unui bãtrân din localitatea Stefan cel Mare. Prin bunãvointa acestuia, putem spune cã minoriiau avut noroc. Noptile sunt încã reci, iar pe traseu puteau fi expusi la fel de fel de evenimente. Puteau cãdea victime animalelor sãlbatice. Au avut mare noroc. Acum ei sunt speriatI, fizic sunt în regulã. Vor sta de vorbã cu specialistii, urmând ca acestia sã stabileascã dacã fratii pot fi reintegrati sau nu în familie”, a declarat comisarul sef Costel Fandache, seful Serviciului de Ordine Publicã Vaslui. Un psiholog a fost chemat imediat la fata locului pentru a discuta cu cei mici. Copiii au spus cã îsi doresc sã meargã acasã, au recunoscut cã au gresit si, cu niciun pret nu vor sã fie despãrtiti de familie. Cel putin deocamdatã, ei s-au întors acasã, dar vor rãmâne în atentia autoritãtilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.